maandag 2 september 2024

Met dit bijzondere wapen "FPV-drone" haalden Oekraïners een Russische drone neer

 

Met dit bijzondere wapen haalden Oekraïners een Russische drone neer

Video van de aanval vrijgegeven

Oekraïense drone-operators hebben naar verluidt een Russische verkenningsdrone neergehaald met behulp van een verbeterde FPV-drone. Dit apparaat viel het Russische wapen al vliegend aan en knalde het uit de lucht.


Weer een overwinning voor de 110e Gemechaniseerde Brigade

Soldaten van het bataljon van onbemande systemen van de 110e Gemechaniseerde Brigade hebben de Russische ZALA-drone neergehaald. Het gebeurde ergens ten zuiden van het dorp Mychajlivka in de regio Donetsk, zo meldt het Telegram-kanaal War Archive. Het kanaal heeft het incident gelokaliseerd op basis van gevechtsbeelden.

Foto: Vitaly V. Kuzmin, CC BY-SA 4.0 / Wikimedia


Beelden van het incident onthulden de aanval

De persdienst van de 110e Gemechaniseerde Brigade publiceerde videobeelden van de missie van de drone op het Telegram-kanaal van de brigade. De Oekraïense nieuwswebsite Militarnyi deed verslag van wat er te zien was in het korte gevechtsfragment.

Foto: rubpak / Telegram


Drone-operators achtervolgden de Russische drone

"Op de beelden is te zien hoe een Oekraïense FPV-drone opstijgt naar grote hoogte, de Russische UAV achtervolgt en uiteindelijk aanvalt", legde Militarnyi uit.

Foto: rubpak / Telegram


Een Russische ZALA 421-16E werd neergehaald

"Bij nadere inspectie van de video kan deze drone worden geïdentificeerd als een ZALA 421-16E, een model dat vaak door de Russische invallers wordt gebruikt voor verkenningen", voegde Militarnyi eraan toe.

Foto: rubpak / Telegram


Er werd een verbeterde Oekraïense drone gebruikt

De FPV- of 'first-person view'-drone die door de Oekraïense strijdkrachten werd gebruikt, was uitgerust met een fragmentatiekop met afstandsdetonator, waardoor de operator de Russische ZALA-drone kon neerhalen zodra hij dichtbij genoeg was om hem te vernietigen.

Foto: rubpak / Telegram


Gevechten tussen drones komen vaak voor in Oekraïne

Het neerhalen van Russische verkenningsdrones tijdens de vlucht is een veel voorkomend verschijnsel geworden in het luchtruim boven Oekraïne. Militarnyi berichtte al over een soortgelijk geval dat ook in augustus plaatsvond en liet beelden van de aanval vrijgeven door de Come Back Alive Foundation.


Gepost door Stichting Come Back Alive

De Come Back Alive Foundation publiceerde videobeelden van een Russische Orlan-10 drone die werd neergehaald door een Oekraïense FPV-drone die de stichting had gedoneerd aan de Oekraïense defensiemacht om Russische verkenningsdrones op te jagen en neer te halen.


Een Orlan-10 werd neergehaald nadat het was geramd

Op beelden was te zien wat volgens de Come Back Alive Foundation een drone was die was gedoneerd als onderdeel van het Dronefall-project. Deze drone spotte de Orlan-10 en ramde hem tijdens zijn vlucht.

Foto: savelifeua / Telegram


De videobeelden onthulden het voorval

De vrijgegeven video toonde het voorval vanuit het perspectief van de Oekraïense drone waarbij de drone de Russische Orlan-10 van bovenaf naderde.

Foto: savelifeua / Telegram


Werd de Orlan-10 vernietigd?

De Oekraïense drone botste snel tegen de Orlan-10 en leek tegen de achterste stabilisatoren te raken voordat de video werd onderbroken. Op de beelden was niet duidelijk of de Russische Orlan-10 was vernietigd.

Foto: savelifeua / Telegram


Het neerhalen gebeurde boven Tsjasiv Jar

De Oekraïense militaire nieuwswebsite Militarnyi merkte op dat het Telegramkanaal WarArchive heeft vastgesteld dat het voorval zich heeft afgespeeld ergens boven de omstreden regio Tsjasiv Jar.

Foto: savelifeua / Telegram


Wat is het Dronefall-project?

Militarnyi meldde ook dat het Dronefall-project van de Come Back Alive Foundation op 7 augustus van start ging en als doel had om 1000 Russische verkenningsdrones neer te halen met behulp van gemoderniseerde FPV-onderscheppingsdrones.

Foto: savelifeua / Telegram


Eén brigade heeft al 9 drones neergehaald

De 38e Mariniersbrigade was een van de eerste Oekraïense eenheden die de eerste partij FPV-onderscheppingsdrones van de stichting ontving en heeft inmiddels al minstens 9 Russische verkenningsdrones neergeschoten.

Foto: savelifeua / Telegram


Rusland raken in de lucht

"Het project behelst niet alleen de aanschaf van gemoderniseerde FPV-kamikazes, maar ook de oprichting en levering van teams die ze gaan gebruiken", melden Militarnyi. "Het gaat met name om de overdracht van pick-uptrucks, communicatie, stroom en nachtvisie."

Foto: savelifeua / Telegram


Het neerhalen van drones is een veelvoorkomende tactiek

Het neerhalen van Russische drones op het slagveld is volgens Militarnyi vrij gebruikelijk geworden vanwege de lage snelheden waarmee Russische verkenningsdrones opereren versus de hogere snelheden van de moderne FPV-drones van Oekraïne.

Foto: prizrak_fpv / TikTok


Een vergelijkbaar incident in juli

In juli 2024 werden videobeelden vrijgegeven door TikTok-gebruiker Prizrak_seti waarop te zien was hoe een Russische Supercam S350-verkenningsdrone werd neergehaald door een Oekraïense drone ergens in de regio Cherson nadat deze volgens Militarnyi in de lucht werd geramd.

Foto: prizrak_fpv / TikTok


Met dit bijzondere wapen haalden Oekraïners een Russische drone neer (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten