Als de Russische gaskraan voor Europa komende winter dicht gaat, heeft Nederland een groot probleem, aldus baas Shell – flink besparen op energie is dan onvermijdelijk
Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel
- Europa is onvoldoende voorbereid op een een eventuele uitval van de levering van Russisch gas komende winter, zegt Shell-topman Ben van Beurden tegen De Telegraaf.
- Ook Nederland zou flink in de problemen komen, aangezien het volgens de Shell-baas niet realistisch is om te verwachten dat Russisch gas op korte termijn in voldoende mate vervangen kan worden door de import van vloeibaar aardgas.
- Flink bezuinigen op het energieverbruik zou de enige optie zijn, als het Russische gas plots volledig wegvalt.
- Lees ook: Zo hoog is de gemiddelde energierekening in jouw gemeente in 2022: bekijk de kaart!
Als de Russische gaskraan naar Europa helemaal dicht gaat, komt Nederland zwaar in de problemen. Dat verklaart Shell-topman Ben van Beurden tegenover De Telegraaf.
Volgens de baas van de energiereus is het onwaarschijnlijk dat extra aanvoer van vloeibaar aardgas (lng) op korte termijn voldoende soelaas biedt. En aangezien Nederland heeft besloten om het grote gasveld in Groningen af te schalen, blijft er volgens Van Beurden bij een uitval van de Russische gasaanvoer maar één optie over: zwaar bezuinigen op het energieverbruik.
Het kabinet wil dat Nederland eind dit jaar helemaal is afgestapt van Russisch gas, zo maakte minister Rob Jetten van Klimaat en Energie in april bekend. Door energie te besparen en meer gas uit andere landen te importeren “lukt het ons de hele Russische hoeveelheid gas te vervangen”, aldus de bewindsman.
Van het totale Nederlandse gasverbruik komt circa 15 procent uit Rusland.Aan de import van kolen en olie uit Rusland komt ook een einde. Daarvan gaf Jetten eerder al aan dat het mogelijk zou moeten zijn er snel helemaal mee te stoppen. Maar bij gas was tot dusver niet zeker of dat wel kon. Wel werkte het kabinet al aan plannen om de afhankelijkheid van Russisch gas snel te verminderen.
Onderdeel van die plannen is een flinke uitbreiding van de import- en opslagcapaciteit voor vloeibaar aardgas. Daarnaast worden maatregelen genomen zodat Nederland met veel beter gevulde gasopslagen de komende winter ingaat. Bedrijven krijgen subsidie om voorraden aan te leggen, staatsonderneming Energie Beheer Nederland (EBN) helpt daarbij als dat nodig is.
Gazprom gaat Nordstream 2 in Rusland gebruiken
Het Russische gasconcern Gazprom heeft besloten toch delen van de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 te gebruiken. De leiding die via de Oostzee Rusland met Duitsland verbindt is nooit goedgekeurd voor ingebruikname door de Duitse regering.
Nu wil eigenaar Gazprom de pijpleiding inzetten voor de levering van gas aan regio's in het noordwesten van Rusland, meldt het bedrijf via berichtendienst Telegram.
In hetzelfde bericht waarschuwde Gazprom Duitsland, dat vlak voor de Russische inval in Oekraïne de vergunningsprocedure voor Nord Stream 2 voor onbepaalde tijd opschortte. Als het land alsnog besluit de pijpleiding goed te keuren, kan het volgens Gazprom nog lang duren voordat er ook echt gas door gaat stromen.
Duitsland wil net als veel andere landen in de Europese Unie snel minder afhankelijk worden van Russisch gas. De grootste economie van Europa is voor bijna een derde van zijn gas afhankelijk van Rusland, volgens dataverzamelaar ICIS. Een direct einde van de toevoer van Russisch gas zou het land volgens kenners daarom grote economische problemen opleveren.
'Nederland heeft groot probleem als aanvoer Russisch gas wegvalt' (businessinsider.nl)
LEES OOK: In 7 stappen van het gas af, van isolatie tot zonnepanelen en warmtepomp: dit is van belang
In 6 stappen naar een ‘high impact’ contentstrategie
Er is steeds meer content in de wereld, dus de noodzaak van een onderscheidende contentstrategie met ‘lengte en breedte’ wordt steeds groter. Maar, hoe leg je deze cruciale basis en waar begin je? BI Studios heeft een helder 6-stappenplan ontwikkeld, zodat je in de juiste volgorde aan de slag gaat.
Download de gratis whitepaper hier!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten