De James Webb ruimtetelescoop maakte deze adembenemende foto van het bijzondere Karrenwiel-sterrenstelsel dat werd gevormd door een botsing op kosmische schaal
- De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de Europese tegenhanger ESA hebben dinsdag nieuwe beelden van de James Webb-ruimtetelescoop vrijgegeven.
- Op de foto’s staat het Karrenwielstelsel, een ringvormig sterrenstelsel op 500 miljoen lichtjaar afstand.
- De infraroodcamera van Webb heeft nieuwe details van het sterrenstelsel vastgelegd die de ‘oude’ Hubble-ruimtetelescoop niet kon vastleggen.
- Lees ook: Waarom we terugkeren naar de maan, en daar sinds 1972 niet meer zijn geweest
De James Webb-ruimtetelescoop maakte adembenemend gedetailleerde foto’s van het Karrenwiel-sterrenstelsel.
NASA en zijn partners brachten de beelden dinsdag naar buiten. Het Karrenwielstelsel staat 500 miljoen lichtjaar van ons vandaan in het zuidelijke sterrenbeeld Beeldhouwer. Dit sterrenstelsel is een zeldzaam ringstelsel dat ontstond na een botsing tussen een groot spiraalstelsel en een ander kleiner stelsel. Daardoor ziet het eruit als een wagenwiel. Het heeft twee ringen – een heldere binnenring en een kleurige buitenring die vanuit het midden naar buiten golft.
De buitenste ring breidt zich al zo’n 440 miljoen jaar uit vanuit het centrum van de botsing. Terwijl het uitzet en het omringende gas raakt, worden er sterren gevormd. Op de foto’s zijn deze stervormingspunten te zien als blauwe stippen in de rode stofwervelingen. Links van het Karrenwielstelsel heeft Webb nog twee andere sterrenstelsels op bovenstaande foto vastgelegd.
Het Karrenwielstelsel was voor de botsing “vermoedelijk een normaal sterrenstelsel zoals de Melkweg” en zal in de toekomst van vorm en structuur blijven veranderen, aldus NASA in een persbericht.
De nieuwe afbeelding onthult details over stervorming en het zwarte gat in het centrum van het sterrenstelsel. Ook werpt het een licht op hoe het sterrenstelsel in de loop van miljarden jaren is geëvolueerd, aldus het ruimteagentschap.
Welke vorm het sterrenstelsel uiteindelijk precies zal aannemen, is nog een mysterie. "Deze momentopname biedt echter een perspectief op wat er in het verleden met het sterrenstelsel is gebeurd en wat het in de toekomst zal doen", stelt het Europees ruimteagentschap ESA in een persbericht.
De infraroodcamera van Webb kan door kosmisch stof 'heen kijken'. Dat stof onttrok het melkwegstelsel eerder nog aan het zicht van andere telescopen, zoals de Hubble-ruimtetelescoop. De wetenschappelijke werkzaamheden van het krachtige ruimteobservatorium zijn pas vorige maand begonnen, dus Webb zal zeker nog meer gedetailleerde fabelachtige beelden van de kosmos opleveren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten