Baggeraars bang voor verpletterende Chinese concurrentie
Nederlandse baggeraars ondervinden bij projecten in Europa zware concurrentie van opkomende Chinese baggerbedrijven. Het wordt gezien als oneerlijke dumping door Chinese staatsbedrijven. "De EU moet ingrijpen want de strategische industrie van Europa komt hiermee in gevaar, zegt een baggeraar. 'Welnee', zegt een Chinaprofessor van Nyenrode. "China doet precies hetzelfde als wat hier vijftig jaar geleden werd gedaan."
Binnenkort moet duidelijk worden wie de rivier de Elbe tussen de Noordzee en Hamburg mag uitbaggeren. 119 kilometer lang moet er zand weg en dat is een klus die naar schatting 50 miljoen euro gaat kosten.
De vrees onder Europese baggerbedrijven is dat het Chinese staatsbedrijf CCCC ofwel de China Communications Construction Company er met de deal vandoor gaat. Omdat ze waarschijnlijk met veel minder geld tevreden zijn dan de concurrentie.
'China vaagt de concurrentie weg.'
Dumpen, Onfatsoenlijk
Volgens marketingdirecteur Robert de Bruin van baggeraar Van Oord uit Rotterdam is die concurrentie uit China verre van eerlijk. "Ze doen aan klassieke prijsdumping op de Europese markt. Ze onderschrijven niet de internationale bedrijfsnormen en zijn een inbreuk op de interne Europese markt. En daarmee vagen ze de concurrentie weg."
Van Oord is net als andere baggeraars zoals Boskalis bezorgd over deze strategische Chinese industrie die Europa binnen dendert. "En we komen ze overal op de wereld tegen in de laatste vijf jaar."
Mission Impossible
China investeert veel in infrastructuur in onder meer Afrika en het Midden-Oosten in het kader van de nieuwe zijderoute (genaamd One Belt One Road), waarbij er alle ruimte komt om goederen snel van China naar de Europese afzetmarkt te krijgen. China koopt of bouwt daarbij hele havens in landen en bouwt spoorlijnen en andere infrastructuur.
De Bruin: "Als wij via een tender een klus in een Aziatische of Afrikaanse haven proberen binnen te halen gaan zij er overheen met het aanbod vier havens tegelijk aan te bieden bij de overheid. Ook nog eens tegen een lagere prijs doordat Chinese staatsbedrijven geld en financieringen meenemen uit China. Het is oneigenlijke concurrentie. En daar komt bij dat ze hun thuismarkt volledig afschermen voor onze industrie. China is voor ons een mission impossible."
Actie van EU nodig
De Europese contractorbedrijven roepen de Europese Unie op om actie te ondernemen. China moet in hun ogen minder als een partner en meer als een 'systematische rivaal' worden gezien, zo zeggen ze in een statement.
In de afgelopen tien jaar groeide het marktaandeel van Chinese staatsbaggerbedrijven wereldwijd van 7 naar 21 procent. In Afrika hebben ze nu 56 procent van de markt in handen.
Gewoon industriepolitiek
Professor Haico Ebbers, Chinaexpert op Universiteit Nyenrode, begrijpt de frustratie bij bedrijven zoals Van Oord. En ontkent ook niet dat de concurrentie niet altijd even netjes gaat omdat milieu en mensenrechten worden geschonden en de Chinese staat met onbeperkte hoeveelheden geld de bedrijven agressief de wereld in kan sturen.
"Maar China doet niet veel anders dan wij in Nederland en Duitsland bijvoorbeeld in de jaren 60 en 70 deden: met staatssteun de strategische industrie een plek laten veroveren op de markt. Als ze die nieuwe bedrijven op de wereldmarkt niet steunen, worden ze nooit een belangrijke speler. Het is de enige manier om de strategische sectoren van de grond te krijgen."
Ontwikkelingsland
Volgens Ebbers profiteert China wel nog sterk van het feit dat het door de Wereldhandelsorganisatie nog wordt gezien als een ontwikkelingsland. Dankzij die positie kan China zich wat betreft milieuwetgeving of arbeidsrecht meer permitteren dan 'ontwikkelde' leden.
De baggeraars willen dat China open gaat voor hen en dat anders Europa maar op slot moet voor Chinese baggeraars. Maar ook dat er elders in de wereld wat wordt gedaan aan de Chinese staatsbedrijven die soms gesteund door andere landen de Europeanen weg weten te houden.
Verbieden van staatsbedrijven
Dat zal niet zo eenvoudig zijn, denkt Ebbers. "Het is een illusie te denken dat China zich zal aanpassen. Staatsbedrijven verbieden kan niet."
Hij denkt dat Europese bedrijven uit de neergaande spiraal moeten komen waarbij eindeloos op prijs wordt geconcurreerd. "Je kunt nooit op prijs winnen van China. Dus doe dat met je technologie."
Baggeraars bang voor verpletterende Chinese concurrentie (msn.com)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten