woensdag 3 maart 2021

Lichtgevende haaien ontdekt voor de kust van Nieuw-Zeeland

 

 
 
 
De haai is het grootste lichtgevende dier dat tot nu toe ontdekt is.© Jérôme Mallefet De haai is het grootste lichtgevende dier dat tot nu toe ontdekt is.

Wetenschappers hebben drie verschillende lichtgevende haaien ontdekt voor de kust van Nieuw-Zeeland. Een van de soorten kan tot drie meter lang worden en is daarmee het grootste 'glow-in-the-dark'-dier ooit. "Dit laat nog maar eens zien hoe weinig we weten van de diepe oceaan."

Onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven en de National Institute of Water and Atmospheric Research in Nieuw-Zeeland ontdekten de haaiensoorten vorig jaar. Dat schrijven zij in een studie die vorige week gepubliceerd werd.

Drie haaiensoorten

Het gaat om drie verschillende haaien: de valse doornhaai, de zwartbuiklantaarnhaai en de zuidelijke lantaarnhaai. Deze soorten waren bij wetenschappers al bekend, maar dat ze licht geven wist niemand. "We waren enorm verrast", vertelt een van de onderzoekers aan de Britse krant The Guardian. "Waarom? Waarom geven deze haaien licht?"

Vooral de lichtgevende valse doornhaai, die wel drie meter lang kan worden, interesseert de onderzoekers. Deze haai kent geen natuurlijke vijanden en de 'glow-in-the-dark'-eigenschap kan dus niet bedoeld zijn om aanvallen af te wenden. Mogelijk gebruikt de haai het licht om prooidieren te vinden.

Diepe oceaan

De drie haaiensoorten leven in de diepe oceaan, op dieptes tussen de 200 en 1000 meter. Dat gebied wordt ook wel de schemerzone genoemd. De onderzoekers vermoeden dat de twee kleinere haaiensoorten licht geven om zich te beschermen tegen aanvallen vanuit de diepte. Zij kunnen zich in de oceaan nergens anders verbergen. 

Het is niet voor het eerst dat er lichtgevende dieren worden ontdekt. Onderzoekers stuitten eerder in de Golf van Mexico al op een haai die licht gaf. Dat dier was slechts 14 centimeter groot, toch vonden wetenschappers ook die vondst erg bijzonder.

Lichtgevende haaien ontdekt voor de kust van Nieuw-Zeeland (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten