VEERE - Dinsdag bestaat de Oosterscheldekering 25 jaar. Op 4 oktober 1986 opende koningin Beatrix de wereldberoemde stormvloedkering en sprak zij de historische woorden 'Zeeland is veilig'.
Ads door Google | |
Golfen op vakantie? Bekijk de activiteitenspecial van Landal GreenParks online! www.landalmagazine.nl | |
Werk voor ZZP in de bouw? Vind de beste klussen&verbouwingen Vanaf slechts € 9,98 per maand www.manomano.nl/klussenwebsite | |
Huis en lage rente lage hypotheekrente door acties van diverse banken, reageer daarom snel www.huisenlagerente.nl |
Het jubileum wordt komende week uitgebreid gevierd in het Topshuis op voormalig werkeiland Neeltje Jans. Er vindt een officiële herdenking plaats in aanwezigheid van staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu). Zeekeringbeheerders uit onder meer Venetië, Sint Petersburg en Londen komen bijeen voor een symposium en er is een dag speciaal voor de oud-bouwers van de Oosterscheldekering.
Volgens Soer van Herk, hoofd Waterdistrict Zeeuwse Delta, is de Oosterscheldekering goed voor veiligheid, economie en ecologie. Vier vragen aan Van Herk over de beroemde zeekering.
Hoe lang gaat de Oosterscheldekering nog mee?
„Technisch gezien kan de Oosterscheldekering nog heel lang mee. De betonnen constructie heeft een geplande levensduur van 200 jaar. De cilinders die de schuiven in de kering open en dicht zetten, moeten om de 30 tot 35 jaar vervangen worden. Maar of de kering zolang voldoet om het water tegen te houden is de vraag. Toen de waterkering gebouwd werd, wisten we niet wat we nu weten: dat de zeespiegel stijgt. Oud-landbouwminister Cees Veerman constateerde in 2008 dat de zeespiegel de komende tijd maximaal 1,5 tot 2 cm per jaar stijgt. Als we daar vanuit gaan, dan moet er in 2050 serieus gekeken worden met wat voor constructie we verder gaan. Versterken of een nieuwe oplossing is dan de vraag.”
Moet de Oosterscheldekering tegenwoordig vaker dicht dan vroeger?
„De Oosterscheldekering gaat dicht bij een verwachte zeewaterstand van 3 meter boven NAP. De afgelopen 25 jaar kwam dit gemiddeld een keer per jaar voor. De laatste keer was in 2008. Met de stijging van de zeespiegel moeten we rekening gaan houden met een gemiddelde van twee keer per jaar.”
Waarom profiteren ook de economie en de ecologie van de zeekering?
„Het is heel belangrijk dat de Oosterschelde door de zeekering verbonden is gebleven met de zee. Aanvankelijk was het idee om de zeearm volledig af te sluiten door middel van een dijk. Dit had het einde betekend voor het diverse leven in de Oosterschelde en daarmee de visserij. Ook zouden enkele havens afgesloten zijn van de zee.”
Heeft de kering nog negatieve gevolgen voor de Oosterschelde?
„Doordat er een verbinding is met de zee is er eb en vloed. Maar er stroomt wel minder water in en uit waardoor de zandplaten, belangrijke trekpleisters voor vogels, langzaam verdwijnen.”
http://www.telegraaf.nl/binnenland/10655906/__Zeeland_al_25_jaar_veilig__.html?p=6,1
Geen opmerkingen:
Een reactie posten