woensdag 13 november 2024

Unieke vondst: sporen van 7000 jaar oude boerderijen

Unieke vondst: sporen van 7000 jaar oude boerderijen

 

Bij archeologisch onderzoek in Limburg zijn drie nederzettingen ontdekt waarin 7000 jaar geleden de eerste boeren woonden. Onderzoekers vonden ook een uniek prehistorisch verdedigingswerk. De vondsten werpen nieuw licht op hoe de mensen die zich als eersten in Nederland op een vaste plek vestigden, leefden.

Het gaat om zeker drie nederzettingen uit de Lineaire Bandkeramiekcultuur (LBK). De eerste boeren van Nederland hoorden daarbij. Zij leefden 7000 jaar geleden in Zuid-Limburg, maakte aardewerk en gereedschappen van vuursteen en waren de eersten die zich op één vaste plaats vestigden.

Onderdeel van de nederzettingen zijn boerderijen met een lengte tot 36 meter. Archeoloog Marion Aarts van de gemeente Sittard-Geleen noemt dat 'supergroot'.

Erdwerk

Naast de woonplaatsen is er tijdens het onderzoek, uitgevoerd door bouwbedrijf Heijmans, een 'Erdwerk' ontdekt. Dat is een prehistorisch verdedigingswerk met een diepe gracht waarmee vroegere bewoners zich verdedigden tegen mogelijke bedreigingen. Er zijn eerder Erdwerken van de LBK-cultuur gevonden, maar deze in Zuid-Limburg is mogelijk de oudste van Nederland.

Aarts: "Dit is het derde Erdwerk dat in Nederland is gevonden. Het is een hele unieke vondst die hoort bij de late fase van de bandkeramiek. Zo veel van dit soort verdedigingswerken en nederzettingen zijn er niet." De vondst maakte ook Luc Amkreutz, bijzonder hoogleraar Publieksarcheologie, enthousiast. Hij is meteen gaan kijken en vindt de ontdekking bijzonder.

'Unieke blik'

Amkreutz: "Deze landbouwende gemeenschappen waren succesvolle vroege boeren die deel uitmaakten van een wijdverbreide cultuur van Oekraïne tot de Atlantische Oceaan. Zij brachten een nieuwe levenswijze die ons tot op de dag van vandaag beïnvloedt."

Unieke vondst: sporen van 7000 jaar oude boerderijen

"De ontdekking van dit Erdwerk werpt een unieke blik op de laatste fase van de bandkeramiekers", vervolgt hij. "Wat gebeurde er toen? Wat vond er binnen en buiten de greppels plaats? Waarom was zo'n gracht met wal nodig? Dit onderzoek geeft ons nieuwe inzichten en is van nationaal belang."

Verdwenen cultuur

Volgens gemeentelijke archeoloog Aarts is een Erdwerk een fenomeen waar weinig over bekend is. "De bandekeramische cultuur had snelle opkomst, maar verdween vervolgens ook snel. De cultuur is helemaal verdwenen en niet overgegaan in een andere cultuur, dus er zijn geen overleveringen." Wat er is gebeurd waardoor de cultuur helemaal verdween, is ook onbekend. "Het kan een ecologische ramp zijn geweest, maar ook ziekte of een verovering", aldus Aarts.

Archeologen en medewerkers van bouwbedrijf Heijmans stuitten op de vondsten omdat TenneT een ondergrondse hoogspanningsverbinding wil aanleggen in Limburg.  De netbeheerder gaf bouwbedrijf Heijmans en archeologisch onderzoeksbureau Transect de opdracht en zo werden de oude nederzettingen en het Erdwerk ontdekt.

Unieke vondst: sporen van 7000 jaar oude boerderijen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten