woensdag 7 januari 2015

Deflatie in eurozone

 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Economische groei eurozone trekt licht aan Foto: ANP

wo 07 jan 2015, 11:03

Deflatie in eurozone

Van onze redactie
AMSTERDAM - De eurozone kende in december een inflatie van -0,2%. Deflatie dus. Het is voor de eerste keer sinds oktober 2009 dat de prijzen in de eurozone dalen.

    Welke aankoop stelt u uit wanneer de prijzen blijven dalen ?


    Verstuur
    Dat blijkt uit een eerste schatting van Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie. De verwachting was een inflatie van -0,1%.

    Spiraal

    Langdurige deflatie is desastreus voor een economie. Bedrijven investeren dan niet meer en consumenten sparen liever dan dat ze geld uitgeven. De economie komt dan in een negatieve spiraal waar zeer moeilijk uit te komen is.
    De belangrijkste oorzaak van deze deflatie is de gekelderde olieprijs. In euro’s gemeten is die sinds het begin van de zomer gehalveerd. In de maand december bedroeg de prijsdaling van een vat olie 19%.



    Zonder energie kwam de inflatie in december volgens de schatting van Eurostat net als in november uit op 0,6%.

    Lees ook: Waarom is deflatie zo gevaarlijk ?

    Voor de toekomst gaat de markt ook uit van een steeds lager inflatiecijfer. De inflatieverwachting staat op het laagste punt sinds Bloomberg in april 2004 is begonnen met meten. De zogeheten 5 year 5 year swap stond in augustus nog boven de 2% maar noteerde vanochtend 1,54%.


    De Europese Centrale Bank (ECB) moet zorgen voor een inflatie van onder maar dichtbij 2%. Vandaar dat de verwachting is dat ECB-president Mario Draghi op 22 januari zal aankondigen dat op grote schaal staatsobligaties zal worden gekocht. Deze kwantitatieve verruiming (QE) moet de inflatie aanjagen, al zijn niet alle economen er zeker van dat dat gaat werken.
    Elke werkdag om 10 uur automatisch het actuele financiele nieuws in uw mailbox ?
    Meld u dan hier aan voor de gratis DFT Nieuwsbrief

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/23527797/__Deflatie_in_eurozone__.html

     
     
    Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
    Foto: Getty Images

    wo 07 jan 2015, 11:06

    Waarom is deflatie zo gevaarlijk?

    In Europa groeit de vrees voor een langere periode van deflatie. Wat is deflatie? En waarom zijn dalende prijzen zo gevaarlijk voor de economie?
      Hieronder een antwoord via 10 vragen:

      1 Wat is deflatie?

      Deflatie is een langere periode waarin de prijzen elke maand dalen. Eén maand lagere prijzen is volgens de definitie nog geen deflatie.

      2 Waarom is deflatie gevaarlijk?

      Deflatie is zo gevaarlijk omdat bij dalende prijzen consumenten niets meer kopen, ze stellen hun aankopen uit tot het nog goedkoper wordt. Hierdoor raakt de economie verlamd.

      3 Welke landen hebben al last gehad van deflatie?

      Japan is een schoolvoorbeeld. Na de bankencrisis begin jaren negentig raakte Japan bijna vijftien jaar lang in een periode van minimale groei en deflatie. Pas nu komt het land daar uit door een expansief monetair beleid van de nieuwe regering.

      4 Dreigt er ook deflatie in Europa?

      Ook in Europa is de inflatie de afgelopen maanden hard gedaald richting het nulpunt en in december voor het eerst zelfs negatief geworden. Deels door de zwakke economische groei en gedaalde rente, maar met name de dalende olieprijzen hebben dit proces enorm versterkt.

      5 Is er een onderscheid te maken binnen Europa?

      Ja, de zware recessie in de zuidelijke eurolanden heeft ertoe geleid dat de mensen er werkloos werden en minder zijn gaan kopen. Hierdoor daalde het prijspeil in deze landen een stuk sneller dan in de noordelijke landen. Het gemiddelde prijspeil in Griekenland en Cyprus is in oktober stevig gedaald, terwijl deflatie ook op de loer ligt in Spanje, Portugal en Ierland. Maar ook in de rest van de eurozone dreigt nu voor langere tijd deflatie.

      6 Waarom wil de ECB eigenlijk 2% inflatie?

      Niet alleen de ECB, ook de Fed streeft naar een inflatie van 2%. Enige inflatie wordt als ’gezond’ gezien, het is het smeermiddel van de economie en nodigt mensen uit tot consumeren voordat iets duurder wordt.

      7 Hoe verhouden zich deflatie en schulden?

      Voor wie veel schulden heeft, zoals de bijvoorbeeld de overheid, is deflatie dramatisch. De schuld wordt er als het ware steeds meer door. Bij een lichte inflatie worden de schulden over een periode van enkele jaren juist ’opgegeten’ en vanzelf kleiner. Pleister op de wonde is de extreem lage rente die overheden en gezinnen met een hypotheek betalen.

      8 Is er iets te doen aan deflatie?

      Over het algemeen niet. Voldoende economische groei is de beste remedie. Via de rente is wel iets te doen. De ECB heeft de rente echter al richting het nulpunt verlaagd, waardoor de euro goedkoper is geworden en dus de importen van buiten de eurozone (bijvoorbeeld olie en gas) duurder. Dat verhoogt op zich de inflatie en werkt dus in de strijd tegen deflatie.

      9 Hebben wij in Nederland eigenlijk ooit deflatie gehad?

      Ja, dat was in 1987, toen de deflatie 0,5% bedroeg. Dat kwam door een plotse sterke daling van de olieprijs. De keer daarvoor was in 1936 aan het eind van de ’Grote Depressie’.

      10 Wat hebben we de komende maanden te verwachten aan het deflatiefront?

      Er wordt met grote spanning uitgekeken naar de vergadering van de Europese Centrale Bank op 22 januari, waar president Draghi vrijwel zeker nieuwe maatregelen zal aankondigen om de inflatie aan te wakkeren. Deze zogenaamde kwantitatieve verruiming ('QE'), waarbij in feite de geldpers wordt aangezet, is onder economen en bankiers echter ook omstreden. Critici beweren dat het middel wel eens erger zou kunnen zijn dan de kwaal.
      Elke werkdag om 10 uur automatisch het actuele financiele nieuws in uw mailbox ?
      Meld u dan hier aan voor de gratis DFT Nieuwsbrief

      http://www.telegraaf.nl/dft/23527708/__Waarom_is_deflatie_gevaarlijk___.html

      Geen opmerkingen:

      Een reactie posten