vrijdag 9 augustus 2024

Veelgebruikte acroniemen waarvan je de betekenis zou moeten weten

 

Veelgebruikte acroniemen waarvan je de betekenis zou moeten weten©Getty Images

Soms hebben we veel te zeggen, maar weinig tijd om het te zeggen. Dit is wanneer acroniemen van pas komen, in zowel formele als informele geschreven taal (en zelfs gesproken taal). Wat zijn acroniemen precies? Het zijn nieuwe woorden die ontstaan uit de eerste letters van meerdere (opeenvolgende) woorden in een zinsdeel. De combinatie van deze letters vormt een uitspreekbaar woord dat herkenbaar is voor andere lezers en luisteraars. Acroniemen zijn afkortingen die na verloop van tijd onderdeel worden van het dagelijks taalgebruik.



Op het internet en in berichtjes ben je er waarschijnlijk al een aantal tegengekomen, met name ook Engelse. Maar wat betekenen ze precies? Blader door de volgende galerij om erachter te komen. 

IMAX©Shutterstock

IMAX is afgeleid van het Frans-Canadese 'l'image maximale', waarmee een filmformaat wordt aangeduid.



RADAR©Shutterstock

RADAR staat voor 'Radio Detection and Ranging. Het is een apparaat dat objecten op verre afstanden kan detecteren en kan meten met behulp van elektromagnetische golven.


TASER©Shutterstock

TASER, waarvoor wij ook wel de term 'stroomstootwapen' gebruiken, is een acroniem voor 'Thomas A. Swift's Electric Rifle'. De naam is geïnspireerd op de hoofdpersoon uit Victor Appletons roman uit 1911: 'Tom Swift and His Electric Rifle'.


SCUBA©Shutterstock

Deze term, die gebruikt wordt voor een soort duikuitrusting, is een acroniem voor 'Self-Contained Underwater Breathing Apparatus'. Het acroniem is wel een stuk makkelijker te onthouden!


SIM©Shutterstock

Dit is een chipkaart om je telefoon mee te kunnen gebruiken. SIM is een afkorting voor 'Subscriber Identity Module'.


AM en PM©Shutterstock

Deze acroniemen ben je vast ook wel een paar keer tegen gekomen, maar wist je dat ze staan voor 'ante meridiem' en 'post meridiem'? Deze woorden komen uit het Latijn en betekenen 'voor de middag' en 'na de middag'. 


NASA©Shutterstock

De naam van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie staat voor 'National Aeronautics and Space Administration'.


CAPTCHA©Shutterstock

CAPTCHA staat voor 'Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart'. Dat is een hele mondvol! Het is een interactieve functie die aan websites wordt toegevoegd om te controleren of ze door een mens of robot worden gebruikt. 


LASER©Shutterstock

In dit woord staan de letters voor 'Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation'. Laserapparaten zenden licht uit via een proces op basis van gestimuleerde emissie van elektromagnetische straling, dat optische versterking wordt genoemd. 


Yahoo!©Shutterstock

Deze zou je waarschijnlijk niet geraden hebben, maar Yahoo! staat voor 'Yet Another Hierarchically Organized Oracle'.


BAE©Shutterstock

Dit acroniem staat voor 'before anyone else'. Het verwijst vaak naar een partner. 


UNICEF©Shutterstock

UNICEF, dat ook wel het Kinderfonds van de Verenigde Naties genoemd wordt, staat voor 'United Nations International Children's Emergency Fund'. Zij halen geld op om overal ter wereld kinderen in nood te helpen. 


SWAT©Shutterstock

Een SWAT-team is een politie-eenheid in de Verenigde Staten die gebruik maakt van speciale (militaire) uitrusting en tactieken. Het acroniem staat voor 'Special Weapons and Tactics'. 


URL©Shutterstock

URL is een acroniem voor 'Uniform Resource Locator'. Het is een verwijzing naar een internetbron. 


JPEG©Shutterstock

De volledige naam 'Joint Photographic Experts Group' (JPEG) wordt zelden of nooit gebruikt, wat wel begrijpelijk is!


FOMO©Shutterstock

Het gevoel van angst dat iemand bepaalde  informatie, gebeurtenissen of gelegenheden mist, staat bekend als 'fear of missing out' of FOMO. 



POTUS©Shutterstock

POTUS is een acroniem dat staat voor 'President of the United States'. 'FLOTUS' staat op zijn beurt voor 'First Lady of the United States'.


GIF©Shutterstock

Wanneer mensen naar deze bewegende plaatjes zoeken, beseffen ze zich waarschijnlijk niet dat GIF voor 'Graphics Interchange Format' staat.


NAVO©Shutterstock

De NAVO staat ook bekend als de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Deze werd opgericht in 1949 en tracht de vrijheid en veiligheid van haar lidstaten in Noord-Amerika en Europa te beschermen.


YOLO©Shutterstock

YOLO, dat dankzij Drake een beroemde acroniem is geworden, staat voor 'you only live once'. Het wordt vaak gebruikt als aanmoediging om iets leuks of spannends te doen.


PIN©Shutterstock

PIN staat voor 'personal identification number'. Dit is de geheime code die je gebruikt om toegang te krijgen tot persoonlijke documenten, bestanden en accountgegevens.


ASAP©Shutterstock

ASAP is een acroniem voor 'as soon as possible'. Deze veel voorkomende uitdrukking wordt gebruikt als je iets snel wilt doen of als je wilt dat een ander gauw iets voor je uitvoert. 


FBI©Shutterstock

FBI staat voor 'Federal Bureau of Investigations'. De inlichtingen- en veiligheidsdienst van de VS werd in 1908 opgericht.


DIY©Shutterstock

DIY, of 'do it yourself' wordt vaak gebruikt op websites of sociale media-accounts waarop tutorials worden gegeven of op een andere manier hulp wordt geboden. 


LOL©Shutterstock

Deze afkorting staat voor 'laugh out loud' en wordt meestal gebruikt als iets heel grappig is. Als je niet onder een steen hebt geleefd, zou dit nogal voor de hand moeten liggen!


BRB©Shutterstock

BRB staat voor 'be right back'. Het wordt vaak gebruikt in tekstberichten of chatgesprekken wanneer iemand even weg moet.


FYI©Shutterstock

Als je iets in je sms- of chatberichten wilt zetten dat interessant kan zijn, maar geen prioriteit heeft, kun je FYI ('for your information') gebruiken. 



SOS©Shutterstock

Sommige mensen denken dat dit acroniem voor 'save our ship' staat, maar het internationale noodsignaal heeft eigenlijk helemaal geen betekenis! 



Bronnen: (Reader's Digest) (Insider)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten