donderdag 14 november 2024

Australisch energiepark zo groot als Slovenië belooft grootste ter wereld te worden

 

Australisch energiepark zo groot als Slovenië belooft grootste ter wereld te worden


Australisch energiepark zo groot als Slovenië belooft grootste ter wereld te worden

In Australië wordt gewerkt aan het grootste ‘energiepark’ ter wereld, dat qua oppervlakte zo groot moet worden als het land Slovenië. Het project bestaat uit tientallen zon- en windmolenparken en moet uiteindelijk (lees: over zo’n dertig jaar) evenveel duurzame stroom genereren als de huidige opwek van heel Australië. Totaal geplande capaciteit: 70 gigawatt.Aan het project genaamd Western Green Energy Hub wordt al langer gewerkt, maar recent werd bekend dat de Australische overheid de ambities heeft verruimd. In plaats van 50 gigawatt, moet het energiepark een capaciteit van 70 gigawatt gaan krijgen. Ter vergelijking: dat is genoeg om ongeveer 70 miljoen Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien.

200 terawattuur

De tijdlijn van het project is ruim. Gesproken wordt van een ontwikkelingstijd van drie decennia, waarbij het energiepark in 2030 de eerste stroom genereert. Het gaat dan waarschijnlijk nog om een capaciteit van zo’n 6 gigawatt wind- en zonne-energie. Uiteindelijk wordt die capaciteit dus ruim vertienvoudigd. Naar verwachting zal het park jaarlijks 200 terawattuur (200.000 gigawattuur) aan hernieuwbare energie produceren, ongeveer gelijk aan de huidige elektriciteitsproductie van heel Australië.

Wind, zon en waterstof

Het project bestaat uit 60 miljoen zonnepanelen, verspreid over 35 zonneparken. Ook zullen er 3.000 windmolens worden opgesteld. Met zo veel hernieuwbare energie ziet de Australische overheid het als een kans om ook groene waterstof te ontwikkelen op het energiepark. Voor begin 2030 ligt het streven op 330.000 ton waterstof per jaar, later moet dit worden opgekrikt naar 3,5 miljoen ton.

Gezamenlijk zullen de wind- en zonneparken een oppervlakte bestrijken van ongeveer 22.000 vierkante kilometer, vergelijkbaar met een land als Slovenië. De kosten voor het project zijn dan ook niet mis: verwacht wordt een totaal van minimaal 61 miljard euro.

Technologie absorberen

Gezien de kolossale investering die nodig is en de ruime tijdlijn die met het project gepaard gaat, wil de Australische overheid geen risico’s nemen. In dertig jaar tijd is het namelijk te verwachten dat de technologie omtrent zonne- en windenergie sprongen zal maken, en het energiepark moet die sprongen kunnen absorberen. Denk daarbij aan windturbines met een hogere capaciteit of efficiëntere zonnepanelen. Het energiepark moet dus zo worden gebouwd dat technologie relatief eenvoudig kan worden geactualiseerd in komende decennia.

Australisch energiepark zo groot als Slovenië belooft grootste ter wereld te worden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten