woensdag 19 augustus 2015

Schepen Sail 2015 varen Amsterdam binnen

 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: Matty van Wijnbergen



wo 19 aug 2015, 14:36

Schepen Sail varen Amsterdam binnen


AMSTERDAM - Honderduizenden belangstellenden langs en op het water hebben woensdag langs het Noordzeekanaal en in Amsterdam het begin van Sail bijgewoond. Volgens de voorzitter van het nautische evenement, Arie-Jan de Waard, verliep de intocht van de schepen vanuit IJmuiden en Beverwijk „buitengewoon gemoedelijk en in een goede sfeer”. Het leek nog drukker dan de vorige keer, in 2010: „Er was langs de route geen leeg plekje meer te vinden.”
    Er waren geen ernstige incidenten of aanvaringen op het water. Wel werden twee grote schepen gesommeerd om te draaien omdat ze zich niet hielden aan het eenrichtingsverkeer. En er was even een schipbreukeling: een bemanningslid van het Russische driemastvolschip Mir sloeg overboord. Het is goed met hem afgelopen en hij werd weer aan boord gehaald.
    Prins Maurits stond als beschermheer van het spektakel aan het roer van de clipper Stad Amsterdam bij de aankomst in Amsterdam. „Hij is nautisch gevormd en een ervaren zeiler”, aldus voorzitter De Waard. „Hij heeft het schip letterlijk afgemeerd, als een professional. Wel op instructies van de commandant. Hij mag morgen zo mee met een fregat.”

    Trots

    Maurits zei zelf over zijn belevenis: „Het is geweldig om te zien dat al die honderdduizenden mensen zo uitbundig genieten. De Sail-In was één nautische mensenzee. Uniek voor Nederland en trotsmakend voor Amsterdam. En ik vind het heel bijzonder dat zoveel vrijwilligers, sponsoren en partners dit voor iedereen gratis toegankelijke event mogelijk maken. Mijn vrouw en ik genieten enorm. En ik hoop heel Nederland.”
    Rond 14.15 uur voeren de eerste schepen binnen in de IJhaven van Amsterdam. Vlaggenschip Stad Amsterdam met naast Maurits burgemeester Eberhard van der Laan aan boord beet het spits af. Daarna volgden het marineschip Zr. Ms De Ruyter en de Mir. In het gevolg voeren bijna vijftig tall ships (grote traditionele zeilschepen) en andere bijzondere vaartuigen, omringd door vele zeiljachten en andere plezierboten.

    Saluut

    De imposante schepen werden bij binnenkomst verwelkomd door een saluutschot, het 'saluut protocollair'. Op de kop van de Sixhaven stonden twee kanonnen waarmee kanonniers de schoten losten. De bemanningen van de tall ships verzamelden zich dan op het dek. Na de schoten werd telkens het volkslied gespeeld van het land waaruit het schip komt.
    Tientallen mensen protesteerden woensdagavond in Amsterdam tegen de viermaster Esmeralda uit Chili. Volgens mensenrechtengroepen en officieel Chileens onderzoek is het schip tijdens het regime van Augusto Pinochet (1973-1990) gebruikt als gevangenis en een plek om politieke tegenstanders te martelen. De politie was prominent aanwezig om de boel in de gaten te houden.

    Foto: Richard Sijmons


    Foto: Richard Sijmons


    Foto: ANP/Matty van Wijnbergen


    Foto: ANP


    Foto: ANP


    Foto: Richard Sijmons


    Foto: ANP


    Foto: Matty van Wijnbergen


    Foto: ANP


    Foto: Richard Sijmons


    Foto: ANP


    Foto: ANP


    Foto: Hans van Tilburg


    Foto: ANP


    Foto: ANP


    Foto: Matty van Wijnbergen


    Foto: ANP


    Foto: ANP


    Foto: ANP


    Foto: ANP
                     

    http://www.telegraaf.nl/sail/24391500/__Schepen_Sail_varen_Amsterdam_binnen__.html

    Sail 2015

    Zo ziet Sail eruit vanaf het water

    De binnenkomst van de schepen is een groot spektakel. Onze verslaggeefster sprak op het water met mensen die de pracht en praal van dichtbij willen meemaken.

    Sail 2015

    Sail vanaf het water

    Onze verslaggeefster sprak op het water met mensen die debinnenkomst van de schepen van dichtbij willen meemaken.
     

    Protest tegen Chileens schip

    Tientallen mensen protesteerden tijdens het begin van Sail tegen de viermaster Esmeralda.
    Sail van start: ‘Gek van vreugde!’

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten