vrijdag 13 maart 2020

Virus Corona in Nederland 2020-3-13 vrijdag_5 personen overleden aan gevolgen coronavirus, 190 nieuwe vastgestelde besmettingen + Mount Everest 'dicht' vanwege coronavirus




© Aangeboden door NU.nl
Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Nederland is opgelopen tot 10, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vrijdag. Sinds donderdag overleden 5 personen en werden 190 nieuwe besmettingen vastgesteld, waarmee het totaal aantal coronapatiënten opliep tot 804.
Volgens het RIVM zijn alle nieuwe overleden personen ouderen die ook andere medische problemen hadden. In totaal zijn 115 patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Bijna een kwart van alle coronapatiënten zijn zorgmedewerkers.
Veruit de meeste patiënten verblijven in de provincie Noord-Brabant (minstens 273). Ook Utrecht, Zuid-Holland, Limburg en Gelderland behandelen tientallen besmette inwoners.
Binnen Nederland ligt het aantal besmettingen hoger dan het RIVM meldt. De organisatie meldt alleen het aantal bevestigde gevallen, maar niet iedere besmette persoon krijgt klachten waardoor het virus bij sommige mensen onopgemerkt blijft.
Daarnaast gaat de gezondheidsdienst er ook vanuit dat huisgenoten van patiënten besmet zijn geraakt, als zij klachten ervaren. Zij worden echter niet meer getest om de schaarse testcapaciteit voor andere doeleinden in te zetten.
Het kabinet hoopt de komende dagen het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen te zien dalen. De maatregelen in Noord-Brabant, waar inwoners onder meer werden gevraagd om sociale onthouding en het zoveel mogelijk thuiswerken, zijn donderdag uitgebreid naar de rest van Nederland.

Wereldwijd bijna 130.000 besmettingen

Volgens het John Hopkins Intitute zijn tot en met vrijdagmiddag ten minste 130.000 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Ruim 4.700 personen overleden aan COVID-19, tegenover bijna 70.000 personen die gezond zijn verklaard.
De wereldgezondheidsorganisatie WHO spreekt sinds woensdag van een pandemie, een epidemie op wereldwijde schaal. Aanvankelijk was er volgens de WHO sprake van een internationale gezondheidscrisis. Bij een pandemie verspreidt de ziekte zich op grotere schaal, op verschillende continenten.
China, Italië, Iran en Zuid-Korea zijn het hardst getroffen door het virus en zijn daarom door het RIVM bestempeld als risicogebieden.
https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/5-personen-overleden-aan-gevolgen-coronavirus-190-nieuwe-vastgestelde-besmettingen/ar-BB119b5j?ocid=spartandhp




© Aangeboden door NU.nl
Het kabinet besloot donderdag tot ingrijpende maatregelen voor heel Nederland die verdere verspreiding van het coronavirus moeten beteugelen. Waarom volgen die maatregelen nu, terwijl Nederlanders elkaar drie dagen eerder alleen de hand niet meer mocht schudden en goed op hun hygiëne moesten letten?
"Dit is een probleem van ons allen", sprak premier Mark Rutte toentertijd. De coronaviruscrisis zou allen bedwongen worden als iedereen diverse hygiënemaatregelen zou opvolgen, bijvoorbeeld het niezen in je elleboog. Alleen Brabanders moesten één week zoveel mogelijk thuiswerken en zich proberen te onthouden van sociaal contact.
De belangrijkste ontwikkeling in de laatste drie dagen gaat over de herkomst van het virus, legde RIVM-baas Jaap van Dissel in een persconferentie. De gezondheidsinstantie kan normaliter exact de herkomst van het virus herkennen en zien of een persoon bijvoorbeeld in Italië of Duitsland is besmet.
Bij een cluster Zuid-Limburgse patiënten bleek bijvoorbeeld dat hun besmetting uit Duitsland afkomstig was. Een cluster in Brabant zorgde echter voor de nodige kopzorgen bij het RIVM. Het virus bleek niet van één plek afkomstig, maar van meerdere plaatsen.
Dat alarmeerde het RIVM. "De verspreiding bleek verder dan wij op grond van huidige ziektegevallen konden aannemen", legde Van Dissel uit.

Druk op het zorgstelsel neemt toe

Daarnaast blijven er patiënten opduiken bij wie de herkomst van de besmetting moeilijk vastgesteld kan worden. Woensdagavond was dat het geval bij personen Rotterdam en Amsterdam. Dat bleek voor het Outbreak Management Team (OMT) voldoende om op nieuwe maatregelen aan te sturen.
De GGD's blijken namelijk ook te weinig tijd en mankracht te hebben om nieuwe infecties en de herkomst te onderzoeken. Het RIVM signaleerde sowieso dat de druk op het gezondheidsstelsel toeneemt. "Ziekenhuizen in Brabant en de intensivecareafdelingen elders in het land lopen vol en hebben moeite met de werkdruk", aldus Van Dissel.
Het RIVM nam verder nog het advies van de wereldgezondheidsorganisatie mee in de beslissing. De WHO kondigde woensdag aan dat er sprake is van een coronavirus-pandemie, wat betekent dat het virus zich over de hele wereld heeft verspreidt. "Dat heeft voor een open land als Nederland gevolgen, zoals wij ook zagen met alle besmettingen die in Duitsland zijn opgelopen", vertelt Van Dissel.

Situatie kantelt mogelijk: Nederland verliest grip op indamfase

Alle genoemde redenen zorgen ervoor dat de positie van Nederland ten opzichte van het virus 'mogelijk kantelt'. Volgens het RIVM heeft de organisatie niet meer de grip op het indammen van het virus en breekt een nieuwe fase aan: de mitigatie- of matigingsfase. Daarin staat niet meer het tegenhouden, maar het vertragen van de verspreiding centraal.
Om die fase succesvol te maken zijn nieuwe maatregelen noodzakelijk, zo oordelen het RIVM en het kabinet. Daarom zijn Nederlanders opgeroepen om thuis te blijven bij verkoudheid-, koorts- of hoestklachten en moet men sociaal contact vermijden. De huisarts hoeft pas gebeld te worden als de klachten verergeren.
https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/waarom-deze-zware-coronamaatregelen-juist-nu-alsnog-werden-genomen/ar-BB119pj8

Mount Everest 'dicht' vanwege coronavirus © Copyright ANP 2020 Mount Everest 'dicht' vanwege coronavirus
KATHMANDU (ANP/RTR) - Ook fervente bergbeklimmers worden getroffen door de gevolgen van het coronavirus. Nepal heeft de populaire klimpieken in de Himalaya, waaronder de Mount Everest, gesloten vanwege de uitbraak. China sloot al eerder zijn kant van de Mount Everest.
Dit klimseizoen blijven de bergreuzen gesloten, meldde de minister voor toerisme in Kathmandu, Yogesh Bhattarai. Alle expedities in maart tot en met mei richting een van de veertien hoogste bergen van de wereld worden geweerd. Vorig jaar beklom een recordaantal van 885 mensen de Mount Everest.
De maatregel is uit voorzorg. Nepal heeft tot nu toe één besmetting vastgesteld bij de 450 mensen die het heeft getest.
https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/buitenland/mount-everest-dicht-vanwege-coronavirus/ar-BB1188cw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten