woensdag 18 september 2024

Welke landen eten nog honden? Het zal je verbazen

Welke landen eten nog honden? Het zal je verbazen

©Getty Images

In veel culturen over de hele wereld zijn honden geliefde metgezellen en worden ze beschouwd als de beste vriend van de mens. Maar in sommige delen van de wereld hebben honden - letterlijk - een andere plek aan tafel. De consumptie van hondenvlees wordt in de meeste westerse culturen zwaar bekritiseerd en afgekeurd, maar het is een praktijk die op een paar plaatsen al eeuwen oud is. Net als rundvlees of kip, kan hondenvlees worden beschouwd als een hoofdingrediënt van traditie en zelfs religie.

Hondenvlees wordt het meest gegeten in Azië, waar elk jaar wel 30 miljoen honden worden gedood voor menselijke consumptie. Maar het uitgestrekte continent is niet de enige plek waar het een delicatesse is. Nieuwsgierig? Klik door deze galerij om erachter te komen in welke landen nog steeds hondenvlees op het menu staat.


Gelijke afkeer©Getty Images

Hoewel de meeste westerse culturen de consumptie van hondenvlees met afschuw beschouwen, is het belangrijk om je te realiseren dat veel andere culturen veelgebruikt westers vlees met dezelfde minachting zouden bekijken. Hindoes in India vinden het bijvoorbeeld not done om vee te houden voor het vlees.


Indonesi©Getty Images

In Indonesië is het legaal om hondenvlees te eten, hoewel dit slechts door een minderheid wordt gedaan. De verkoop van hondenvlees in het land is in 21 steden en regio's verboden, maar huisdieren en zwerfhonden worden vaak ontvoerd en geslacht voor consumptie.


China©Getty Images

China is de grootste consument van hondenvlees ter wereld, waar jaarlijks ongeveer 10 miljoen honden (en vier miljoen katten) worden geconsumeerd. Hondenvlees is al duizenden jaren een traditionele delicatesse in het land, hoewel het inmiddels in populariteit afneemt.


China©Getty Images

Elk jaar wordt in de Chinese stad Yulin het Lychee- en Hondenvleesfestival gehouden, dat wereldwijd veel stof heeft doen opwaaien. De steden Shenzhen en Zhuhai hebben de consumptie van hondenvlees al sinds 2020 verboden.


Canada©Getty Images

Het slachten en verkopen van hondenvlees in Canada is volledig legaal, maar de wet schrijft voor dat restaurants het vlees moeten kopen bij een erkend verwerkingsbedrijf voor hondenvlees. Overigens bestaat zo'n verwerkingsbedrijf niet.


Verenigde Staten©Getty Images

Het is in de Verenigde Staten een enorm taboe om hondenvlees te eten. Hoewel het land technisch gezien geen nationale wet heeft die de consumptie ervan verbiedt, is er wel een verbod van kracht dat het vervoer, de levering en het slachten van honden en katten voor dit doel verbiedt.

Verenigde Staten©Getty Images

Inheemse Amerikanen in de VS vallen echter niet onder het verbod. Hun religieuze rituelen en traditionele ceremonies vereisen vaak de consumptie van hondenvlees en daarom krijgen zij een federale vrijstelling.


Frankrijk©Getty Images

Het eten van hondenvlees is over het algemeen taboe in Europa, hoewel de wetten aanzienlijk verschillen. In Frankrijk is het slachten en verkopen van hondenvlees volledig illegaal, hoewel de consumptie ervan wel legaal is.


Australië©Shutterstock

De verkoop van katten- en hondenvlees is in heel Australië verboden, hoewel slechts één van de 16 staten en territoria van het land (South Australia) de consumptie ervan, die al sinds 1953 bestaat, specifiek heeft verboden.


Brazilië©Getty Images

Net als andere landen op deze lijst heeft Brazilië het slachten en verkopen van hondenvlees streng verboden, maar er zijn geen wetten die consumptie tegengaan. Het is niet populair om hondenvlees te eten in het land, maar het komt voor.


India©Getty Images

In India is de verkoop en consumptie van hondenvlees volledig legaal. Het land wordt zelfs beschouwd als een van de grootste consumenten van hondenvlees ter wereld, hoewel de populariteit is afgenomen nu jongere generaties honden en katten eerder als gezelschap dan als ingrediënt beschouwen.


Verenigd Koninkrijk©Getty Images

In het Verenigd Koninkrijk is het ten strengste verboden om hondenvlees te verkopen, maar het is volkomen legaal om honden te doden en te consumeren zolang het dier eigendom is van de consument en op humane wijze is gedood.


Duitsland©Getty Images

Sinds 1986 is de productie, verkoop en import van hondenvlees volledig illegaal in Duitsland, hoewel consumptie nog niet verboden is en nog steeds af en toe gebeurt.


Zwitserland©Getty Images

Net als in Duitsland is het slachten en verkopen van hondenvlees in Zwitserland verboden, maar een select groepje mensen eet het nog wel. Ongeveer 3% van de mensen in Zwitserland (vooral op het platteland) eet hondenvlees, vaak in de vorm van jerky of traditionele worst.


Chili©Getty Images

De commerciële verkoop van hondenvlees is illegaal in Chili, maar consumptie is volledig legaal. Het land heeft geen grote geschiedenis met het eten van hondenvlees, hoewel een selecte groep nog steeds consumeert.


Nigeria©Getty Images

In Afrika wordt in ongeveer 20 landen, waaronder Nigeria, hondenvlees gegeten tijdens rituelen. Het land eet actief hondenvlees, omdat men gelooft dat het medicinale krachten heeft.


Rusland©Getty Images

In Rusland is de consumptie van hondenvlees legaal en het land staat er ook om bekend dat er sint-bernardshonden worden gefokt die naar China worden geëxporteerd en daar in vleesboerderijen worden gefokt met lokale honden.


DRC©Getty Images

Het eten van hondenvlees in de Democratische Republiek Congo is legaal en wordt nog steeds beoefend, ondanks het taboe dat er in het hele land op rust. De hoge consumptie van hondenvlees wordt gedreven door de hoge prijzen voor andere soorten vlees.


Vietnam©Getty Images

Vietnam is de op één na grootste consument van hondenvlees ter wereld, na China, en het wordt beschouwd als een hoofdbestanddeel van het dieet. Men gelooft dat hondenvlees medicinale eigenschappen heeft die geluk brengen.


Vietnam©Getty Images

De hondenvleeshandel in Vietnam verwerkt naar schatting vijf miljoen honden per jaar. Dit is zelfs zo snel toegenomen dat er een illegale importmarkt is ontstaan en honden worden geïmporteerd uit buurlanden als Cambodja, Laos en Thailand.


Oezbekistan©Getty Images

Oezbekistan beschouwt hondenvlees als een integraal onderdeel van de geneeskunde. Hondenvet wordt gezien als een behandelmethode voor tuberculose en was naar verluidt een volksremedie voor COVID-19.


Maleisië©Getty Images

In Maleisië is het legaal om hondenvlees te eten, hoewel het land een ongelooflijk tumultueuze geschiedenis heeft op dit gebied. In 2013 werd ontdekt dat restaurants honden kooiden en martelden voordat ze werden geslacht voor het vlees.


Ghana©Getty Images

Hondenvlees wordt in Ghana beschouwd als een belangrijke delicatesse. De mensen van de Frafra- en Dagaaba-stammen in Ghana eten vaak hondenvlees als gezamenlijke maaltijd.


Kameroen©Getty Images

Van het Vame-volk in Kameroen is bekend dat ze hondenvlees eten voor bepaalde religieuze rituelen, en het land als geheel is niet van plan om deze daad te verbieden.


Zuid-Korea©Getty Images

Vanaf 2024 worden er jaarlijks maar liefst een miljoen honden geconsumeerd in Zuid-Korea. Er is echter een nationaal verbod op het slachten, verkopen en consumeren geratificeerd, dat in 2027 van kracht wordt.


Noord-Korea©Getty Images

De traditie van het eten van hondenvlees in Noord-Korea gaat terug tot de oudheid en een muurschildering in het Goguryeo gravencomplex toont een geslachte hond in een opslagplaats. Het is nog steeds legaal om hondenvlees te eten in Noord-Korea en de regering heeft hondenvlees zelfs opgenomen in haar lijst met vaste prijzen.


Kazachstan©Getty Images

In oktober 2021 werd een verbod op hondenvlees aangekondigd in Kazachstan, hoewel er nog steeds geen wetten zijn geratificeerd om de consumptie illegaal te maken. Volgens overheidsstatistieken zijn er nog steeds ongeveer 1.150 hondenvleesboerderijen in het land.


Cambodja©Getty Images

Cambodja is een van de landen waar hondenvlees het meest geconsumeerd wordt. Jaarlijks worden er zo'n twee tot drie miljoen honden geslacht en maar liefst 50% van de bevolking heeft ooit in zijn leven hondenvlees gegeten.


Liberia©Getty Images

Het eten van hondenvlees in Liberia is legaal en wordt vaak gegeten. De consumptie brengt echter eenn risico op ziekten met zich mee, voornamelijk ebola, omdat de locaties en methoden die worden gebruikt om het vlees te slachten en te verkopen meestal onhygiënisch zijn.


Centraal-Afrikaanse Republiek©Getty Images

De Centraal-Afrikaanse Republiek is ook een van de vele landen in Afrika die zich actief bezighouden met de legale consumptie van hondenvlees. Vaak worden honden gestolen en gedood om opgegeten te worden, vooral in de hoofdstad Bangui.



Zie ook: Het duurste eten ter wereld

Bronnen: (World Population Review) (Humane Society International) (The Dog Press) (World Animal Foundation)

Welke landen eten nog honden? Het zal je verbazen (msn.com)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten