2023 in foto's: de treinramp in Voorschoten (msn.com)
2023 in foto's: de treinramp in Voorschoten
Een dode en vele gewonden: een treinongeluk in Voorschoten maakte op 4 april 2023 een diepe indruk.
"Een vreselijk treinongeluk nabij Voorschoten, waarbij helaas één persoon is omgekomen en veel mensen gewond zijn geraakt", zei premier Mark Rutte in een tweet toen hij het nieuws aan de wereld bevestigde.
In het pikkedonker botste om 03.52 uur in Voorschoten een trein met zo'n 50 passagiers op bouwmaterieel op het spoor, waarop de trein ontspoorde. Het voorste rijtuig ging uit elkaar en werd na het ongeval een veld in geslingerd, aldus het ANP.
Op foto's van bovenaf is te zien dat de voorkant van de trein zwaar beschadigd is.
Op beelden van de pers op de locatie was te zien dat mensen tijdelijke bruggen en ladders gebruikten om de trein en degenen die erin zaten te bereiken. Veel ruiten in de treinwagons waren kapot.
Het lijkt erop dat de kracht en de richting van de ontspoorde trein een van de bovengrondse hoogspanningslijnen naar beneden heeft gebracht.
Het tweede rijtuig van de trein ontspoorde en viel op zijn kant. Er brak ook een brand uit, maar CNN bevestigt dat deze snel geblust was.
Bij het ongeval kwam minstens één persoon om het leven en raakten meer dan 30 gewond. Op de foto is het UMC Utrecht noodhospitaal te zien waar een aantal gewonden na de ontsporing werd behandeld.
Negentien van de inzittenden, onder wie de machinist van de passagierstrein, moesten naar het ziekenhuis worden gebracht. De andere gewonden werden behandeld in huizen rondom de rampplek.
Een omwonende vertelde aan Omroep West hoe ze gewonde reizigers in haar huis ontving. "Sommigen hadden snijwonden of bijvoorbeeld een gebroken arm. Een arts heeft zelfs iemand op onze keukentafel gehecht."
De machinist van de kraan die de trein raakte, is helaas overleden. Het bouwconcern BAM bevestigde dat zijn medewerker bij het ongeval was omgekomen.
"We hoorden twee klappen, dikke doffe dreunen, en toen zagen we veel flitsen," vertelde een omwonende aan het AD. "Het hele huis trilde, we lagen te trillen in ons bed. Mijn vrouw zei meteen: 'nu is het goed mis.'"
Omroep West liet een doodsbange treinreiziger aan het woord: "Ik hoorde een hele harde klap en de lichten gingen uit." De elektriciteit viel weg in de gecrashte trein. In eerste instantie konden veel reizigers niet naar buiten.
Zoals het AD bericht, troffen de eerste hulpverleners een "zeer onoverzichtelijke en chaotische situatie" aan. "Het was donker, de bovenleiding was gebroken, mensen riepen om hulp, er was brand uitgebroken en er moest een sloot worden overgestoken," zei commandant van de Veiligheidsregio Hans Zuidijk op een persconferentie.
"Vooral de gebroken bovenleiding bemoeilijkte de hulpverlening. Hierdoor ontstond er gevaar voor elektrocutie en daarom werden passagiers gevraagd nog even in de trein te blijven, totdat de stroom was uitgeschakeld," legde het AD uit.
Maar wat veroorzaakte dit ongeluk? Waarom ontspoorde de trein en waarom was er bouwmaterieel op het spoor achtergelaten?
De autoriteiten zijn momenteel bezig met een onderzoek naar het ongeval, maar een aantal media hebben gesuggereerd dat een andere trein ook op een of andere manier bij het ongeval betrokken was.
Een ooggetuige vertelde de NOS dat een goederentrein het bouwmaterieel mogelijk als eerste had geraakt. Vervolgens ontspoorde de passagierstrein die erna kwam.
NS-woordvoerder Erik Kroeze heeft eveneens gezegd dat er een goederentrein bij het ongeval betrokken zou zijn, maar hij kon geen details geven.
Ook de machinist van de goederentrein is nagekeken en onderzocht. Goederenvervoerder DB Cargo heeft bevestigd dat het goed met hem gaat.
Het materieel op het spoor bleek een kraan te zijn, zo vertelde John Voppen, CEO van ProRail tijdens een persconferentie. "De kraan werd gebruikt voor onderhoud aan de twee sporen die niet in gebruik waren."
"We snappen nog niet hoe dit heeft kunnen gebeuren," zei Voppen tegen de pers. "We hebben nog nooit zo’n ongeluk gezien."
Naarmate het onderzoek vordert, ontvouwt het mysterie zich; maar in de tussentijd zijn er berichten van steun en verdriet binnengestroomd van politici en royals, evenals van mensen over de hele wereld.
Het Koninklijk Huis schreef in de ochtend: "Met onze gedachten zijn wij bij de slachtoffers van het treinongeluk bij Voorschoten en hun familie. Velen verkeren nu in angst en onzekerheid. Wij leven intens met hen allen mee." Rond het middaguur bezocht de koning de rampplek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten