donderdag 19 november 2015

Terreur in Parijs : Brein achter aanslagen toch dood + Vrouwelijke terrorist werd 'cowgirl' genoemd + 'Terrorist rookte hele dag wiet'


Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Abdelhamid Abaaoud de vermoedelijke organisator van de aanslagen in Parijs Abdelhamid Abaaoud de vermoedelijke organisator van de aanslagen in ParijsFoto: EPA



do 19 nov 2015, 13:37

Brein achter aanslagen toch dood


SAINT-DENIS - Abdelhamid Abaaoud, het brein achter de aanslagen in Parijs is gisteren omgekomen bij de anti-terreuractie in Saint-Denis. Dat heeft de Franse openbaar aanklager donderdag gezegd.

(Video)
    Woensdagochtend rond 4.20 uur hield de Franse politie een grote anti-terreuractie in Saint-Denis, met als doel Abaaoud uit te schakelen of op te pakken.
    Er werden zeven verdachte terroristen opgepakt. Ook vielen er twee doden. Uiteindelijk schoot een scherpschutter van de Franse politie de 28-jarige Abaaoud dood. Aan de hand van dna-onderzoek en vingerafdrukken kon met zekerheid worden vastgesteld dat de dode het brein achter de aanslagen is.
    Bij de bestorming van een woning in Saint-Denis, een voorstad van Parijs, werd hevig gevochten, maar kon de Franse politie een nieuwe terroristische aanslag voorkomen.

    Nichtje

    De andere dode is Hasna Aitboulahcen, het nichtje van Abdelhamid Abaaoud. Tijdens de politieactie vroeg een agent aan haar waar haar vriend was. Ze zou hebben geantwoord: ,,Het is mijn vriend niet'', waarna ze haar bomgordel liet ontploffen volgens verschillende Britse media.





    http://www.telegraaf.nl/buitenland/24765575/__Brein_aanslagen_alsnog_dood__.html

    do 19 nov 2015, 15:49

    Abaaoud zat ook achter verijdelde aanslagen


    AMSTERDAM - Abdelhamid Abaaoud, het brein achter de aanslagen in Parijs, zit ook achter vier van de zes aanslagen die door de Franse politie sinds het voorjaar van 2015 verijdeld werden. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve donderdag gezegd.

    (Video)
      Een van de verijdelde aanslagen was gepland voor augustus. Toen werd een Syriëganger gearresteerd die plannen had om een aanslag te plegen op een theater in Parijs. Op dat moment ging het niet om het Bataclan-theater.
      Toen deze terrorist werd verhoord, vertelde hij dat Abdelhamid Abaaoud hem in Syrië had getraind en hem vervolgens de opdracht had gegeven om naar Frankrijk te reizen om daar de aanslag te plegen. Hiervoor kreeg hij 2000 euro in cash en een usb-stick met daarop encrypted communicatiesoftware.
      Minister Cazeneuve noemde verder onder meer de verijdelde aanslag in de hogesnelheidstrein Thalys vanuit Amsterdam naar Parijs en die op een kerk in de Franse plaats Villejuif. De Franse autoriteiten hoorden pas afgelopen maandag dat Abaaoud in Frankrijk was, aldus Cazeneuve. Die informatie kwam van een inlichtingendienst van buiten Europa. Tot dan toe werd aangenomen dat hij zich in Syrië bevond.
      De minister riep de andere EU-landen op haast te maken met gezamenlijke antiterreurmaatregelen. "We moeten snel en krachtig optreden. Dat is Europa verschuldigd aan alle terreurslachtoffers en hun families", aldus Cazeneuve.

      Morgen in De Telegraaf een uitgebreid profiel van Abdelhamid Asbaaoud.





      Gerelateerde artikelen
      18-11: 

      http://www.telegraaf.nl/buitenland/24766438/__Abaaoud_achter_verijdelde_aanslag__.html


      Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
      Hasna Aitboulahcen blies zichzelf op tijdens de antiterreuractie in Saint-Denis Hasna Aitboulahcen blies zichzelf op tijdens de antiterreuractie in Saint-DenisFoto: Facebook



      do 19 nov 2015, 16:14

      Vrouwelijke terrorist werd 'cowgirl' genoemd


      SAINT-DENIS - De vrouwelijke terrorist die betrokken was bij de aanslagen in Parijs, is Hasna Aitboulahcen, het nichtje van Abdelhamid Abaaoud. Aitboulahcen blies zichzelf op tijdens de antiterreuractie in Saint-Denis afgelopen woensdag.
        Kennissen uit haar woonplaats Creutzwald, vlakbij Metz, verklaarden tegenover de Britse krant Telegraph dat ze de 26-jarige Hasna kenden als een extravert meisje dat weleens alcohol dronk en graag cowboyhoeden droeg. Ze noemden haar gekscherend 'cowgirl.'
        De afgelopen vijf jaar werd ze echter weinig in Creutzwald gezien. Op haar Facebookpagina was te zien dat ze behoorlijk geradicaliseerd was. Zo droeg ze wapens bij zich op foto's en schreef ze vol lof over Hayat Boumeddienne, die vrouw van Amedy Coulibaly, de terrorist die in januari een aanslag pleegde op een Joodse supermarkt in Parijs.
        'Cowgirl' Aitboulahcen probeerde volgens de Independent naar Syrië te vluchten maar omdat dit niet lukte, bood ze IS haar hulp aan om terroristische aanslagen in Frankrijk te plegen.

        Geschreeuw bij het raam

        Tijdens de antiterreuractie in Saint-Denis verscheen Aitboulahcen bij het raam van een flatgebouw dat de politie op het punt stond te bestormen. Even later schreeuwde ze 'help me, help me.' Vermoed wordt dat ze dit riep zodat er snel agenten naar binnen zouden gaan, zodat ze bomvest kon laten ontploffen en meer slachtoffers kon maken.
        Agenten zeiden dat als ze niet zou blijven staan, ze zou worden neergeschoten. Desalniettemin vluchtte Aitboulahcen terug naar binnen,.

        'Hij is mijn vriend niet!'

        Rond 18.00 uur bereidde de politie een nieuwe inval voor, terwijl de terroristen klaar stonden in de tegenaanval. Aitboulahcen was de eerste die het vuur opende op de agenten. Ze gebruikte hierbij een kalasjnikov.
        De politie vroeg haar waar haar vriend was, waarop ze riep: ,,Hij is mijn vriend niet!'' Een paar seconden later liet ze haar bomvest ontploffen, waarbij ze vermoedelijk alleen zichzelf om het leven bracht.

        http://www.telegraaf.nl/buitenland/24766535/__Terrorist_werd__cowgirl__genoemd__.html

         

        Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
         Foto: nieuwsblad
        wo 18 nov 2015, 10:41

        'Terrorist rookte hele dag wiet'

        Brussel - Ibrahim Abdeslam, een van de terroristen die zichzelf opblies tijdens de aanslagen in Parijs, was helemaal niet zo gelovig. Hij bracht zijn dagen door met wiet roken en alcohol drinken.
          Rond het café in Molenbeek van Ibrahim Abdeslam hing vaker een sterke wietlucht. Rond het café in Molenbeek van Ibrahim Abdeslam hing vaker een sterke wietlucht.Foto: AFP
          Dat zegt de ex-vrouw van de terrorist tegen The Sun. Volgens haar ging hij nooit naar de moskee en zat hij twee keer vast voor diefstal.
          De 31-jarige Ibrahim blies zichzelf op voor het Comptoir Voltaire café in Parijs. Daardoor vielen geen slachtoffers.
          De 36-jarige Naima is in shock dat haar ex-man deelnam aan de aanslagen. "Ik heb er geen verklaring voor. Mogelijk kwam het door de hasj. Alles is mogelijk."
          De twee hadden geen kinderen omdat Ibrahim, die wodka en bier dronk, te lui was om een baan te zoeken. Hij was wel geschoold als elektricien. In plaats daarvan bracht hij zijn dagen door met het kijken van dvd's en het luisteren naar Arabische muziek.
          De twee ontmoetten elkaar volgens The Sun in een bar in Brussel in 2004. Twee jaar later trouwden ze, in aanwezigheid van slechts twintig gasten. De ouders en broer van Ibrahim waren daar niet bij.
          "Ze waren niet erg close," zegt Naima. "Ze waren modern, ieder had zijn eigen leven." In 2008 gingen de twee uit elkaar en sinds 2013 zijn ze officieel gescheiden. Sindsdien heeft Naima niets meer van Ibrahim gehoord.
          De broers Abdeslam uit Molenbeek speelden een grote rol in de gruwelijke terreuraanslagen van vrijdag in Parijs. Broer Ibrahim liet een bomvest afgaan, broer Mohamed werd opgepakt en broer Salah is nog steeds voortvluchtig. De moeder van de broers zei eerder al verbaasd te zijn over hun rol.
          Ibrahim, ook wel Brahim genoemd, had al ongeveer twee jaar een bar in Molenbeek waar alcohol werd geserveerd. Buren klaagden regelmatig over een wietgeur.

          (Video)



          Gerelateerde artikelen
          16-11: 

          http://www.telegraaf.nl/buitenland/24758762/___Terrorist_blowde_hele_dag___.html

          Geen opmerkingen:

          Een reactie posten