vrijdag 28 juni 2024

De 30 grootste exporteurs ter wereld

 De 30 grootste exporteurs ter wereld

©Shutterstock

De export speelt een belangrijke rol in de wereldeconomie en dient als katalysator voor economische groei, het scheppen van banen en internationale samenwerking. Dit is duidelijk te zien als we terugkijken op slechts een paar decennia geleden. Dankzij de evolutie van de internationale handel, de effecten van de mondialisering en de technologische vooruitgang is de wereldhandel de afgelopen twintig jaar met ongeveer 300% toegenomen. En met behulp van gegevens verkregen van de Wereldbank kunnen we de grootste exporteurs ter wereld per land zien, en hun grootste exportproducten, zoals aardolie, auto's en medicijnen.


30. Indonesië©Shutterstock

Totale exportwaarde: 315.924 miljoen dollar

De belangrijkste exportgoederen van Indonesië zijn olie, gas, steenkool, mineralen, ruwe palmolie, elektrische apparaten en rubberproducten.


29. Noorwegen©Shutterstock

Totale exportwaarde: 321.076 miljoen dollar

Noorwegen behoort tot de grootste olie-exporteurs en de op een na grootste exporteur van aardgas en zeevruchten ter wereld. Petroleumoliën en -gassen vertegenwoordigen ruim 60% van de totale export.


28. Thailand©Shutterstock

Totale exportwaarde: 325.953 miljoen dollar

Elektrische machines, uitrusting, elektronica, goud en voertuigen zijn de meest geëxporteerde producten uit Thailand.


27. Vietnam©Shutterstock

Totale exportwaarde: 339.984 miljoen dollar

De belangrijkste exportproducten van Vietnam omvatten omroepapparatuur, telefoons, geïntegreerde schakelingen, onderdelen van kantoormachines, textiel en schoenen.


26. Turkije©Shutterstock

Totale exportwaarde: 343.688 miljoen dollar

De belangrijkste exportproducten van Turkije zijn auto's, machines en transportmiddelen. Ze exporteren ook veel landbouwproducten en textiel.


25. Brazilië©Shutterstock

Totale exportwaarde: 379.783 miljoen dollar

De belangrijkste exportproducten van Brazilië zijn ijzererts, sojabonen, ruwe aardolie, ruwe suiker en vlees van pluimvee.


24. Taiwan©Shutterstock

Totale exportwaarde: 382.721 miljoen dollar

De belangrijkste exportproducten van Taiwan zijn elektronica, basismetalen en metaalproducten, kunststoffen en rubber, chemicaliën en machines.


23. Polen©Shutterstock

Totale exportwaarde: 432.435 miljoen dollar

Machines, uitrusting, auto-onderdelen, metalen en mineralen behoren tot de belangrijkste exportproducten van Polen.


22. Saoedi-Arabië©Shutterstock

Totale exportwaarde: 442.569 miljoen dollar

De belangrijkste exportproducten van Saoedi-Arabië omvatten ruwe olie, aardolie, petrochemicaliën, metalen, bouwmaterialen en elektrische apparaten.


21. Australië©Shutterstock

Totale exportwaarde: 464.517 miljoen dollar

De belangrijkste exportproducten van Australië zijn ijzererts, steenkoolbriketten, petroleumgas, goud en tarwe.


20. België©Shutterstock

Totale exportwaarde: 551.281 miljoen dollar

De belangrijkste exportproducten van België omvatten vaccins, auto's, verpakte medicijnen, geraffineerde aardolie en diamanten.


19. Spanje©Shutterstock

Totale exportwaarde: 579.217 miljoen dollar

De belangrijkste exportproducten uit Spanje zijn motorvoertuigen en onderdelen, geraffineerde aardolie en verpakte medicijnen.


18. Zwitserland©Shutterstock

Totale exportwaarde: 620.424 miljoen dollar

Tot de belangrijkste exportproducten van Zwitserland behoren goud, verpakte medicijnen, vaccins, horloges van onedele metalen en heterocyclische stikstofverbindingen.


17. Mexico©Shutterstock

Totale exportwaarde: 626.625 miljoen dollar

De belangrijkste exportproducten van Mexico zijn auto's, motorvoertuigen en onderdelen, computers, bestelwagens en ruwe aardolie.


16. Rusland©Shutterstock

Totale exportwaarde: 636.843 miljoen dollar

De belangrijkste exportproducten uit Rusland omvatten aardolie, petroleumgas, steenkoolbriketten en goud. Sinds de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is de export naar de Europese Unie echter aanzienlijk gedaald. China is nu goed voor ongeveer de helft van de Russische import, vergeleken met een kwart vóór de oorlog.


15. Hongkong©Shutterstock

Totale exportwaarde: 698.293 miljoen dollar

Tot de belangrijkste exportproducten van Hong Kong behoren goud, geïntegreerde schakelingen, gasturbines, financiële diensten, omroepapparatuur en zilver.


14. Canada©Shutterstock

Totale exportwaarde: 721.859 miljoen dollar

De grootste exportproducten van Canada zijn ruwe olie, auto's, petroleumgassen, geraffineerde aardolie, auto-onderdelen en auto-accessoires.


13. Ierland©Shutterstock

Totale exportwaarde: 723.121 miljoen dollar

De belangrijkste exportproducten van Ierland omvatten bloed, vaccins, verpakte medicijnen, heterocyclische stikstofverbindingen en geïntegreerde schakelingen.


12. Italië©Shutterstock

Totale exportwaarde: 745.566 miljoen dollar

Tot de belangrijkste exportproducten van Italië behoren verpakte medicijnen, auto's, geraffineerde aardolie, motorvoertuigen en onderdelen, en vaccins.


11. Verenigde Arabische Emiraten©Shutterstock

Totale exportwaarde: 753.000 miljoen dollar

De belangrijkste exportproducten uit de Verenigde Arabische Emiraten zijn aardolie, goud, omroepapparatuur en diamanten.


10. India©Shutterstock

Totale exportwaarde: 770.180 miljoen dollar

De belangrijkste exportproducten van India omvatten aardolieproducten, edelstenen en sieraden, farmaceutische producten, textiel en voertuigen.


9. Zuid-Korea©Shutterstock

Totale exportwaarde: 820.642 miljoen dollar

De belangrijkste exportproducten van Zuid-Korea zijn onder meer geïntegreerde schakelingen, voertuigen, elektronica, machines, schepen en petrochemicaliën.


8. Singapore©Shutterstock

Totale exportwaarde: 870.806 miljoen dollar

De belangrijkste exportproducten uit Singapore omvatten geïntegreerde schakelingen, geraffineerde aardolie, goud, verpakte medicijnen en machines.


7. Nederland©Shutterstock

Totale exportwaarde: 916.169 miljoen dollar

De belangrijkste exportproducten van Nederland omvatten aardolie, machines en transportmiddelen, minerale brandstoffen, voedsel, kleding en schoenen, en farmaceutische producten.


6. Japan©Shutterstock

Totale exportwaarde: 921.211 miljoen dollar

Met een sterke economie zijn de belangrijkste exportproducten van Japan auto's, geïntegreerde schakelingen en machines.


5. Verenigd Koninkrijk©Shutterstock

Totale exportwaarde: 1.001.418 miljard dollar

Groot-Brittannië is een belangrijke exporteur van aardolie, machines, voertuigen, farmaceutische producten, elektrische apparatuur en edele metalen.


4. Frankrijk©Shutterstock

Totale exportwaarde: 1.005.319 miljard dollar

Frankrijk is een belangrijke exporteur van machines en transportapparatuur, ruimtevaartproducten, farmaceutische producten, chemicaliën en landbouwproducten.


3. Duitsland©Shutterstock

Totale exportwaarde: 2.060.409 miljard dollar

De grootste economie van Europa en de belangrijkste exportproducten van Duitsland omvatten motorvoertuigen en onderdelen, evenals verpakte medicijnen.


2. Verenigde Staten©Shutterstock

Totale exportwaarde: 3.011.859 miljard dollar

Met een aanzienlijke aanwezigheid in de wereldhandel omvatten de belangrijkste exportproducten van Amerika aardolie, machines, elektrische apparatuur, voertuigen en farmaceutische producten.


1. China©Shutterstock

Totale exportwaarde: 3.715.827 miljard dollar

Het zal geen verrassing zijn dat China de eerste plaats inneemt. De belangrijkste exportproducten van het land zijn zendapparatuur, elektrische machines, computers, meubels en textiel.



Bronnen: (Wereldbank) (Statista) (CNBC)

Buitenaardse landschappen op onze planeet (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten