Longkanker eerder opsporen
Door René Steenhorst
Updated Vandaag, 00:34
Vandaag, 00:30 in BINNENLAND
Groningen - Longartsen uit acht Europese landen, waaronder Nederland, zeggen longkanker in een zeer vroeg stadium te kunnen ontdekken, nog vóór de ziekte zich in het lichaam kan verspreiden. Zij pleiten dan ook voor landelijke bevolkingsonderzoeken met CT-scanners onder risicogroepen.
Het bevolkingsonderzoek longkanker moet gaan bestaan uit een CT-scan voor risicogroepen.
Ⓒ Foto UIG via Getty Images
,,Vroege opsporing van longkanker zal de torenhoge sterfte onder longkankerpatiënten drastisch verminderen”, zeggen 20 vooraanstaande kankerspecialisten in vaktijdschrift The Lancet Oncology.
,,Vroege opsporing van longkanker zal de torenhoge sterfte onder longkankerpatiënten drastisch verminderen”, zeggen 20 vooraanstaande kankerspecialisten in vaktijdschrift The Lancet Oncology.
Dodelijk
Ieder jaar wordt bij circa 12.000 Nederlanders een vorm van longkanker vastgesteld. Per jaar sterven 11.000 patiënten aan longkanker. In de EU gaat het om jaarlijks 270.000 mensen, wereldwijd veroorzaakt longkanker 1,7 miljoen sterfgevallen per jaar. Longkanker is daarmee de meest dodelijke vorm van kanker. Minder dan 10 procent van de mensen die deze longkanker krijgt, leeft vijf jaar na de diagnose nog. Dat is bijna een vijfde van alle sterfgevallen door kanker.
De invoering van longkankerscreening zal, naar verwachting, alleen al in Nederland elk jaar 2000 tot 2500 mensenlevens kunnen redden, zegt hoogleraar radiologie, prof. dr. Matthijs Oudkerk van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). ,,De screening op longkanker levert, volgens onze berekeningen, twee tot drie keer zoveel geredde levens op als bij het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Vroege ontdekking betekent volledige genezing voor ruim 80 procent van de patiënten, op basis van bekende overlevingsgetallen voor deze longkanker-stadia.”
Longkankerspecialisten zoeken al jaren naarstig naar manieren om de zeer dodelijke ziekte eerder op te sporen. Door mensen met een verhoogd risico op longkanker - zware (ex-)rokers ouder dan 50 jaar - te screenen met een CT-scanner, kan de ziekte opgespoord worden voordat er metastasen (uitzaaiingen) ontstaan. De tumor kan dan met een relatief kleine operatieve ingreep verwijderd worden en de patiënt is genezen zonder dat chemotherapie of bestraling nodig is. ,,Daarmee is gelijk de kostenbesparing van de screening verklaard; de zeer dure longkankergeneesmiddelen zijn bij deze behandeling niet meer nodig”, stellen de artsen.
Drie jaar
Professor Oudkerk denkt dat ,,binnen een jaar of drie” bevolkingsonderzoek op longkanker in Nederland kan beginnen. Dat zal in elk van de acht landen op een ander moment zijn. ,,Tot de risicogroepen die wij zullen uitnodigen behoren ook mensen die al 30 tot 40 jaar elk dag een pakje sigaretten roken.”
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1356719/longkanker-eerder-opsporen
Erasmus MC eerste met inwendige bestraling
25 okt. 2017 in BINNENLAND
ROTTERDAM - Het Erasmus MC in Rotterdam is als eerste ziekenhuis in Europa begonnen met het inwendig bestralen van borstkankerpatiënten. Zij hoeven voortaan niet meer wekenlang op en neer naar het ziekenhuis voor bestraling, maar ze zijn in een keer klaar, aldus het universitaire ziekenhuis woensdag.
Bovendien brengt de nieuwe stralingstechniek, die in Canada al langer wordt toegepast, geen schade toe aan hart- of longweefsel en is er minder huidschade dan bij externe bestraling. Het inwendig bestralen, genaamd ’Permanent Breast Seed Implants’ (PBSI), houdt in dat borstkankerpatiënten kleine ’titanium-zaadjes’ in de borst krijgen via een holle naald. Voorafgaand hieraan worden met behulp van echobeelden en een CT-scan nauwkeurig bepaald waar precies dit moet plaatsvinden. De behandeling duurt ongeveer een uur.„Na een borstsparende operatie volgt altijd een periode van bestraling om eventuele achtergebleven tumorcellen alsnog te vernietigen. Door inwendig te bestralen, kan nauwkeuriger bestraald worden én het is veel prettiger voor patiënten doordat het in gang zetten van de inwendige bestraling in één ziekenhuisbezoek geregeld is”, zegt arts-onderzoeker Gerson Struik.
De nieuwe behandeling is volgens het Erasmus met name geschikt voor patiënten van boven de vijftig met een laag risico op tumors. Volgens Struik vermindert de nauwkeurigere methode de kans op terugkeer van kanker.
Eerder onderzoek in Canada heeft toonde aan dat de kans dat de kanker binnen vijf jaar in dezelfde borst terugkeert rond de 1 procent ligt.
Jaarlijks krijgen zo’n 17.000 vrouwen in ons land de diagnose borstkanker. Tussen de 1000 en 2000 daarvan komen volgens Struik van het Erasmus in aanmerking voor de nieuwe behandeling. De arts hoopt dat andere Nederlandse ziekenhuizen de behandelmethode overnemen.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/920701/erasmus-mc-eerste-met-inwendige-bestraling
Geen opmerkingen:
Een reactie posten