donderdag 14 juli 2016

Frankrijk : Terreuraanslag door IS in Nice op Nationale Feestdag : een witte truck reed op de menigte op de boulevard in : 73 doden en honderden gewonden

  Truck rijdt in op menigte in Nice

Vrachtwagen rijdt in op feestvierende menigte

Aanslag in Nice

Gisteren, 23:23
Nice - Quatorze Juilliet, de Franse nationale feestdag, heeft in Nice een rouwrand gekregen toen een vrachtwagen de feestvierende menigte inreed.


    Foto: REUTERS


    Foto: REUTERS


    Foto: © AFP/Getty Images


    Foto: NiceMatin


    Foto: @gutjar op twitter

    Op de boulevard in Nice, de Promenade des Anglais, was een vuurwerkshow net afgelopen toen een witte truck op de menigte op de boulevard inreed.
    Daarbij zouden meer dan 100 mensen gewond zijn geraakt. Het dodental staat nu op 73. De autoriteiten vragen aan de bevolking om thuis te blijven.

    De aanslag van donderdagavond is opgeëist door terreurorganisatie Islamitische Staat. Dat heeft Régis Le Sommier, de adjunct-directeur van het Franse blad Paris Match, gemeld via Twitter. Le Sommier meldt niet waar hij de informatie vandaan heeft. Le Sommier heeft als journalist veel geschreven over Irak en Afghanistan.

    Vuurwerk

    Franse media melden dat de slachtoffers verspreid over een afstand van bijna twee kilometer verspreid liggen. De vrachtwagen zou met een snelheid van meer dan 50 kilometer per uur door de menigte zijn geploegd en daarbij talloze slachtoffers hebben gemaakt.
    Anderen vluchtten in paniek van de onheilsplek. De angst voor een terroristische aanslag is groot en werd gevoed door het geluid van schoten.

    Een Nederlandse ooggetuige meldt volgens de NOS dat een man op de menigte heeft geschoten. Een andere Nederlandse ooggetuige zegt dat hij "heel veel" lichamen zag liggen.

    Politie

    De lokale krant NiceMatin toont een foto waarop de truck is te zien. Politieagenten houden de wagen onder schot. France24 meldt dat er een schietpartij zou hebben plaatsgehad tussen de politie en mensen in de vrachtwagen. Op twitter circuleert een foto waarop te zien is dat de voorruit van de vrachtwagen is doorzeefd met kogels. De chauffeur van de truck is volgens diverse Franse tv-stations doodgeschoten. Anti-terreureenheden grendelen het gebied momenteel af.
    In de truck zijn volgens de Franse krant Le Figaro wapens en munitie afgetroffen. Le Figaro meldt 73 doden.

    Restaurant

    Tegelijkertijd wordt ook gemeld dat er een gijzeling aan de gang is in restaurant Buffalo Grill. Het zou gaan om een man die zich daar hhad verschanst. iTele meldt dat de man is ’geneutraliseerd’, een eufemisme voor ’doodgeschoten’.
    De gendarmerie, de nationale politie in Frankrijk, vraagt mensen geen schokkende foto's en video's van de aanslag op de Promenade des Anglais in Nice op sociale media te zetten, en ook geen geruchten te verspreiden. Ook roept ze inwoners van Nice op binnen te blijven, het stadscentrum te mijden, hulpverleners niet te hinderen en zo min mogelijk te bellen met noodtelefoonnummers.

    Nederlanders

    Het is nog niet duideljk of zich onder de slachtoffers Nederlanders bevinden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laat weten dat dat wordt uitgezocht.

    http://www.telegraaf.nl/buitenland/26216621/__Aanslag_in_Nice__.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten