vrijdag 10 juli 2015

Nederland : De Staat lijdt een gevoelig verlies op de voorgenomen verkoop van verzekeraar Reaal aan de grote Chinese verzekeraar Anbang voor... 1 euro !

 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
SNS Reaal boekt fors verlies Foto: ANP

vr 10 jul 2015, 18:07 | 87 reacties

Gevoelig verlies: Staat verkoopt Reaal voor 1 euro

De Staat lijdt een gevoelig verlies op de voorgenomen verkoop van verzekeraar Reaal aan de grote Chinese verzekeraar Anbang.
Waar eerder nog werd uitgegaan van een verkoopprijs van 150 miljoen euro, is de verkoop nu vastgesteld op 1 euro. Daarnaast betaalt Anbang 85 miljoen voor de belastingvordering op Reaal. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat vrijdag bekendgemaakt.
De opbrengst is zoveel lager omdat Anbang meer kapitaal in Reaal moet storten. Dat bedrag is gestegen naar 1,35 miljard euro, waar eerder nog werd uitgegaan van 770 miljoen tot 1 miljard. Anbang verschaft dus 350 tot 580 miljoen euro meer kapitaal dan bij tekening van de voorwaardelijke verkoopovereenkomst was geraamd. Bovendien legt Anbang 550 miljoen euro op tafel voor de afhandeling van interne leningen binnen het SNS-concern.
Dijsselbloem erkent dat hij Reaal in feite „om niet” van de hand doet en dat de uiteindelijke verkoopprijs een tegenvaller is. Maar die is wel in de geest van wat partijen met elkaar hebben afgesproken omdat de kapitaalinjectie van Anbang groter is. Er is nu meer zekerheid voor de ruim 2 miljoen polishouders (die 6 miljoen polissen hebben) en voor de 4000 medewerkers van Reaal. Bij de voorlopige verkoop in februari lag de boekwaarde van Anbang nog op 2,4 miljard euro.
Dijsselbloem noemt de definitieve verkoop goed nieuws, zeker voor de polishouders en de medewerkers. „Het bedrijf had grote problemen, maar gaat nu toch verder. Het blijft een Nederlands bedrijf met een Nederlandse leiding, dat zich moet houden aan Nederlandse wetten. Maar Reaal krijgt nu met Anbang een nieuwe - Chinese - eigenaar. Het wordt weer een gezonde verzekeraar met een toekomst.”
Dijsselbloem denkt dat SNS Bank nog wel enige jaren in handen van de staat blijft. Hij denkt op de uiteindelijke verkoop van SNS Bank en de vastgoedportefeuille uiteindelijk quitte te kunnen spelen.
Voor Anbang is de overname van Reaal de eerste stap op de Nederlandse markt; eerder kocht het in België al een verzekeraar.
De Nederlandsche Bank heeft inmiddels toestemming gegeven voor de verkoop. De Chinese toezichthouder moet dat nog wel doen.

Gerelateerde artikelen
03-04: 

http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24255520/__Persalarm__Staat_lijdt_gevoelig_verlies_op_verkoop_Reaal_aan_Anbang__prijs_daalt_van_150_miljoen_naar_1_euro__.html


 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
NN Group
ISIN: NL0010773842
26,62
EUR
0,70
2,70

vr 19 jun 2015, 18:19

'Chinees Anbang wilde ook NN'

AMSTERDAM (AFN) - De Chinese verzekeraar Anbang, die verzekeraar Vivat wil overnemen, had ook interesse in Nationale-Nederlanden (NN). De Nederlandsche Bank (DNB) en ING hielden deze overname echter tegen. Dat meldt Nieuwsuur vrijdag op basis van diverse bronnen.
    De Chinese investeerder wordt als mysterieus gezien. Anbang begon tien jaar terug als klein bedrijf, maar zou inmiddels meer dan 100 miljard waard zijn. Chinese journalisten zeggen dat de twee grootste aandeelhouders langzaam aan invloed verliezen, terwijl steeds meer kleine, obscure bedrijven investeren in Anbang.
    Begin juli verwacht Anbang groen licht van DNB voor de overname van Vivat, het vroegere Reaal.

    GERELATEERDE ARTIKELEN

    http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/nn-group/24178488/___Chinees_Anbang_wilde_ook_NN___.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten