donderdag 5 januari 2017

NASA onderzoekt begin zonnestelsel + Nieuw orgaan bij mens ontdekt

   Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

Impressie: de Lucy (links) zweeft in de ruimte.
Impressie: de Lucy (links) zweeft in de ruimte.
Foto: AFP

NASA onderzoekt begin zonnestelsel

Vandaag, 00:07
HOUSTON - Hoe is ons zonnestelsel ongeveer 4,5 miljard jaar geleden ontstaan? Daar gaat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA nieuw onderzoek naar doen. In 2021 en 2023 worden er twee sondes voor gelanceerd.

    De NASA heeft de beide missies woensdag aangekondigd. De Lucy gaat tussen 2027 en 2033 onderzoek doen bij asteroïden in de buurt van de planeet Jupiter. Die rotsblokken stammen uit de jonge jaren van het zonnestelsel en zijn sindsdien niet of nauwelijks veranderd.
    De tweede sonde is de Psyche, die naar een andere asteroïde gaat. Daar moet hij rond 2030 aankomen. De bestemming is bijzonder, omdat de asteroïde niet uit steen en ijs bestaat, maar uit ijzer en nikkel. Waarschijnlijk is het de kern van een mislukte planeet. Die zou ooit zo groot als Mars zijn geweest, maar na een reeks zware inslagen zou de buitenkant zijn weggevaagd. Daardoor bleef de blootgelegde kern over. De asteroïde staat tussen Mars en Jupiter.

    http://www.telegraaf.nl/buitenland/27367936/__Hoe_begon_zonnestelsel___.html

       Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
    premium
    
De verschillende delen van het mesenterium.
    De verschillende delen van het mesenterium.

    Nieuw orgaan bij mens ontdekt

    Gisteren, 17:12
    LIMERICK - Toponderzoekers hebben een nieuw orgaan in ons lichaam ontdekt, claimen ze in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Het gaat om het mesenterium, dat deel uitmaakt van het spijsverteringsstelsel. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het om één, ononderbroken orgaan gaat.

      Over de functie van het orgaan is nog weinig bekend. Onderzoeker J. Calvin Coffey van de University Hospital Limerick in Ierland zegt dat het mesenterium als orgaan moet worden gezien omdat het ’ één doorlopende structuur’ is. Eerder werd er nog verondersteld dat het onderdeel van het menselijk lichaam daarvoor te gefragmenteerd en complex is. Het orgaan bevindt zich in het buikvlies dat onze buikholte bekleedt.
      Dankzij het onderzoek krijgen studenten in de medische wetenschappen nu te horen dat het mesenterium een apart orgaan is. In belangrijke medische handboeken is de nieuwe definitie al opgenomen, schrijft The Independent.

         http://www.telegraaf.nl/buitenland/27365790/__Nieuw_orgaan_bij_mens_ontdekt__.html

      Geen opmerkingen:

      Een reactie posten