vrijdag 13 november 2015

Zo is de beruchtste IS-hoofdsnijder Jihadi John... 'verdampt' door Amerikaanse drone-aanval in IS- hoofdstad Raqqa in Syrie + John Thánh Chiến bị tiêu diệt

vr 13 nov 2015, 12:11 | 10 reacties

Reconstructie van een onberispelijke, vlekkeloze aanval

Zo is Jihadi John 'verdampt'

Van onze redactie buitenland

AMSTERDAM - Een ’onberispelijke, vlekkeloze aanval’ maakte donderdagavond laat een einde aan het leven van Jihadi John, daarvan zijn de Amerikaanse inlichtingendiensten volgens een anonieme bron ’99 procent zeker’.
    Foto: AFP
    Mohammed Emwazi (27), een van vier IS-beulen met Brits accent die door hun gevangenen cynisch met ’de Beatles’ werden aangeduid, is ’verdampt’ – een definitieve bevestiging van zijn dood zal er misschien wel nooit komen. Maar dat de ’anchorman’ van de gruwelijke executievideo’s van de Islamitische Staat lijkt te zijn uitgeschakeld is hoe dan ook de grootste symbolische overwinning van het Westen op IS tot nu toe.
    Veel van wat er vanochtend bekend is geworden over de drone-aanval op Emwazi komt uit anonieme inlichtingenbronnen. De Britten en Amerikanen werkten „hand in hand samen”, aldus een woordvoerder van premier David Cameron. Een Amerikaanse official vertelt aan CNN dat het dodelijke schot gelost werd na ’langdurige surveillance’.

    Mollen

    Waaruit die surveillance bestond blijft geheim, maar er zijn aanwijzingen. Zo is het goed mogelijk dat een of meerdere ’mollen’ van de Britse spionagediensten en special forces naar IS-hoofdstad Raqqa zijn afgereisd om Jihadi John op te sporen en aan hun collega’s aan te wijzen.
    Ook maken de Britten en Amerikanen veel gebruik van ’metadata’ – gegevens over telefoon- en internetgebruik. In augustus werden twee Britse jihadisten uitgeschakeld nadat hun – door de geheime dienst GCHQ met een virus besmette – telefoon hun locatie had prijsgegeven.
    Emwazi, een in Koeweit geboren Brit, was IS-doelwit nummer één sinds hij ruim een jaar geleden voor het eerst in een onthoofdingsfilmpje verscheen. Toen de drone vuurde, wisten de militairen aan de knoppen naar verluidt zeker dat ze Jihadi John in het vizier hadden. De IS-beul kwam aan zijn einde toen hij in Raqqa in een voertuig wilde stappen. Volgens een anti-IS-groepering in de Syrische hoofdstad van het kalifaat werden er kort na de aanval op Emwazi – tien over half twaalf in de avond – in negen minuten tijd veertien nog eens luchtaanvallen uitgevoerd.

    Ziekenhuis

    Rami Abdel Rahman, die vanuit Groot-Brittannië het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bestiert en doorgaans betrouwbare informatie levert over de burgeroorlog in het land van Bashar al-Assad, zegt dat al zijn bronnen bevestigen „dat het lichaam van een belangrijke Britse jihadi naar het ziekenhuis van Raqqa is overgebracht. Al mijn bronnen zeggen dat het Jihadi John is, maar ik kan die informatie niet persoonlijk bevestigen.”


    Gerelateerde artikelen
    13-11: 

    http://www.telegraaf.nl/buitenland/24737267/__Zo_is_Jihadi_John__verdampt___.html

    vr 13 nov 2015, 06:54

    'Jihadi John gedood door drone VS'


    WASHINGTON - IS-strijder Mohammed Emwazi, beter bekend als 'Jihadi John' is gedood door een aanval met een Amerikaans onbemand vliegtuig (drone) in Syrië. Dat heeft een Amerikaanse functionaris vrijdag gezegd.
      `Jihadi John` 'Jihadi John'
      Volgens hem werd de 'beul van IS' geraakt toen hij in de plaats Raqqa uit een gebouw kwam en naar een voertuig liep. Volgens de functionaris was het een "schone aanval" waarbij geen andere slachtoffers vielen.
      Raqqa is de stad die is benoemd tot de hoofdstad van het door Islamitische Staat uitgeroepen kalifaat.
      Emwazi was te zien in verschillende onthoofdingsvideo's van de terreurgroep. Hij werd in februari door zijn moeder herkend in een video waarin is te zien dat hij de Amerikaan James Foley onthoofdde.
      De Britse premier David Cameron kon nog niet bevestigen dat 'Jihadi John' is gedood. "Maar als de aanval tegen 'Jihadi John' inderdaad is geslaagd, dan kunnen we spreken van een slag in het hart van Islamitische Staat", aldus Cameron. "Het zal onze vijanden laten zien dat wij een lange arm hebben." Hij noemde de aanval met de drone een "daad uit zelfverdediging".




      Gerelateerde artikelen
      15-03: 

      http://www.telegraaf.nl/buitenland/24735663/__Jihadi_John_gedood__.html

       
      Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
      Jihadi John ontmaskerd  Jihadi John ontmaskerd Foto: � University of Westminster



      vr 13 nov 2015, 11:12 | 62 reacties

      Profiel: Wie was Jihadi John?

      Van lief jochie tot monster

      Joost van Mierlo

      LONDEN - Van engelachtig lachend schooljongetje tot monsterachtige terrorist ter wereld. Dat is de persoonlijke geschiedenis van Mohammed Emwazi, de 27-jarige Londenaar die schuil blijkt te gaan achter de gemaskerde Jihadi John en die nu is gedood door een aanval met een Amerikaanse drone in Syrië.
        Foto: EPA
        Emwazi is in 1988 in Koeweit geboren, als oudste in een gezin met zeven kinderen. Op 5-jarige leeftijd beproeven zijn ouders hun geluk in Engeland. Na verhuizingen strijken ze neer in Londen, waar Emwazi de christelijke St. Mary Magdalene school volgt. Hij is daar de enige niet-Engelstalige leerling, maar is populair vanwege zijn talent als voetballer.
        De problemen beginnen aan Westminster University, waar Emwazi informatica studeert. De opleiding blijkt een broedplaats van fanatieke moslims. Hij wordt in deze jaren verhoord door de Britse binnenlandse veiligheidsdienst MI5. Hij krijgt onder andere de vraag voorgelegd wat hij vindt van de terroristen die in juli 2005 met bomaanslagen tientallen doden veroorzaken in Londen. "Het leek me wel verstandig om te zeggen dat dit pure extremisten waren", vertelt hij later aan vertegenwoordigers van Cage, een organisatie die mensen helpt die problemen hebben met veiligheidsdiensten.

        Wantrouwen

        De antwoorden van Emwazi moeten wantrouwen hebben gewekt. Als Emwazi na zijn afstuderen in 2009 naar Tanzania vliegt voor wat hij zegt een safarivakantie, wordt hij op advies van MI5 opgepakt, urenlang vastgehouden en op het vliegtuig gezet naar Schiphol. Daar wordt hij aan de tand gevoeld door de AIVD en Britse veiligheidsdiensten. Ze denken dat hij naar Somalië wilde doorvliegen, om zich daar aan te sluiten bij extremisten.
        Emwazi vertelt vertegenwoordigers van Cage later dat hij in deze periode weigert voor MI5 te gaan werken. "Deze weigering gaat je nog veel problemen opleveren", krijgt hij te horen. Emwazi werkt vanaf 2010 ruim een jaar in zijn geboorteland Koeweit. Als hij in 2012 terugkeert naar Londen wordt zijn visum ingetrokken.
        Op de lagere school was Emwazi's favoriete boek How to kill a monster. In Syrië wordt Emwazi uiteindelijk het moordende en hoofdafsnijdende monster zoals de wereld hem kent.

        http://www.telegraaf.nl/buitenland/24736831/__Van_lief_jochie_tot_monster__.html

        John Thánh Chiến bị tiêu diệt trong vụ không kích


        T6, 11/13/2015 - 14:47
        Arlington, Virginia. (CBS) - Ngũ Giác Đài tuyên bố có lý do đích xác phiến quân Quốc Gia Hồi Giáo John Thánh Chiến đã bị tiêu diệt trong cuộc không kích bằng phi cơ không người lái của Hoa Kỳ.
        Mohammed Emwazi, còn được gọi là John Thánh Chiến, được cho là đã bị thiệt mạng trong cuộc không kích bằng phi cơ không người lái tại thị trấn Raqqa, Syria vào hôm Thứ Năm. Tuy nhiên Đại Tá Lục Quân Steve Warren, nói qua cầu truyền hình từ Iraq rằng phải mất một thời gian để xác định John thánh chiến, công dân Anh, 27 tuổi, thực sự bị thiệt mạng trong cuộc không kích. Ông Warren cho biết một phi cơ không người lái Reaper đã bắn hỏa tiễn Hellfire vào một chiếc xe được cho có Emwazi và một phiến quân khác. Theo ông Warren, thực tế là hệ thống vũ khí đã bắn trúng mục tiêu dự định và những người trên xe đã bị thiệt mạng.
        Tuy nhiên Ngũ Giác Đài vẫn cần phải xác định chính xác những cá nhân đó là chính là mục tiêu cụ thể. Ông Warren cho rằng cái chết của John thánh chiến là quan trọng đối với nhóm Quốc Gia Hồi Giáo. Hắn là công cụ tuyển mộ chính cho tổ chức. Mọi người đều quen thuộc với những đoạn video khủng khiếp, sự man rợ mà hắn ta thể hiện, những tội ác chống lại công dân Hoa Kỳ. Ông Warren gọi John thánh chiến là một quái vật đội lốt người, tiêu diệt hắn có lẽ sẽ làm cho thế giới tốt hơn. (Nguyên Trân)

        http://www.sbtn.tv/vi/tin-hoa-ky/john-thanh-chien-bi-tieu-diet-trong-vu-khong-kich.html

        Geen opmerkingen:

        Een reactie posten