zaterdag 14 november 2015

PARIJS HUILT : Moslimterroristen vermoorden 127 mensen

 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: ap

vr 13 nov 2015, 22:03 | 27 reacties

Moslimterroristen vermoorden 127 mensen

PARIJS HUILT


PARIJS - Zeker 127 mensen zijn door de aanslagen vrijdagavond in Parijs om het leven gekomen. Er zijn 180 gewonden geteld, van wie er 80 zeer slecht aan toe zijn. Dat heeft de Parijse politie zaterdagochtend officieel bekendgemaakt. Volgens de politie hebben er op zeven verschillende plaatsen schietpartijen en explosies plaatsgevonden, waaronder bij het Louvre en bij het voetbalstadion Stade de France in buitenwijk Saint-Denis. De politie spreekt van twee zelfmoordaanvallen en acht terroristen.

(Video)

    Het Openbaar Ministerie in de Franse hoofdstad zei dat 128 mensen door de aanslagen zijn omgekomen en dat 99 mensen in kritieke toestand in ziekenhuizen liggen.
    President Hollande heeft de noodtoestand uitgeroepen in heel Frankrijk. De grenzen zijn gesloten. De Franse politie adviseert Parijzenaars om binnen te blijven, tenzij ze echt naar buiten moeten. Metrolijnen 3, 5, 8, 9 en 11 liggen stil. Alle Franse scholen zijn zaterdag gesloten.

    Terroristen

    Volgens jusititie in Frankrijk zijn acht terroristen omgekomen, van wie zeven zichzelf op diverse locaties met explosieven hebben opgeblazen. De achtste werd door de politie doodgeschoten.
    Enkele uren na de aanvallen sprak Hollande de natie toe vanuit het crisiscentrum op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij sprak over een oorlogsdaad en liet weten dat er gereageerd zal worden. "Dit zijn terreuraanslagen zoals we die nog nooit gezien hebben", vergeleek de politicus de aanval met de gruwelen op de redactie van Charlie Hebdo en in een Joodse supermarkt, in januari. "Alle mogelijke middelen worden ingezet om de terroristen uit te schakelen en de Fransen te beveiligen."
    Er zijn nog eens 1500 militairen gemobiliseerd in de strijd tegen terrorisme. Dit heeft het Elysée-Paleis zaterdag gemeld. Vrijdagavond werden al 200 militairen de straat op gestuurd.

    Gijzeling

    De politie bestormde het theater Bataclan, waar meer dan honderd mensen gegijzeld werden. Bij de bestorming zijn twee terroristen omgekomen en is een terrorist opgepakt. Volgens de laatste berichten zijn er honderd doden gevallen in het theater. De dader riep bij zijn arrestatie: "Ik ben van IS!"
    Een ooggetuige, ene Louis, zei over de gruwelijke tijd in het theater: "Wij zijn gevlucht. Toen we vertrokken, stapten we over de lijken heen. U begrijpt het, het was een nachtmerrie.''

    Kalasjnikov

    Een man met een kalasjnikov liep een restaurant in het tiende arrondissement binnen en schoot om zich heen. De schoten werden gehoord in de buurt van het metrostation Goncourt. De politie legde een groot cordon om de plek, sloot omliggende straten af en vroeg alle inwoners dekking te zoeken in de gebouwen. Een ooggetuige meldde aan Liberation dat de schutter in het restaurant vlak voor zijn daad 'Allahoe akbar' (Allah is groot) riep.


    Foto: Google


    Explosies

    Rond hetzelfde tijdstip werd het Stade de France in de noordelijke voorstad Saint-Denis doelwit van een zelfmoordaanslag met handgranaten. Daarbij vielen drie doden.
    Toeschouwers van de vriendschappelijke wedstrijd Frankrijk-Duitsland, onder wie president Hollande, hoorden drie enorme klappen op het plein rond de voetbaltempel. Het staatshoofd werd geëvacueerd en overgebracht naar een crisiscentrum in het ministerie van Binnenlandse Zaken. De toeschouwers bij de oefeninterland vrijdag tussen Frankrijk en Duitsland in Parijs zijn na het laatste fluitsignaal het veld opgelopen. De aanwezigen zijn geëvacueerd.
    Er is een condoleanceregister aangemaakt op de Nederlandse website condoleance.nl voor de slachtoffers en hun nabestaanden.

    OPROEP: Bent u momenteel in Parijs? Mail naar: video@telegraaf.nl of WhatsApp uw video naar: +31610039437


    http://www.telegraaf.nl/buitenland/24740375/__PARIJS_HUILT__.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten