zaterdag 31 augustus 2024

Nederland levert 28 rupsvoertuigen aan Oekraïne

 

Nederland levert 28 rupsvoertuigen aan Oekraïne


Nederland levert 28 rupsvoertuigen aan Oekraïne© Copyright ANP 2024

DEN HAAG (ANP) - Nederland levert 28 Viking-rupsvoertuigen aan Oekraïne. Dat meldt minister van Defensie Ruben Brekelmans op X. Hij deelt een foto waarop een van de voertuigen op de oplegger van een vrachtwagen is geladen. "Het Korps Mariniers heeft hiervoor de Oekraïense militairen getraind."

De voertuigen, voluit Viking Bandvagn S10, zijn gepantserd en amfibisch en bestaan uit twee delen die aan elkaar vast zitten. Ze wegen zo'n 11 ton en kunnen zich op wandelsnelheid door het water bewegen, staat op de website van Defensie. In totaal heeft Nederland er tientallen, waarvan de meeste zijn ingericht om militairen te vervoeren.

Het zijn de eerste voertuigen van dit model die Nederland aan Oekraïne levert, zegt een woordvoerder van Defensie. Of deze 28 stuks al in Oekraïne zijn, en of er nog meer volgen, kan hij niet zeggen.

De Vikings zitten al aan het eind van hun levensduur. Om in elk geval een deel van de rupsvoertuigen te vervangen, kondigde het kabinet in 2021 een aankoop aan van 179 nieuwe patrouillevoertuigen voor het Korps Mariniers. De verwachting was toen dat de eerste voertuigen in 2025 zouden binnenstromen. Hoe het op dit moment met de aankoop staat, is niet bekend.

Nederland levert 28 rupsvoertuigen aan Oekraïne (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten