zaterdag 16 juli 2016

Staatsgreep in Turkije lijkt mislukt : 200 doden+1200 gewonden+1500 arrestaties (Ðảo chánh..."bất thành" ở Thổ-nhĩ-kỳ: 200 chết+1200 bị thương+1500 bị bắt)




 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: Hollandse Hoogte

Staatsgreep in Turkije lijkt mislukt

Vandaag, 05:08
De poging om de Turkse regering omver te werpen lijkt zaterdagochtend te zijn uitgedraaid op een mislukking. Hoewel in de steden Ankara en Istanbul nog steeds schoten klinken, lijkt de krijgsmacht grotendeels trouw te zijn aan de regering. Bij de couppoging zijn ongeveer 200 mensen gedood en bijna 1200 gewond geraakt. Er zijn ruim 1500 militairen opgepakt.

    Een groot deel van de slachtoffers zijn coupplegers. Er zijn voor zover bekend 47 burgers omgekomen bij de onrust vannacht. Het dodental kan volgens de autoriteiten verder oplopen.
    De coupplegers hebben nog wel toestellen van de luchtmacht in handen, maar premier Binali Yildirim kondigde aan dat die zonder pardon uit de lucht worden geschoten.

    De Turkse president Recep Tayyip Erdogan keerde vrijdagnacht per vliegtuig vanuit Marmaris terug in Istanbul. Dat was kort nadat premier Binali Yildirim meldde dat de situatie na de legeropstand ,,grotendeels'' onder controle was.
    Erdogan heeft zijn aanhangers gezworen dat de coupplegers hun straf wegens hoogverraad niet zullen ontlopen. De schuldigen moeten volgens de president worden gezocht in kringen van de Gülenbeweging. Zijn politieke tegenstander, de geestelijke Fethullah Gülen, ontkent betrokkenheid.
    De coupplegers verklaarden vrijdagavond op de staatszender TRT de macht te hebben overgenomen. Twee bruggen over de Bosporus tussen het Aziatische en Europese deel van Turkije werden door delen van het leger afgesloten en vliegvelden onder controle gebracht. Op het parlementsgebouw in Ankara werden twee luchtaanvallen uitgevoerd.
    Advertentie

    Erdogan riep zijn aanhangers vervolgens via Facetime op de zender CNN Türk op om ondanks een uitgaansverbod massaal de straat op te gaan uit protest tegen de staatsgreep. Daaraan werd massaal gehoor gegeven. Zaterdagochtend gaven tientallen opstandige militairen op het Taksimplein in Istanbul en op een van de bruggen over de Bosporus zich over.

    http://www.telegraaf.nl/buitenland/26225320/__Staatsgreep_in_Turkije_lijkt_mislukt__.html

     
     
    Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
    Foto: Twitter

    Staatsgreep Turkije

    Gisteren, 21:52
    ISTANBUL - Grote onrust in Turkije. De couppoging lijkt te zijn uitgedraaid op een mislukking. Hoewel in de steden Ankara en Istanbul nog steeds schoten klinken, lijkt de krijgsmacht grotendeels trouw te zijn aan de regering. Volg de laatste ontwikkelingen op de voet in ons liveblog.

      82 posts
      3513 personen die meekijken
      e.otterTelegraaf+Redactie
      Telegraaf+Redactie
      Telegraaf+Redactie Redacteur
      De ANWB Alarmcentrale is in de nacht van vrijdag op zaterdag overspoeld met telefoontjes, zowel van Nederlanders die in Turkije zitten als van mensen die er nog naartoe gaan. De meesten vragen zich af of het nog wel veilig is om in Turkije te zijn na de couppoging van een groep militairen.
      e.otter
      e.otter Redacteur

      Enkele plegers van de staatsgreep in Turkije zouden zijn gearresteerd. Dat meldde minister-president Binali Yildirim via een woordvoerder van het presidentieel paleis.

      De leiding van het Turkse leger heeft alle militairen opdracht gegeven terug te keren naar de kazernes. Of de militairen aan de opdracht gehoor geven is vooralsnog onduidelijk.
      e.otter
      e.otter Redacteur
      Volgens Erdogan zal de staatsgreep binnen korte tijd zijn opgelost en zullen de degenen die de couppoging hebben gedaan daar zwaar voor boeten.
      e.otter
      e.otter Redacteur

      Achter de couppoging in Turkije zitten militairen die aanhangers zijn van de beweging van de naar de Verenigde Staten uitgeweken moslimgeestelijke Fethullah Gülen. Dat zegt president Recep Tayyip Erdogan.

      Erdogan en Gülen waren vroeger bondgenoten maar verkeren al jaren met elkaar op vijandige voet. Turkije heeft de beweging van Gülen officieel als terreurorganisatie aangemerkt. Erdogan beweert al langer dat Gülen zijn regering omver wil werpen.
      e.otter
      e.otter Redacteur
      Tijdens gevechten bij het hoofdkwartier van speciale eenheden in Ankara zouden zeventien politiemensen om het leven zijn gekomen. Dat meldde het staatspersbureau Anadolu.
      e.otter
      e.otter Redacteur
      Een bron bij de EU die Turkije als kandidaat-lidstaat in de gaten houdt, zegt de couppoging zeer ernstig te nemen. Volgens hem is de coup goed voorbereid door een aanzienlijk deel van het leger.
      e.otter
      e.otter Redacteur
      Niet druk bij Turkse ambassade in Den Haag. Politie stuurt mensen naar Malieveld. Demonstranten nu onderweg naar het Malieveld. Veel politie aanwezig - via onze verslaggever Alexander Bakker.
      e.otter
      e.otter Redacteur
      De coup in Turkije heeft verstrekkende gevolgen die het land ver te boven gaan. Turkije is NAVO-lid en een partner in de strijd tegen terreur. De mededeling van het leger dat het opkomt voor de democratie is niet geheel ongerechtvaardigd. Het Turkse leger heeft altijd gestaan voor een meer seculier Turkije.
      e.otter
      e.otter Redacteur
      Veel mensen negeren de oproep van het leger om binnen te blijven, straten lopen vol met pro-Erdogan supporters.
      e.otter
      e.otter Redacteur
      Het leger zegt in de verklaring dat het tot een staatsgreep is overgegaan omdat de regering de democratie heeft uitgehold. Verder werd verklaard dat het land nu door een ,,vredesraad'' wordt geregeerd die de veiligheid van het volk garandeert.
      e.otter
      e.otter Redacteur
      Het Turkse leger heeft een avondklok ingesteld voor het hele land. Dat werd aangekondigd in een verklaring die onder dwang van het leger door een omroeper van staatstelevisie TRT werd voorgelezen.
      e.otter
      e.otter Redacteur
      Volgens lokale media waren schoten gehoord bij het hoofdkwartier van de politie in Istanbul. In Ankara zouden militairen bij het hoofdkwartier van het leger zijn gegijzeld.
      e.otter
      e.otter Redacteur
      Mensen staan in de rij om geld op te nemen. Toeristen proberen weg te vluchten. Vliegverkeer is echter gestaakt, onder controle van het leger.

      e.otter
      e.otter Redacteur
      Melding van schoten in #Istanbul. Bruggen afgesloten. Jets vliegen laag over. (Ooggetuigen)

      http://www.telegraaf.nl/buitenland/26224352/__Staatsgreep_in_Turkije__.html

      Geen opmerkingen:

      Een reactie posten