dinsdag 15 september 2015

Prinsendag 15-9-2015_Koning: Nederland staat er goed voor

 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: Anko Stoffels



di 15 sep 2015, 14:20

Koning en koningin op balkon Noordeinde



DEN HAAG - Koning Willem-Alexander en zijn vrouw koningin Máxima wuiven dinsdagmiddag samen met prins Constantijn en prinses Laurentien vanaf het balkon van Paleis Noordeinde naar de massaal toegestroomde belangstellenden. De balkonscène is een traditie waar altijd veel mensen op afkomen.

(Video)
    Foto: Anko Stoffels
    De koning en de koningin kwamen in de gouden koets naar het paleis terug van de Ridderzaal, waar de koning de troonrede had voorgelezen. Prins Constantijn en prinses Laurentien kwamen in een ander rijtuig van het Binnenhof naar Paleis Noordeinde.

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/prinsjesdag2015/24495151/__Balkonscene_Noordeinde__.html

    di 15 sep 2015, 13:28

    Koning: Nederland staat er goed voor

    Van onze parlementaire redactie

    DEN HAAG - Het gaat weer beter met Nederland. Volgens Koning Willem-Alexander is er echter „geen aanleiding om achterover te leunen”. „Het is belangrijk dat iedereen het herstel gaat voelen, zodat iedereen met optimisme naar de toekomst kan kijken”, aldus de Koning tijdens de Troonrede.

    (Video)

      Foto: ANP
      De vorst schonk ook veel aandacht aan niet-economische thema’s en zoemde in op de onrust aan de randen van Europa. Door de jihadistische strijd is er een reële dreiging van aanslagen op eigen bodem, constateerde hij. „We moeten voorkomen dat conflicten in het buitenland een polariserend effect hebben op ons land”, stelde Koning Willem-Alexander. Defensie krijgt er volgend jaar daarom 220 miljoen euro bij. Ook refereerde hij aan de vluchtelingenstroom die richting Europa op gang is gekomen. Hij sprak over „schrijnende beelden van mensen op drift” en pleitte voor een oplossing in Europees verband waarbij vluchtelingen op een eerlijke manier verdeeld worden.
      De troonrede bevatte verder weinig nieuws. Alle plannen voor volgend jaar waren al uitgelekt. Nederland staat er „dankzij de inzet van ondernemers, werknemers en anderen relatief goed voor”, stelde de Koning. „Voor het eerst in lange tijd komen de groeiprognoses weer boven de 2 procent. Maar er is geen aanleiding om achterover te leunen. De werkloosheid is te hoog. Teveel mensen kunnen geen werk vinden”, was de boodschap.
      Het kabinet komt daarom met een pakket van 5 miljard euro aan lastenverlichting in de hoop dat daarmee de economie een extra impuls krijgt en de werkloosheid gaat dalen. De vorst signaleerde dat er ook zaken zijn fout gegaan, zoals met de pgb’s. Dat wordt rechtgezet, beloofde hij. „Waar mensen in de knel komen zijn aanpassingen nodig, zoals bij de pgb’s”, zei hij.
      De Koning besteedde ook nog even aandacht aan de onderlinge omgangsvormen in onze samenleving. Hij refereerde daarbij aan het geweld waarmee onder andere agenten en ambulancemedewerkers te maken hebben in de praktijk en pleitte voor een „normale en respectvolle omgang” met elkaar.

      http://www.telegraaf.nl/binnenland/prinsjesdag2015/24494889/__Koning__NL_staat_er_goed_voor__.html

       
      Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
      Foto: ANP



      ma 14 sep 2015, 22:09

      Gouden Koets rijdt ondanks weerbericht

      door Pieter Klein Beernink

      Den Haag - De koninklijke rijtoer kan Den Haag kan het voorspelde slechte weer goed hebben. Ruiters en lakeien zullen hun gebruikelijke galatenue dragen, hun pluimen en kwasten worden niet afgedekt met plastic en de Gouden Koets rijdt gewoon uit, net als de andere koetsen, alles met de gebruikelijke tuigage.

      (Video)
        ’Buien met straffe zuidwestenwind’, luidt de voorspelling. ’Op verschillende plaatsen krachtige tot harde wind. Kans op zware windstoten.’ Hoe dan ook: ,,De Gouden Koets rijdt", meldde de Rijksvoorlichtingsdienst gisteravond.
        Nuchter laat de Haagse politie weten: ,,Onze paarden lopen wel vaker door de regen. En onze mensen ook. "Geen doorzichtige plastic regenjassen of stemmige poncho’s. ,,Bij slecht weer verandert er ook bij ons helemaal niets", zegt woordvoerder Steven Komba namens de marechaussee. ,,Of het nu stormt, regent of hagelt, wij rijden gewoon in rotten van vier achter de Gouden Koets", verzekert Haike Blaauw van de ere-escorte cavalerie.
        De problemen ontstaan pas na afloop. ,,De tressen die gaan trekken, als ze nat worden", weet Blaauw. ,,Die moeten van de uniformen worden gehaald en er weer worden aangenaaid." Alles moet voorzichtig gedroogd en het metaal van sabels, tuigage en knopen moet weer opgepoetst. Bij de cavalerie is het een klusje voor de vrijwilligers van de zogenoemde Beheergroep. ,,Maar die heeft er een jaar voor", klinkt Blaauw opgeruimd.
        Vanwege de restauratie wordt de Gouden Koets vanaf volgend jaar op Prinsjesdag vervangen door de pas opgeknapte Glazen Koets. De gemeente Den Haag verwacht dat er meer mensen naar de stad komen dan gebruikelijk, om deze rit van het bekende staatsierijtuig mee te maken.

        http://www.telegraaf.nl/binnenland/prinsjesdag2015/24492748/__Gouden_Koets_rijdt_ondanks_weer__.html

        di 15 sep 2015, 10:00 | 30 reacties

        Prinsjesdag: we geven weer geld uit

        Van onze parlementaire redactie

        Den Haag - Nederland is uit de crisis, dus we kunnen weer geld uitgeven. Van onbesuisd spenderen is het echter nog te vroeg. Dat is de boodschap die deze Prinsjesdag vanaf het Binnenhof klinkt.
          Foto: ANP
          De leden van de Eerste en Tweede Kamer, hun genodigden en de buitenlandse diplomaten die steevast bij de Troonrede zijn, doen er deze derde dinsdag van september goed aan hun hoofddeksels stevig vast te houden op weg naar de Ridderzaal. Als de Gouden Koets om één uur ’s middags vanaf paleis Noordeinde vertrekt, bereikt het crisisweer – buien, onweer, een straffe zuidwester - naar verwachting z’n hoogtepunt.
          Opklaringen waren passender geweest. De begroting van komend jaar is optimistisch door ’breed gedragen herstel’ van de economie. „Nu de economie verbetert, wil het kabinet dat Nederlanders dit ook merken”, zo luidt de boodschap van het kabinet. Op die boodschap hoeven we dit jaar niet te wachten tot tien voor twee ’s middags, als de troonrede is uitgesproken en de Koninklijke stoet zich weer richting Noordeinde begeeft voor de balkonscène. Veel nieuws lekte immers al uit.

          Groei

          De economie groeit, dit jaar met 2 en volgend jaar naar verwachting met 2,4 procent, de sterkste groei sinds 2007. Dat is ondanks de verminderde gasopbrengsten uit Groningen. Er komt een lastenverlichting van 5 miljard euro voor wie werkt. Het kabinet hoopt dat er daarmee zo’n 35.000 banen bij komen. Voor werkenden is het vandaag sowieso een goed-nieuwsdag. Ze gaan er komende jaar gemiddeld 2,6 procent in koopkracht op vooruit. Wie ook nog kinderen heeft, profiteert nog eens een hogere subsidie voor de kinderopvang. Verder komt er meer geld voor ouderenzorg, peuterspeelzalen, defensie en voor militaire missies.
          Natuurlijk is het niet allemaal zonneschijn die de burger vandaag over zich krijgt uitgestort. Zo stijgt nog altijd de staatsschuld, volgend jaar naar een duizelingwekkende 466 miljard euro, omgerekend 27.000 euro per Nederlander. Het kabinet geeft nog steeds meer geld uit dan het heeft. Het begrotingstekort komt uit op 1,4 procent. Verder is er nog de werkloosheid, die met 6,7 procent aan de hoge kant blijft.

          Nuchter

          Ook onrust in het buitenland blijft voor een exporteconomie als de onze een risico. Niet alleen de afvlakkende groei in China kan roet in het eten gooien, ook de vluchtelingencrisis is geheid een groeiende kostenpost.
          Vandaar dat het kabinet in zijn boodschap niet alleen blijdschap, maar ook een waarschuwing laat doorklinken. „Nederland is terug in de economische kopgroep van Europa, maar we moeten nuchter blijven.” In lijn met die waarschuwing biedt minister Dijsselbloem (Financiën) de Miljoenennota om drie uur in de Tweede Kamer aan in het bruinleren koffertje van Piet Lieftinck, minister van Financiën in de wederopbouwjaren ’45-’52. Dijsselbloem koos dat  koffertje uit 1947 als een ’passend eerbetoon’ aan zijn spaarzame voorganger.




          Gerelateerde artikelen
          14-09: 

          http://www.telegraaf.nl/binnenland/prinsjesdag2015/24494098/__We_geven_weer_geld_uit__.html

           
           
          Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

          di 15 sep 2015, 16:08

          Alle belangrijke thema's in een overzichtelijke presentatie

          De Troonrede in één overzicht

          Wat waren de belangrijkste thema's uit de Troonrede van Willem-Alexander? Bekijk hier een presentatie waarmee u in één keer helemaal op de hoogte bent van alle onderwerpen uit de Troonrede.
            Speciaal voor De Telegraaf creëerde Mr.Prezident deze presentatie waarin alle thema's één voor één aan u voorbij komen. (Deze Prezi is het best te bekijken in fullscreen, dit kan door rechts onderin te klikken op het 'fullscreen' icoon).

            (Video)

            Bekijk de Prezi hier op mobiele telefoon.

            http://www.telegraaf.nl/binnenland/prinsjesdag2015/24495517/__De_Troonrede_in_een_overzicht__.html

            Geen opmerkingen:

            Een reactie posten