woensdag 24 juli 2024

Nederlands meest beroemde uitvindingen

 

Nederlands meest beroemde uitvindingen©iStock

Nederland mag dan wel een klein landje zijn, het is wel een van de meest innovatieve landen ter wereld. Nederland bruist van de slimme koppen. Dit zijn de meest beroemde uitvindingen die onze wereld voorgoed hebben veranderd.


WiFi©Shutterstock
De Nederlandse ingenieur Victor Hayes wordt ook wel 'De vader van WiFi' genoemd. Hij was verantwoordelijk voor de technologie achter WIFI in 1997 en heeft het mogelijk gemaakt dat jij dit artikel met laptop op schoot in de tuin kunt lezen.


Australië©Shutterstock
In 1606 liet de VOC haar anker te water aan de kust van Australië. Na wat moeilijke ontmoetingen met Aboriginals wisten zij bijna de gehele kustlijn van Australië (voorheen: New Holland) op de wereldkaart te zetten.

De rood blauwe stoel©Shutterstock
Gerrit Rietveld legde met zijn beroemde ontwerp, de bekende rood met blauwe stoel, de nadruk op functionaliteit. De eenvoudige stoel bestaat uit slechts enkele latten en panelen en maakte Gerrit wereldberoemd.

De oranje wortel©Shutterstock
Wist je dat er vroeger alleen zwarte, paarse, witte, bruine rode en gele wortelen bestonden? De eerste oranje wortel verscheen in de 16e eeuw van Hollandse bodem en is vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze keukens.

Het fenomeen ´volkslied´©Shutterstock
Het Nederlands volkslied 'Het Wilhelmus' is het oudste ter wereld en wordt vandaag de dag nog steeds veel gezongen tijdens plechtige gelegenheden en sportwedstrijden. De rest van de wereld heeft dankzij ons ook een eigen volkslied.

De wereldkaart©Shutterstock
Toen men ontdekte dat de aarde rond was, kwam de vraag: Hoe kan een bol op een plat vlak worden afgebeeld? De mercatorprojectie bood grote uitkomst voor de scheepvaart en is nu nog steeds de techniek die wij allemaal kennen als de wereldbol.

Het cassettebandje©Shutterstock
Phillips uit Eindhoven wist met het uitvinden van het cassettebandje en de compact disc muziek overal ter wereld draagbaar te maken.

Gin/Jenever©Shutterstock
Gin wordt vaak gezien als een typisch Engelse distillaat maar is eigenlijk uitgevonden in Nederland. Gin is de Engelse versie van 'Jenever' dat oorspronkelijk werd gebruikt voor medicinale doeleinden in de 16de eeuw.

Het homohuwelijk©Shutterstock
Nederland is het eerste land dat het homohuwelijk legaliseerde. Dit gebeurde in 2001.

De microscoop©Shutterstock
Brillenmaker Sacharias Jansen kwam in 1595 met zijn koker voorzien van twee lenzen tot de ontdekking dat hierdoor voorwerpen werden uitvergroot.
New York©Shutterstock
Lange tijd werd dit gebied bewoond door de Lenape indianen. In 1609 zocht Kapitein Henry Hudson (in dienst van de VOC) een kortere route richting Azië, maar week af van zijn koers en zette voet aan wal in New York, voormalig Nieuw-Amsterdam.

Donuts©iStock
Je zou denken dat we de donut aan Amerikanen te danken hebben, maar het waren Nederlandse immigranten die wisten van de deegbal een ringvorm te maken waardoor ze minder lang gebakken hoefden te worden. Wat zijn we slim!

Cacaopoeder©Shutterstock

Nederlander Conrad van Houten maakte met zijn eigen ontwikkelde cacaopers het meest zuivere chocoladepoeder. Gecombineerd met cacaoboter was dit de gouden combinatie voor onze chocoladerepen. Bedankt Conrad!


Totaal voetbal©BrunoPress
Johan Cruyff staat nog steeds bekend om het introduceren van 'het totaalvoetbal', het voortdurend wisselen van posities van de spelers om de tegenstander te verwarren. Deze speelstijl vormde de basis voor het succes van de Nederlandse voetbalclubs.

Schoon- en snelheidsschaatsen©Shutterstock
Tot de 17e eeuw bond men de ijzers vooral onder voor transport. Na verloop van tijd werd schaatsen steeds populairder en ontstonden er in Nederland de eerste wedstrijden in schoon- en snelheidsschaatsen. In 1882 werd de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond opgericht.

Beschuit met inkeping©Shutterstock
Patent bedenken is niet altijd een kwestie van hogere wiskunde. Dat bewijst Theo Tempels in 1998 wanneer hij zich ergert aan het feit dat hij zijn beschuitje zo moeilijk uit de verpakking krijgt.
Bluetooth©Reuters
In 1994 heeft Jaap Haartsen in opdracht van zijn werkgever Ericsson via radioverbinding communicatie tussen mobiele telefoons en andere apparaten gerealiseerd.


Onderzeeboot©Shutterstock
Het was Cornelis Jacobszoon Drebbel die de eerste onderzeeboot bouwde in 1620.


Het scheerapparaat©Shutterstock
In 1939 lanceerde Philips het automatische scheerapparaat.

Flitspalen©Shuttersrtock
Het was De Nederlandse rallyrijder Maus Gatsonides die in 1958 de eerste automatische snelheidsmeter bouwde

De sport BH©Shutterstock
Lingeriezaak Hunkemöller heeft op 7 januari 2008 de sport BH geïntroduceerd. De Sport BH is inmiddels wereldwijd verkrijgbaar en heeft al heel wat harten van sportende dames veroverd.

De telescoop©Shutterstock
Ook Nederlander Hans Lippershey was een brillenmaker en wist door het uitvinden van de telescoop ‘instrument om verre te sien’ het heelal dichtbij te brengen.

Multinationals©Shutterstock
De Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) was de eerste multinational ter wereld.

De eerste handelsbeurs©Shutterstock
De aandelen van de VOC moesten natuurlijk ook verkocht worden en zo ontstond de Amsterdamse Effectenbeurs. De eerste handelsbeurs ter wereld.

Golf©Shutterstock
De eerste hole-in-one’s werd in Loenen aan de Vecht geslagen in 1297.

Brandweerslang©Shutterstock
In 1673 bedacht Jan van der Heyden de brandweerslang.

De thermometer©Shutterstock
Daniel Gabriel Fahrenheit was de eerste die er in 1727 in slaagde om een temperatuurschaal te verbinden aan de thermometer.


DVD en Blue Ray©Shutterstock
Phillips en Sony ontwikkelde in 1995 de digitale veelzijdige schijf (Digital Versatile Disc) waarop bijvoorbeeld video’s kunnen worden opgeslagen.


Google, Youtube©Shutterstock
Deze websites zijn niet meer weg te denken in ons dagelijks leven en zijn allemaal geprogrammeerd in Python, een programmeertaal die in 1980 door de Nederlander Guido van Rossum werd ontwikkeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten