De astronomische koersstijging van Tesla maakt Elon Musk op papier de op 1 na rijkste mens ter wereld – maar dat kan heel goed een gigantische zeepbel blijken
Elon Musk, topman van onder meer de maker van elektrische auto's Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX, kan zich sinds maandag rijker noemen dan Microsoft-oprichter en weldoener Bill Gates.
Het fortuin van de 49-jarige Musk is sterk gekoppeld aan de waarde van Tesla op de beurs. Doordat de aandelenkoers van Tesla extreem hard is opgelopen dit jaar, werd Musk op papier fors rijker en heeft hij een vermogen van naar schatting zo'n 128 miljard dollar (108 miljard euro).
Musk heeft zijn vermogen dit jaar met zo'n 100 miljard dollar zien toenemen en is daarmee de snelste stijger op de miljardairsindex van Bloomberg, een ranglijst met de 500 rijkste personen ter wereld.
In januari stond hij nog op de 35e plaats. Zijn snelle stijging op de ranglijst heeft Musk grotendeels te danken aan Tesla, waarvan de totale waarde momenteel zo'n 500 miljard euro bedraagt.
Vermogen Musk gekoppeld aan waarde Tesla: die is behoorlijk onzeker
Zo'n 75 procent van het vermogen van Musk bestaat uit aandelen Tesla, die ongeveer vier keer zoveel waard zijn als zijn aandeel in SpaceX.
Dit maakt het vermogen van Musk ook relatief kwetsbaar. Tesla maakt weliswaar sinds enkele kwartalen winst. In de afgelopen vier kwartalen ging het om totaal 556 miljoen dollar, op een omzet van ruim 28 miljard dollar.
Bij een marktwaarde van ongeveer 500 miljard dollar betekent dit wel dat beleggers zo'n 890 keer de winst over de afgelopen vier kwartalen betalen.
Dit is in alle opzichten buitensporig, ook als Tesla de komende jaren hard groeit. Op basis van de verwachte winst in de komende vier kwartalen betalen beleggers een iets minder hoge prijs, maar nog altijd 121 keer de verwachte winst.
Ter vergelijking: voor techreus Amazon betalen beleggers zo'n 58 keer de verwachte winst over de komende vier kwartalen.
Anders gezegd: er mag eigenlijk niets mis gaan met de verwachte groei van Tesla. Want bij de minste teleurstelling wordt het voor beleggers aantrekkelijk om aandelen Tesla in te ruilen voor andere aandelen met een betere verhouding tussen risico en rendement.
Bezos nummer 1, Gates nummer 3
De puissant rijke techondernemer en filantroop Bill Gates stond, als mede-oprichter van Microsoft, jarenlang boven aan de miljardairslijst, tot Amazon-oprichter Jeff Bezos in 2017 een groter fortuin vergaarde.
Gates' fortuin van iets minder dan 128 miljard dollar zou echter veel groter zijn als hij en zijn echtgenote Melinda niet veel doneerden aan goede doelen. Sinds 2006 hebben zij meer dan 27 miljard dollar in de Bill & Melinda Gates Foundation gestoken.
Gates en Musk wedijveren dus om de tweede plaats in de top 3 van rijkste mensen ter wereld. Daarbij is ook sprake van enige persoonlijke rivaliteit.
Musk schreef op Twitter onder meer dat Gates "geen flauw benul" heeft van elektrische trucks. Ook over de coronapandemie hebben de miljardairs al verbaal de degens gekruist. Gates, wiens stichting flink heeft gedoneerd aan vaccinonderzoek, heeft zijn bezorgdheid geuit over Musks verdachtmakingen omtrent coronastatistieken en de complottheorieën die Musk heeft verspreid.
2020 is vooralsnog een lucratief jaar geweest voor de superrijken. Ondanks de pandemie en een wereldwijde golf van ontslagen, die vooral de werkende mensen en de armen in de wereld treft, zijn de personen op de Bloomberg-miljardairsindex 23 procent rijker geworden sinds het jaar begon, zo'n 1,3 biljoen dollar in totaal (ongeveer 1.097 miljard euro).
Dit heeft veel te maken met het feit dat er veel oprichters van grote techbedrijven bij de rijksten ter wereld zitten. Dat zijn juist bedrijven die hebben geprofiteerd van de coronacrisis, die heeft geleid tot een enorme groei van online diensten voor shoppen, entertainment en natuurlijk thuiswerken.
https://www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/de-astronomische-koersstijging-van-tesla-maakt-elon-musk-op-papier-de-op-1-na-rijkste-mens-ter-wereld-maar-dat-kan-heel-goed-een-gigantische-zeepbel-blijken/ar-BB1biUXh?ocid=msedgdhp
Geen opmerkingen:
Een reactie posten