donderdag 3 maart 2016

Is dit de enige foto van een volwassen Vincent van Gogh? + Van Gogh-jaar 2015 trekt miljoen toeristen

 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie



do 03 mrt 2016, 13:23
|
lees voor

Is dit de enige foto van een volwassen Vincent van Gogh?



Van Vincent van Gogh weten we eigenlijk alleen hoe hij uitziet door zijn wereldberoemde zelfportretten. De schilder stond erom bekend cameraschuw te zijn en er zouden alleen foto’s gemaakt zijn toen hij een tiener was. Een Italiaanse kunsthistoricus denkt nu een foto van een volwassen Van Gogh te hebben ontdekt.
    Antonio De Robertis meent dat de impressionist te zien is op een foto die in 1888 in Parijs werd gemaakt. De afbeelding werd gemaakt op de Académie Julian in de Franse hoofdstad door Edmond Bénard.
    De Robertis vergeleek de foto met de zelfportretten en kwam tot de conclusie dat het om de wereldberoemde schilder gaat. „We hebben de enige foto van een volwassen Van Gogh gevonden,” zei hij volgens de Independent tegen een Italiaans kunstblad. „Tot nu toe waren er alleen foto’s van hem toen hij 13 jaar was en eentje van toen hij 19 was.”


    De Van Gogh-expert zegt echter meer bewijs te hebben voor zijn claim. Zo zou de man naast Van Gogh Andries Bonger zijn, de zwager van Vincents broer Theo. Volgens hem staan mannen met dezelfde nationaliteit bij elkaar op de foto.
    Daarbij blijkt uit onderzoek van de Italiaan dat de foto in de eerste weken van februari 1888 gemaakt moet zijn. Dat zou rond dezelfde tijd zijn dat Vincent van Gogh in Parijs was.
    Het is niet bekend waarom de 34 mannen samen poseerden voor de foto. Het gaat niet alleen om kunstenaars.




    Gerelateerde artikelen

    Dit kan u ook interesseren

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/25313728/__Is_dit_een_foto_van_Van_Gogh__.html

     
     
    Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
    Foto: MOUW, RICHARD

    di 01 mrt 2016, 12:12

    Van Gogh-jaar trekt miljoen toeristen


    DEN HAAG - Het Van Gogh-jaar 2015 heeft bijna een miljoen buitenlandse toeristen naar Nederland getrokken. Zij besteedden gezamenlijk zo'n 500 miljoen euro in ons land, maakte NBTC Holland Marketing dinsdag bekend.
      De meeste bezoekers voor Van Gogh kwamen uit Italië (154.000), de Verenigde Staten (117.000) en Frankrijk (108.000). Vorig jaar werd met talloze activiteiten en evenementen stilgestaan bij het 125e sterfjaar van Vincent van Gogh (1853-1890). ,,Van Gogh is wereldwijd een ijzersterk merk en dit themajaar bood dan ook veel aanknopingspunten voor de internationale promotie van Nederland'', zegt Max Schreuder van de marketingorganisatie.
      Volgens hem kwamen de toeristen onder meer af op het Nederlandse Van Gogherfgoed in Noord-Brabant, het werk van de kunstschilder in het Kröller-Müller Museum in Gelderland en het Van Gogh Museum in Amsterdam.

      Geen opmerkingen:

      Een reactie posten