zondag 9 juni 2024

Oekraïne raakt top Su-57 straaljager boven Russisch grondgebied

 

Oekraïne raakt top Su-57 straaljager boven Russisch grondgebied


Oekraïne raakt top Su-57 straaljager boven Russisch grondgebied© Aangeboden door TCE

Oekraïense strijdkrachten hebben een geavanceerde Russische Su-57 straaljager beschadigd op honderden kilometers afstand van de frontlinies binnen het internationaal erkende grondgebied van Moskou, zei het militaire spionageagentschap van Kiev op zondag, eraan toevoegend dat dit het “eerste dergelijke geval in de geschiedenis” is.

Een Su-57 straaljager werd zaterdag neergeschoten op het vliegveld Akhtubinsk, in de zuidelijke Russische deelrepubliek Astrakan, zei de militaire inlichtingendienst GUR in een verklaring in Kiev. Volgens de GUR ligt het vliegveld ongeveer 365 mijl van de huidige frontlinies in Oost-Oekraïne.

Een van de invloedrijke Russische militaire bloggers – die vaak worden beschouwd als bronnen voor informatie over verliezen in plaats van officieel commentaar uit Moskou – zei zondag dat een Oekraïense drone zaterdag het vliegveld van Akhtubinsk had aangevallen en dat de Su-57 “beschadigd was door granaatscherven”.

Moskou is erop gebrand om zijn Su-57 stealthjets van de vijfde generatie ver weg te houden van de Oekraïense luchtverdedigingssystemen. In tegenstelling tot andere straaljagers die op grote schaal worden gebruikt in Oekraïne, zoals Ruslands Su-35 vliegtuigen, hebben Su-57 gevechtsvliegtuigen geen grote rol gespeeld in de luchtaanwezigheid van het Kremlin in Oekraïne.

Volgens Oekraïne heeft Rusland sinds februari 2022 357 vliegtuigen verloren, waaronder geen Su-57 straaljagers. Moskou heeft een handvol van de vliegtuigen in gebruik, met meer dan 70 gepland voor levering aan het leger van het land in de komende jaren.

Rusland heeft enige tijd gebruik gemaakt van zijn Su-57 vloot, maar “probeert deze op een veilige afstand te houden” van Oekraïne, aldus de woordvoerder van de luchtmacht in Kiev, Ilya Yevlash, in opmerkingen die eind april door binnenlandse media werden gemeld.

Begin 2023 zei de Britse regering dat Rusland zijn Su-57 straaljagers, ook wel aangeduid met de NAVO-rapporteringsnaam Felon, in het Russische luchtruim had gehouden om tegen Oekraïne te opereren, meestal met langeafstandsraketten.

Kiev zei dat de straaljagers Oekraïens grondgebied konden aanvallen met Kh-59 en Kh-69 raketten. Het Oekraïense leger heeft al eerder melding gemaakt van Russisch gebruik van deze wapens tegen zijn grondgebied.

Rusland is er waarschijnlijk op gebrand om “reputatieschade” als gevolg van het verlies van een Su-57 door Oekraïense aanvallen te voorkomen, zei het V.K. in januari 2023.

Oekraïne raakt top Su-57 straaljager boven Russisch grondgebied (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten