zaterdag 29 juni 2024

ATACMS treft Ruslands nieuwste S-500 ‘Prometheus’ SAM-systeem

 

ATACMS treft Ruslands nieuwste S-500 ‘Prometheus’ SAM-systeem

ATACMS treft Ruslands nieuwste S-500 ‘Prometheus’ SAM-systeem© Aangeboden door TCE

De Oekraïense strijdkrachten hebben het nieuwste Russische S-500 luchtverdedigingssysteem getroffen met behulp van door de VS geleverde ATACMS (Army Tactical Missile System) raketten, volgens een journalist in het land.

“Naar verluidt is het nieuwste Russische S-500 luchtverdedigingssysteem vernietigd door ATACMS clusterraketten. De kosten van zo’n raket bedragen 600 miljoen dollar,” zei Andriy Tsaplienko, een Oekraïense journalist, op zijn Telegram-kanaal, zonder uit te weiden over wanneer of waar het systeem zou zijn vernietigd. De bewering van Tsaplienko kon niet onafhankelijk worden verifiëerd.

Luitenant-generaal Kyrylo Budanov, het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst HUR, vertelde op 12 juni aan Oekraïense media dat Rusland onderdelen van een S-500 luchtdoelraketsysteem op de geannexeerde Krim had geplaatst. Een militaire expert oordeelde eerder deze maand dat Rusland vier van de S-500 zou kunnen hebben, ook bekend als het Prometheus grond-lucht raketsysteem (SAM).

Russische media beschrijven de S-500 als een nieuwe generatie Russische luchtdoelraketsystemen die in staat zijn ballistische en aerodynamische doelen te vernietigen. De voormalige Russische minister van Defensie Sergei Shoigu zei in april dat de eerste exemplaren van de SAM dit jaar aan de Russische troepen zouden worden geleverd.

Sidharth Kaushal, een onderzoeker bij de denktank Royal United Services Institute in Londen, vertelde Newsweek op 17 juni dat Rusland momenteel één actief S-500 regiment heeft. Dit suggereert dat het twee bataljons heeft met elk twee luchtverdedigingsbatterijen, waardoor Rusland in totaal vier van deze systemen heeft.

In de afgelopen weken lijken de Oekraïense strijdkrachten hun aanvallen op Russische luchtverdedigingssystemen te hebben opgevoerd.

ATACMS treft Ruslands nieuwste S-500 ‘Prometheus’ SAM-systeem (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten