maandag 8 december 2014

Na twee jaren krimp groeit Nederlandse economie weer

 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: bloomberg

ma 08 dec 2014, 13:00

Na twee jaren krimp groeit Nederlandse economie weer

Giel ten Bosch
De Nederlandse economie lijkt het juk van de kredietcrisis langzaam van zich af te werpen. Dat stelt De Nederlandsche Bank in de nieuwste ramingen.
    De komende jaren trekt de economische groei aan, van 1,2% in 2015 tot 1,5% in 2016. Dit jaar verwachten de rekenmeesters van DNB een groei van 0,8%. In 2012 en 2013 kromp de economie juist.

    Foto: DNB

    Bestedingen trekken aan

    Belangrijke factor in het herstel is het consumentenvertrouwen, dat sterk is verbeterd met name door het herstel van de huizenmarkt. Ook de koopkracht stijgt.
    Hierdoor is het niet alleen maar de export die in de toekomst de kar moet trekken, ook de binnenlandse bestedingen dragen een steentje bij. In 2015 draaien de uitvoermotor en die van de binnenlandse bestedingen even hard, in 2016 zijn de bestedingen de belangrijkste groeimotor. Dit jaar is de groei nog volledig aan de uitvoer te danken.

    Foto: DNB

    ,,Conjunctureel gezien is het een normaal patroon”, aldus Job Swank, directeur monetaire zaken en financiële stabiliteit bij DNB. ,,Eerst neemt de uitvoer toe, dan groeien de investeringen en daarna volgt de consumptie. Het heeft alleen erg lang geduurd vanwege de dubbele dip.”

    Werkloosheid

    De werkloosheid zal volgens de centrale bank komend jaar iets dalen, maar in 2016 gelijk blijven op 6,6%. Dat komt vooral omdat mensen zich op de arbeidsmarkt melden die daar de afgelopen jaren absoluut niet het nut van inzagen. De zogeheten ontmoedigden komen dus terug.

    Foto: DNB

    De werkloosheid ligt volgens DNB nog 2,5% te hoog. Dat betekent dat de economie de komende jaren niet op volle toeren draait. En dat heeft een drukkend effect op de inflatie. Die komt naar verwachting dit jaar uit op 0,4%, volgend jaar op 0,5% en in 2016 op 1%.

    Foto: DNB

    Dat is nog altijd ver beneden het doel van de Europese Centrale Bank van rond de 2%. Maar betekent wel een stijging van het reëel beschikbare inkomen. Nederlanders houden gemiddeld meer over om te consumeren.

    Staatsschuld daalt

    Voor de overheidsfinanciën vertaalt het herstel zich in een lager begrotingstekort en, in 2016, een dalende staatsschuld. Swank wijst er wel op dat ,,als de lage olieprijs persisteert dan zal dat op de lange termijn de stand van de overheidsfinanciën belasten.”
    De huizenprijzen lagen in oktober ruim 3% boven het dieptepunt dat in juni 2013 werd bereikt. Met dit voorzichtige herstel liggen de prijzen van woningen nog altijd 18% onder die van de top uit augustus 2008.

    Foto: DNB

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/23423920/__Na_twee_jaren_krimp_groeit_Nederlandse_economie_weer__.html

    Lees ook

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten