Chipmakers stoppen met leveren chips aan Rusland
De grootste chipmakers ter wereld, waaronder Intel, AMD en TSMC, hebben aangekondigd geen chips meer te verkopen aan Rusland. Dat doen ze vanwege de sancties die tegen Rusland zijn aangekondigd na de inval in Oekraïne.
Intel liet gisteren aan de IT-nieuwssite Tom’s Hardware weten dat het voorlopig geen processoren meer zal leveren aan Rusland. Ook Intel-concurrent AMD zou daar mee gestopt zijn. De grote Amerikaanse fabrikanten doen dat nadat de Amerikaanse regering eind vorige week sancties aankondigde die het Russische leger zouden moeten treffen.
Het is voorlopig onduidelijk of het alleen om chips voor militaire doeleinden gaat, of ook om chips die bedoeld zijn voor consumenten. De sancties zijn immers niet gericht op burgers. Toch lijkt het waarschijnlijk dat AMD en Intel tijdelijk de verkoop van alle hardware aan banden leggen, totdat kan worden bepaald hoe ver de maatregelen moeten gaan.
Grote rol Taiwan
Het lijkt erop dat Rusland zich al jaren voorbereidt op sancties die de import van chips zouden treffen. Om die reden ontwerpt het land zelf hardware. Die chips zouden worden geproduceerd door het Taiwanese TSMC, de grootste fabrikant van computerchips in de wereld.
Maar ook TSMC heeft nu aangekondigd alle export naar Rusland stop te zetten. Het bedrijf, dat goed is voor meer dan de helft van de totale wereldwijde chipproductie, wordt vergezeld door andere Taiwanese producenten. Ongeveer tweederde van alle chips in de wereld zijn afkomstig uit Taiwan.
Zuid-Korea en China
Ook Zuid-Korea heeft aangekondigd dat het sancties zal afdwingen, die ook voor chips zullen gelden. Zuid-Korea is verantwoordelijk voor zo’n 18 procent van de wereldwijde chipproductie. Samen met de andere bedrijven die sancties afdwingen betekent dat dat 90 procent van alle chips wereldwijd niet meer aan Rusland geleverd kunnen worden.
Dat betekent echter niet dat Rusland volledig geïsoleerd zal zijn. Het land kocht nu 70 procent van zijn chips bij buurland China, dat niet meedoet aan het handelsembargo. De Chinese chips zouden volgens Fortune niet kwalitatief genoeg zijn om in militaire hardware gebruikt te worden.
Gevolgen voor chiptekort
Hoewel de branchevereniging Semiconductor Industry Association (SIA) vorige week zei dat het niet verwacht dat wereldwijde chiptekorten binnenkort zullen toenemen als gevolg van de crisis, zou dat op langere termijn wel een impact kunnen hebben.
Oekraïne en Rusland zijn namelijk leveranciers van cruciale grondstoffen die worden gebruikt bij de productie van computerchips. Zo is Oekraïne bijvoorbeeld verantwoordelijk voor 90 procent van alle neon die in de VS wordt gebruikt voor chipproductie. Daarbij werkte het land samen met Rusland om het gas te produceren. Rusland zelf leverde dan weer grote hoeveelheden palladium.
Chipfabrikanten zouden zich wel al hebben voorbereid op mogelijke gevolgen van een conflict door alternatieve bronnen te zoeken voor essentiële grondstoffen. Dat is echter niet gemakkelijk, waardoor het zou kunnen dat de chipprijzen gaan stijgen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten