woensdag 19 juni 2024

De langste en grootste dingen ter wereld

De langste en grootste dingen ter wereld

©Shutterstock/Getty Images 

Wat is de langste tunnel ter wereld? Hoe zit het met de langste slang? Wat dacht je van het grootste land, de grootste diamant of de grootste boomvrucht? Als het om statistieken gaat, doet het er vaak toe hoe groot of lang iets is. Er zijn talloze dingen op onze planeet die ons verbazen met hun formaat. Benieuwd wat de langste en grootste dingen op aarde zijn?


De langste rivier©Shutterstock

De Nijl is de langste rivier ter wereld. Vanaf Burundi strekt hij zich uit over een lengte van 6.695 km. De belangrijkste bron van de Nijl is het Victoriameer in Oost-Afrika. 


Het langste epos©Public Domain

De Mahabharata is het langste epos ter wereld. Het gedicht, dat is geschreven in het Sanskriet, werd voornamelijk tussen de 3e eeuw voor Christus en de 3e eeuw na Christus opgesteld. De 200.000 verzen vertellen het verhaal van de Bharata-oorlog en de nasleep ervan. In het hindoeïsme wordt het gedicht vereerd. 


De langste autotunnel©Shutterstock

Met een lengte van 24,5 km is de Lærdalstunnel in Noorwegen de langste autotunnel ter wereld. De ondergrondse weg, die in het hart van de regio Sogn ligt, verbindt Aurland met Lærdal en is onderdeel van de hoofdroute van Oslo naar Bergen. 


Het langste dier©Shutterstock

De blauwe vinvis, die 24 tot 30 meter lang kan worden, is niet alleen het langste dier ter wereld, maar ook het grootste dier waarvan bekend is dat het ooit op aarde heeft geleefd. Op de Rode Lijst van de internationale unie voor natuurbescherming (IUCN) staat de status van het zeezoogdier aangegeven als: 'bedreigd'.  


Het langste kanaal©Shutterstock

Het Grote Kanaal, voor de Chinezen bekend als Jing-Hang Yunhe, is het langste kanaal ter wereld. Het strekt zich uit over 1.776 km en verbindt Peking in het noorden met Hangzhou in het zuiden. De lange waterweg staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.


De langste weg©Shutterstock

De langste weg ter wereld is de Pan-Amerikaanse weg. De 30.577 kilometer lange weg gaat door veertien landen en is ook nog eens verbonden met wegen uit vier andere landen die in Noord- en Zuid-Amerika liggen. 


Het langste Engelse woord©Shutterstock

Het langste Engelse woord is pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis, die uit 45 letters bestaat en naar een soort longziekte verwijst.


De langste landsgrens©Shutterstock

De landsgrens tussen de Verenigde Staten en Canada is met bijna 8.890 km de langste ter wereld.


Het langste containerschip©Getty Images

Het langste containerschip ter wereld is een schip van de Evergreen A-klasse, een serie van 13 gespecialiseerde schepen die zijn gebouwd voor het Taiwanese bedrijf Evergreen Marine. De schepen zijn 400 meter lang. 


De langste spoortunnel©Getty Images

De Gotthard-basistunnel, die werd geopend in juni 2016, is met een lengte van 57 km de langste spoortunnel ter wereld. Hij loopt dwars door de Zwitserse Alpen van Erstfeld tot aan Bodio. 


Het langste marineschip©Public Domain

Met een lengte van 337 meter is de USS Gerald R. Ford het langste en grootste marineschip ter wereld. Het is vernoemd naar de 38e president van de Verenigde Staten.


De langste slang©Shutterstock

De netpython staat bekend als de langste slang ter wereld en hij kan een lengte van meer dan 10 meter kan bereiken.


De langste spoorlijn©Getty Images

De Trans-Siberische spoorlijn, die Moskou met het Russische Verre Oosten verbindt, is met een lengte van 9.259 km 's werelds langste directe spoorlijn. 


De grootste vogel©Shutterstock

Met een gemiddeld gewicht van 104 kg en een gemiddelde lengte van 210 cm zijn struisvogels de grootste nog levende vogels ter wereld. 


Het grootste werelddeel©Getty Images

Het grootste werelddeel is Azië. Het strekt zich uit van de oostelijke Middellandse Zee tot de westelijke Stille Oceaan en bestaat uit meer dan 40 landen. 


De grootste woestijn©Getty Images

De grootste woestijn ter wereld komt misschien als een verrassing: Antarctica! De oppervlakte van Antarctica is ongeveer 14,2 miljoen vierkante kilometer. De grootste zandwoestijn is de Sahara.


Het grootste land©Shutterstock

Het grootste land ter wereld is Rusland. Het beslaat zo'n 11% van het totale landoppervlak op aarde. 


De grootste diamant©Public Domain

Met 3.106 karaat is de Cullinan-diamant de grootste ruwe diamant die ooit is gevonden. De edelsteen, die in 1905 werd ontdekt in de buurt van Pretoria (Zuid-Afrika), werd gepolijst en in negen grote stenen en 96 kleinere stenen gesneden, waarvan twee van de grootste stenen werden verwerkt in Britse kroonjuwelen.


Het grootste meer©Getty Images

Ondanks zijn naam is de Kaspische Zee het grootste meer, oftewel door land omringde watervlakte, ter wereld. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 386.000 vierkante kilometer. 


De grootste moskee©Shutterstock

De Masjid al-Haram is de grootste moskee ter wereld. De moskee, die in Mekka ligt, wordt als een van de heiligste plaatsen beschouwd in de islam en biedt plaats voor meer dan een miljoen gelovigen.


Het grootste nationale park©Shutterstock

Nationaal Park Noordoost-Groenland is het grootste nationale park ter wereld. Het park, een immens natuurwonder, herbergt de Keizer Frans Jozef-fjord en 40% van alle muskusossen (een soort hoefdieren) die op aarde leven. 


Het grootste paleis©Shutterstock

Het Paleis van Caserta in Zuid-Italië is het grootste paleis ter wereld dat is voortgekomen uit één bouwproject. Door de vele uitbreidingen is het Louvre, dat vroeger een koninklijke residentie was, qua formaat het grootste. Tegenwoordig, zoals velen waarschijnlijk wel weten, is een groot deel daarvan echter een museum.  


De grootste actieve vulkaan©Getty Images

De Mauna Loa in Hawaï, die geleidelijk tot meer dan 4 km boven zeeniveau uitstijgt, is de grootste actieve vulkaan ter wereld. De vulkaan barste in november 2022 twaalf dagen lang uit. Het was de eerste uitbarsting sinds 1984. 


De grootste kerk©Shutterstock

De Sint-Pietersbasiliek, waarvan onder meer Michelangelo de architect is, is de grootste kerk ter wereld. Dit meesterwerk uit de late renaissance, die in Vaticaanstad ligt, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.


De grootste tempel©Shutterstock

Angkor Wat is niet alleen de grootste tempel ter wereld; volgens Guinness World Records is het ook het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Het zowel hindoeïstische als boeddhistische tempelcomplex in Cambodja staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.


De grootste klok©Shutterstock

Hoewel de Tsarenklok nooit in gebruik is geweest, is opgehangen of heeft geklonken, blijft hij de grootste klok die ooit is gebouwd. De klok is gemaakt van brons en barstte nadat hij klaar was tijdens een brand. Hij staat in het Kremlin in Moskou.


De grootste stad naar inwonersaantal©Getty Images

De grootste stad ter wereld naar het aantal inwoners is Tokio. In de Japanse hoofdstad woont een verbazingwekkend aantal van 37,4 miljoen mensen.


De grootste boomvrucht©Getty Images

De nangka (ook: jackfruit) is de grootste boomvrucht ter wereld. De nangka is een tropische delicatesse die doorgaans wordt aangetroffen in de Filippijnen, India, Zuidoost-Azië en Centraal- en Oost-Afrika. Ook in Suriname en Brazilië is de vrucht erg populair. 



Bronnen: (Time and Date) (Guinness World Records) (IUCN) (Marine Insight) (Natural History Museum) (Statista) (National Geographic) (National Park Service) (BBC Science Focus)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten