maandag 2 september 2024

14 jaar cel geëist tegen man die vanuit Pakistan opriep Wilders te vermoorden

 

14 jaar cel geëist tegen man die vanuit Pakistan opriep Wilders te vermoorden


Wilders in de rechtbank.© Associated Press

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van 14 jaar geëist tegen een 56-jarige geestelijke uit Pakistan, die nog nooit in Nederland is geweest. Mullah Muhammed Ashraf Jalali wordt onder meer verdacht van een poging tot uitlokking van moord op PVV-leider Geert Wilders.

De Pakistaan was niet aanwezig in de beveiligde rechtbank op Schiphol, er was ook geen advocaat namens hem. Wilders was er wel, hij vertelde de rechtbank over de negatieve gevolgen van de bedreigingen op zijn leven.

Stevige eis

Volgens de officier van justitie heeft Jalali zijn positie als geestelijke misbruikt. In meerdere oproepen zou de Pakistaan hebben gezegd dat Wilders gedood moet worden, al dan niet door onthoofding of ophanging. "De verdachte is vermoedelijk nog nooit in Nederland geweest. Hij heeft op volstrekt ontoelaatbare manier het debat hier willen beïnvloeden. Het OM neemt dat hoog op", aldus de officier. "We zien helaas steeds vaker dat politici bedreigd worden."

Wilders deed meerdere keren aangifte tegen Jalali. Hij was blij met het 'signaal' dat door het OM gegeven wordt met deze 'stevige eis'.

Vanmiddag staat nog een Pakistaanse verdachte terecht. Het gaat om de 29-jarige politiek leider Saad Hussain Rizvi. Ook hij zou hebben opgeroepen Wilders te doden. Hij zou volgens het OM hebben gezegd dat hijzelf en zijn publiek deze taak op zich moeten nemen. 

Dat deed hij nadat Khalid Latif, een Pakistaanse oud-cricketspeler, in Nederland werd veroordeeld tot twaalf jaar cel voor een poging tot uitlokking van moord op Wilders.

Geen uitlevering

Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Pakistan. Het OM heeft meerdere rechtshulpverzoeken gedaan aan de Pakistaanse autoriteiten, maar die bleven onbeantwoord.

De regering heeft tevergeefs geprobeerd Pakistan over te halen twee bedreigers aan Nederland over te dragen om berecht te worden. Het kabinet legt zich er niet bij neer en gaat met die pogingen door, zo staat in een brief van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer.

Het kabinet is van plan Pakistan erop te blijven aanspreken. Om te beginnen op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, die volgende week begint.

De rechtbank doet waarschijnlijk over een week, op 9 september, uitspraak.

14 jaar cel geëist tegen man die vanuit Pakistan opriep Wilders te vermoorden (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten