maandag 11 januari 2016

David Bowie is zondag 10-1-2016 op 69-jarige leeftijd overleden (David Bowie từ trần thọ 69 tuổi)

Meest gelezen

ma 11 jan 2016, 09:02

Necrologie

David Bowie: zijn leven in beeld

door Bart Wijlaars
David Bowie (69) is dood. Zondag is de zanger volgens zijn familie vredig gestorven, na een onzichtbaar, anderhalf jaar durend gevecht tegen kanker.
    Dat de Brit aan deze ziekte leed was niet bekend. Ook toen Bowie vorige week weer even in het middelpunt van de aandacht stond werd er met geen woord over gerept. Afgelopen vrijdag vierde hij namelijk zijn 69 verjaardag nog met de release van zijn 25 album Blackstar. Zijn overlijden komt volkomen onverwacht voor miljoenen fans wereldwijd.
    Bowie was niet alleen briljant zanger en componist. Hij bespeelde meerdere instrumenten, arrangeerde en produceerde ook en daarnaast schilderde en acteerde hij. Muziek bleef evengoed zijn grootste passie.
    Al op zijn vijftiende vormde de als David Jones geboren Londenaar zijn eerste band. Diverse andere volgden, voordat in 1968 zijn zelfgetitelde solodebuut verscheen. Zijn eerste grote hit volgde een jaar later met Space Oddity.
    Bowie experimenteerde naar hartenlust in zijn muziek, waarbij zijn uiterlijk en karakter dikwijls mee veranderde. Zo kenden we Bowie als de met aliens communicerende rockster Ziggy Stardust, als Aladdin Sane met de roodblauwe bliksemschicht op zijn gezicht, als de geblondeerde dandy The Thin White Duke en als verlaten alien. Op zijn vrijdag verschenen laatste album Blackstar presenteerde hij zich nog als gevallen engel.
    Hoewel de jaren 70 hits als Changes, Rebel Rebel, Golden Years en Heroes opleverde (op de 60plek zijn hoogste Top 2000-notering) groeide de androgyne, onvoorspelbare Bowie pas in de jaren 80 uit tot superster. Hij schitterde op Broadway als The Elephant Man, terwijl hij met Queen een monsterhit scoorde met Under pressure en ook zijn album Let’s dance een klassieker werd.
    Bowie werkte gestaag door tot hij in 2004 getroffen werd door een hartinfarct. Met optreden stopte hij, om nooit meer naar het podium terug te keren. Fans moesten daarnaast bijna tien jaar wachten op een nieuw album, dat er in 2013 kwam met The Next Day. Afgelopen vrijdag volgde zijn vooralsnog laatste plaat, Blackstar.
    De Brit laat twee kinderen na. In 1971 kreeg hij een zoon, Duncan, tijdens zijn huwelijk met Mary Angela Barnett. Met het Somialische fotomodel Iman waar hij in 1992 mee trouwde kreeg hij in 2000 nog een dochter, Lexi.

    (Video)

    http://www.telegraaf.nl/filmenuitgaan/muziek/24979074/__David_Bowie__zijn_leven_in_beeld__.html

    David Bowie: zijn leven in beeld

    SNELNIEUWS

    Maandag 11 januari
     
    Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
    Foto: ANP KIPPA



    ma 11 jan 2016, 07:59

    David Bowie (69) overleden

    van onze redactie

    David Bowie is zondag op 69-jarige leeftijd overleden. De zanger, die afgelopen week zijn nieuwe album uitbracht, kreeg anderhalf jaar geleden te horen dat hij kanker had.

    (Video)
      "David Bowie is in rust overleden omgeven door zijn familie na een moedige strijd tegen kanker, die 18 maanden duurde. Hoewel velen van jullie dit verdriet zullen delen, vragen we je de privacy van de familie te respecteren gedurende deze periode van rouw", valt er op de website van de zanger te lezen.
      De zanger overleed afgelopen zondag. Davids zoon Duncan Jones deelt het trieste nieuws via Twitter. "Het is heel erg spijtig om te zeggen dat het nieuws waar is. Ik zal een tijd offline zijn", aldus Jones.
      Afgelopen vrijdag vierde de zanger zijn 69ste verjaardag met een nieuw album uit getiteld Blackstar. Het was het 25e studioalbum van de als David Robert Jones geboren artiest. Hij brak begin jaren zeventig in Engeland als popzanger door, onder meer met het album The Rise and Fall of Ziggy Stardust.
      Vervolgens werd de rockartiest ook een popster in de VS met zijn hit Fame van het album Young Americans. In Nederland had Bowie vijf nummer 1-hits, waaronder Space Oddity en Golden Years.

      Gerelateerde artikelen
      30-11: 

      http://www.telegraaf.nl/prive/24978889/__David_Bowie__69__overleden__.html




      Geen opmerkingen:

      Een reactie posten