vrijdag 18 maart 2016

BRUSSEL - Bij een grote anti-terreuractie in de Brusselse wijk Molenbeek is de gezochte terrorist Salah Abdeslam levend gepakt, 4 maanden na aanslagen in Parijs

 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: AFP

Vier maanden na aanslagen in Parijs

Abdeslam levend gepakt

2 uur geleden
BRUSSEL - Bij een grote anti-terreuractie in de Brusselse wijk Molenbeek is de gezochte terrorist Salah Abdeslam levend gepakt. Hij is neergeschoten, bevestigt de Belgische politie tegen VTM. Naast Abdeslam - één van de terroristen achter de aanslagen in Parijs - zou nog een man zijn neergeschoten. Ze zouden allebei in het been zijn geraakt.

    
Veel politie op de been in de Brusselse wijk.
    Veel politie op de been in de Brusselse wijk.
    Foto: screenshot VTM
    
Een flink deel van Molenbeek is afgezet.
    Een flink deel van Molenbeek is afgezet.
    Foto: screenshot VTM
    
Salah Abdeslam
    Salah Abdeslam
    Foto: AP
    De actie in de wijk is nog gaande. Met een drone wordt nog gezocht naar andere verdachten.
    Er zijn bij het begin van de inval zeker tien schoten gehoord. Ook was er korte tijd rook te zien, mogelijk als gevolg van een 'stun grenade'. Het doel daarvan is om verdachten te desoriënteren. Boven de wijk cirkelde lange tijd een helikopter.
    Een verslaggever van VTM meldde dat agenten in het Frans ’handen in de lucht’ riepen. Volgens de Belgische zender is er een inval gedaan op het adres Vier-windenstraat 79. De Belgische premier Louis Michel heeft na de inval de Europees-Turkse top over de vluchtelingencrisis inderhaast verlaten.
    In een woning wijk ten zuiden van Molenbeek, in Vorst, werden eerder op de dag vingerafdrukken en dna-sporen van Salah Abdeslam gevonden. De terrorist werd woensdag bij een inval in de woning niet aangetroffen, maar wel werd zijn gezicht herkend op bewakingsbeelden. De politie zou vervolgens het spoor naar Molenbeek hebben gevolgd.

    Rol Abdeslam in aanslagen Parijs

    De 26-jarige Salah Abdeslam uit Sint-Jans-Molenbeek is voortvluchtig sinds zaterdag 14 november, de dag na de aanslagen in Parijs. Abdeslam zette vermoedelijk met de auto de drie zelfmoordterroristen af aan het Stade de France. Zij broer Brahim kwam ook bij de aanslagen om - hij blies zichzelf op.
    De Fransman Salah Abdeslam was voor de aanslagen ook betrokken bij de huur van hotelkamers, een appartement en verschillende wagens die door de terroristen gebruikt werden. Bij de aanslagen in Parijs vielen 130 doden, waarvan 89 in de concertzaal Bataclan.

    In Brussel geboren

    Abdeslam is in 1989 in Brussel geboren als zoon van een in Algerije geboren Marokkaan. Hij is in 2006 getrouwd en in 2013 weer gescheiden. Hij werkte van 2009 tot 2011 als technisch medewerker voor het Brusselse vervoerbedrijf STIB, waar eerder al zijn vader werkte. Hij werd er ontslagen omdat hij herhaaldelijk niet op zijn werk verscheen. Volgens de politie van Brussel was hij betrokken bij kleine criminaliteit, zoals diefstallen.
    Abdeslam radicaliseerde. Hij zou herhaaldelijk hebben geprobeerd zijn vrouw te overtuigen met hem naar Syrië te gaan, aldus Belgische media.




    http://www.telegraaf.nl/buitenland/25425792/__Abdeslam_levend_gepakt__.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten