woensdag 7 januari 2015

Charlie Hebdo slachtoffers + Tienduizenden verzamelen zich in vele steden om de doden van de aanslag op de journalisten van het satirische weekblad Charlie Hebdo te herdenken

wo 07 jan 2015, 19:47

Charlie Hebdo: Dit zijn de slachtoffers


Bij de bloederige aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs zijn tenminste twaalf mensen om het leven gekomen. Dit zijn de slachtoffers.
    Foto: AFP
    De twaalf doden in Parijs zijn acht journalisten, twee agenten, een genodigde en een receptionist. Dat meldde de Franse krant Le Monde woensdagavond op basis van de procureur François Molins in Parijs.
    De gedode journalisten zijn tekenaars Cabu, Charb, Tignous en Wolinski, Honoré en econoom Bernard Maris. Van de drie andere vermoorde journalisten zijn de namen nog niet bekend. De twee agenten zijn Franck D., die als bodyguard op de redactie werkte en Ahmed Merabet die buiten het gebouw werd gedood. De agtenten stonden bij het kantoor van Charlie Hebdo om dat te beveiligen na eerdere dreigementen.
    De gedode receptionist is Michel Renaud, de identiteit van de genodigde is niet bekend. Bovendien zijn er elf gewonden, van wie vier in kritieke toestand verkeren.
    Stéphane Charbonnier
    Hoofdredacteur Stéphane Charbonnier (47) werkte onder het pseudoniem Charb en was bij Charlie Hebdo zowel tekenaar als journalist. Charb had een vaste rubriek in het magazine: ‘Charb n’aime pas les gens’ en zou het doelwit van de bloederige aanslag zijn geweest.

    Stéphane Charbonnier Stéphane Charbonnier Foto: AP


    Jean Cabut

    De 76-jarige Jean Cabut tekende onder het pseudoniem Cabu. De tekenaar was vooral bekend om zijn personages Le Grand Duduche en adjudant Kronenbourg, maar maakte geregeld cartoons voor Charlie Hebdo. In 2006 tekende Cabu een Mohammed-cartoon voor de cover van Charlie Hebdo, als reactie op de cartoonheisa in Denemarken.

    Jean Cabut Jean CabutFoto: Steven Wassenaar

    Georges Wollinski
    De 80-jarige Georges Wolinksi was de veteraan bij Charlie. De zoon van een Frans-Italiaanse moeder en een Pools-Joodse vader werkte lange tijd samen met cartoonist Georges Pichard. Hij werkt sinds 1960 voor Charlie Hebdo, maar ook voor de dagelijkse krant Libération, en weekblad Paris-Mach en L’Écho des savanes.

    Georges Wollinski Georges WollinskiFoto: EPA

    Bernard Verlhac
    Bernard Verlhac (pseudoniem Tignous) tekende zowel voor Charlie Hebdo, de Marianne en de Fluide glacial.

    Bernard Verlhac Bernard Verlhac Foto: Steven Wassenaar


    Bernard Maris

    Bernard Maris is een econoom en schreef ook voor verschillende kranten: Marianne, Le Nouvel Observateur, Le Figaro Magazine en Le Monde. In Charlie, ondertekende hij zijn stukken altijd met Oom Bernard. Tot 2008 was hij werkzaam als assistent-hoofdredacteur.

    Bernard Maris Bernard Maris Foto: AFP

    Philippe HonoréDeze Franse cartoonist was 74 jaar oud. Zijn tekeningen werden gepubliceerd in Charlie Hebdo, maar ook in onder andere Liberation, Globe en Le Monde.

    Foto: TLG

    http://www.telegraaf.nl/buitenland/23529956/__Dit_zijn_de_slachtoffers__.html

    wo 07 jan 2015, 18:58

    Tienduizenden verzamelen zich

    http://www.telegraaf.nl/buitenland/23529765/__Tienduizenden_verzamelen_zich__.html



    Om de doden van de aanslag op de journalisten van het satirische weekblad Charlie Hebdo te herdenken, worden in de belangrijkste steden in Frankrijk spontane bijeenkomsten gehouden. Vele tienduizenden mensen hebben zich in de straten en op de pleinen verzameld. Met pennen in de lucht. 'Want dat was het wapen van Charlie Hebdo'. Ook in onder meer Londen, Barcelona, Berlijn, Amsterdam, Den Haag en de stad Luxembourg hebben mensen zich verzameld.
      In ons land zijn mensen bijeengekomen op de Dam in Amsterdam en het Spuiplein in Den Haag. Ze hebben gereageerd op een oproep die werd gedaan op een speciale Facebookpagina met als naam 'Rassemblement pour la liberté de la presse' (samenkomst voor de persvrijheid).
      Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) heeft op Facebook opgeroepen tot een bijeenkomst. "Als Parijs donderdag om 18.00 uur de mars houdt, laten wij op dat moment ook in Nederland elkaar opzoeken, met een bijeenkomst bij ons vrijheidsbeeld op de Dam.” Hij heeft het over een solidariteitsbijeenkomst die de Amsterdamse Marokkaanse jongerenorganisatie Argan houdt op het moment dat er in Parijs een stille tocht begint naar aanleiding van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo.
      Volg hier het liveblog met updates over de wereldwijde betogingen op de voet:


      Geen opmerkingen:

      Een reactie posten