dinsdag 15 september 2015

7 Wonderbaarlijk exceptionele natuurfenomenen

Wonderbaarlijk: 7 exceptionele natuurfenomenen


Wonderbaarlijk: 7 exceptionele natuurfenomenen
Auteur:
vrijdag, 31 juli 2015
Geisers, draaikolken en wandelende stenen. 7 natuurwonderen die je niet mag missen.

Natuurfenomenen zoals een zonsverduistering of het Noorderlicht met eigen ogen zien en ervaren heeft een zeer inspirerend effect en levert hoe dan ook de mooiste vakantieherinneringen op. Skyscanner zette de volgende 7 natuurfenomenen voor je op een rij. Gaan en zien! 

1. (nog niet spuitende) Geisers

De power waarmee geisers spuiten is ongelooflijk. Maar, in de korte tijd voor ze regelrecht exploderen verstommen ze tot buitenaards waterblazen. In IJsland kun je dit spektakel bij de meeste geisers meebeleven. De hierboven afgebeelde beroemde Strokkur geiser spuit gemiddeld iedere 5 tot 10 minuten. Deze waterkrachten zie je ook in talrijke andere delen van de wereld zoals het Yellowstone National Park in de Verenigde Staten. Er zijn ook veel geisers in Chili, Rusland en Nieuw-Zeeland.
 

Lees ook: Top 10 natuurwonderen in de wereld: foto's

 
Buitenaards waterblazen totdat de geiser explodeert.

2. Wandelende stenen

Stenen bewegen niet uit zichzelf, daar zijn we het over eens, of niet? Dat geldt echter niet voor de stenen in Death Valley, Californië, Verenigde Staten. Daar bewegen stenen zich voort en laten in de droge hitte lange sporen achter. Een eeuw lang waren deze stenen voor wetenschappers een absoluut raadsel. Recent is dat mysterie vooralsnog opgelost: een laagje ijs op de woestijnbodem die als de zon opkomt dienst doet als een soort smeltende ijsbaan in combinatie met een lichte bries duwt de stenen voort. Met het blote oog zie je niet dat de stenen bewegen. De honderden meterslange sporen die ze achterlaten blijft een bijzonder fenomeen.
 
Het mysterie van de wandelende stenen lijkt opgelost.

3. Draaikolken in het water

In sagen en mythes hebben ze een belangrijke betekenis: grote draaikolken die met een geweldige kracht zelfs grote schepen naar beneden kunnen trekken. Ze bestaan echter ook in de werkelijkheid zoals de draaikolken in Noorwegen hier op de foto. Dit is wereldwijd de sterkste stroming met draaikolken en heeft de titel grootste getijdestroming op deze planeet. Als je lef hebt, kun je tijdens de rustigste uren een boottrip boeken en er duiken en vissen. Daarbij wordt wel vermeld dat op het vanwege de sterke stroming (zelfs wanneer de zee rustig lijkt zijn er onderwater sterke stromingen) gevaarlijk is. Daarom: doe dit in ieder geval niet op eigen houtje.
 
De grootste getijdenstroming ter wereld: in Noorwegen.

4. Aurora Borealis & Aurora Australis

Wie de Aurora Borealis eenmaal heeft gezien, weet dat de kleurenpracht aan de hemel een buitengewoon en spectaculair iets is. In Noord-Europa, maar in goede omstandigheden ook in Schotland op de noordelijk gelegen eilanden zoals Orkney en Shetland, kun je het Noorderlicht vooral in de winter goed zien. Er zijn talrijke excursies die je meenemen naar de beste Noorderlicht spots. De tegenpool van de Borealis, de Aurora Australis, op het zuidelijk halfrond zie je in het zuiden van Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland, Australië of op Antarctica.
 

Meer over de Aurora Borealis: 6x het Noorderlicht zien met een klein budget

 
Ga mee met een Aurora hunter en zie dit spektakel.

5. Zons- en maansverduistering

Zo zelden als ze voorkomen, zo onbeschrijflijk is het gevoel als je een zonsverduistering meemaakt. Maar ook een maansverduistering brengt je in een bepaalde stemming. Er worden veel reizen naar de beste plekken georganiseerd om van het natuurspektakel te kunnen genieten. Mocht je dat ook willen doen, kijk dan op de NASA Solar Eclipse Page voor de volgende zonsverduistering op de agenda. We verklappen alvast dat het in maart 2015 zover is. Deze zonsverduistering zal alleen op IJsland en in de noordelijke gebieden zichtbaar zijn. De NASA heeft nog een andere website waarop je alles leest over maansverduisteringen: NASA Lunar Eclipse Page.
 
Uniek om te zien: een maansverduistering.

6. Zeldzame bomen

Bomen zijn vanzelfsprekend, toch? Niets is minder waar. Ze zijn een fundamenteel onderdeel van ons leven en velen hebben ongewone vormen. Er zijn ook bomen met zeer bijzondere kleuren  zoals de regenboogeucalyptus die, zoals de naam al verklapt, een bontgekleurde stam heeft. Om dit fraaie exemplaar in het echt te zien moet je afreizen richting Zuidoost-Azië of Oceanië; de boom komt van oorsprong voor in Indonesië, Papoea-Nieuw Guinea en op de Filippijnen.
 

Zie ook: 8 bijzondere bomen ter wereld!
 

Kleurrijke regenboogstam van een eucalyptusboom.

7. Uitzonderlijke wolkenformaties

Op je rug liggen en bijzondere wolkenvormen analyseren kun je ook prima als volwassene doen, vooral als er ongewone kleuren en vormen te zien zijn. Op de foto zie je parelmoerwolken. Deze kleine wolken bestaan niet uit water maar bevatten ijskristallen en onder meer verbindingen van salpeterzuur. Deze lichtspektakels die je het beste tijdens zonsopgang of –ondergang kunt zien behoren tot de polaire stratosfeerwolken die alleen in koude omgevingen voorkomen. Dit is slechts een voorbeeld van de vele spannende wolkenformaties die je overal ter wereld kunt aanschouwen. Houd je ogen dus open!
 
Prachtige parelmoerwolken.
 

Zie ook:

 

Top 10 Natuurwonderen in de wereld: Unieke Foto's

8 Magische Plekken op Aarde! 

De 12 mooiste stranden ter wereld!

9 Europese alternatieven voor 's werelds top natuurlijke bezienswaardigheden!


Wilt u deze plekken bezoeken?

Vergelijk dan hier gratis vliegticketshotels en autoverhuur voor de beste deal!


http://www.skyscanner.nl/nieuws/wonderbaarlijk-7-exceptionele-natuurfenomenen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten