vrijdag 7 juni 2024

Eerste ruimtevaartuig Boeing Starliner komt aan bij ruimtestation

Eerste ruimtevaartuig Boeing Starliner komt aan bij ruimtestation

 


Astronauten Boeing Starliner zijn aangekomen bij ISS© AFP / NASA

Het is de eerste keer dat Boeing astronauten de ruimte in heeft gestuurd. En met succes: de Boeing Starliner is gekoppeld aan het internationaal ruimtestation ISS.

De Starliner-capsule had een tweekoppige NASA-bemanning aan boord, die met de succesvolle aankomst op het ruimtestation een serieuze concurrent is voor de SpaceX van Elon Musk.

Aan boord waren de Amerikaanse astronauten Barry Wilmore (58) en Sunita Williams (61), die inmiddels samen met de andere bemanningsleden van het ISS op het internationaal ruimtestation verblijven. Zij kwamen na een vlucht van bijna 27 uur na lancering vanaf het Cape Canaveral Space Force Station in Florida op het ISS aan.

De huidige ISS bemanningsleden verwelkomden de astronauten met knuffels en handdrukken. "We zijn zo blij als maar kan om in de ruimte te zijn", zei Williams tijdens een welkomstceremonie.

Technische problemen

De Starliner zou begin mei al naar het internationaal ruimtestation vertrekken, maar de reis werd meerdere keren uitgesteld door technische problemen.

Het is de bedoeling dat de twee astronauten na ruim een week terugkeren naar de aarde, waar ze hun terugkomst eindigen met een parachute- en airbag-ondersteunde landing in de Amerikaanse woestijn.

Eerste ruimtevaartuig Boeing Starliner komt aan bij ruimtestation (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten