woensdag 26 november 2014

Glucosemeter wapen tegen complicaties + Stuk chocolade tegen diabetes + Slimme contactlens + koeienplas + voetdrukmeting + elektrode die het ruggenmerg stimuleert

vr 07 feb 2014, 10:35

Glucosemeter wapen tegen complicaties

door Arianne Mantel

WENEN - Met een ingebouwde calculator in de glucosemeter daalt bij diabetespatiënten de gemiddelde glucosewaarde, zodat er op langere termijn minder kans is op complicaties. De calculator geeft advies over de hoeveelheid insuline die moet worden ingespoten.
    Foto: Arnold Braaksma
    Bij die complicaties moet worden gedacht aan hart- en vaatziekten, neuropathie, nierlijden en last van oogaandoeningen. De meter zorgt er dus voor dat de ziekte beter onder controle wordt gehouden. Ook op de korte termijn geven mensen aan zich beter te voelen omdat ze minder last hebben van schommelingen van hun glucosewaarden.

    Vergoed

    Dat heeft internist Nel Geelhoed gisteren bekendgemaakt op het internationale ATTD-diabetescongres in Wenen op basis van onderzoek in negen ziekenhuizen.
    Geelhoed onderzocht 250 diabetespatiënten die gedurende zes maanden een bloedglucosemeter gebruikten met ingebouwde calculator. Daarvan zijn er tegenwoordig meer van in omloop en ze worden vergoed.
    Ongeveer 300.000 Nederlanders met diabetes moeten insuline spuiten en telkens berekenen wat de juiste hoeveelheid is. Deze hoeveelheid varieert per dag, afhankelijk van de glucosewaarden en van wat iemand eet en of hij bijvoorbeeld gaat sporten. Als de glucose toch wat hoger of lager is dan verwacht, moet hiervoor ook nog gecorrigeerd worden.
    Volgens Geelhoed is er een grote groep mensen die het lastig vindt telkens weer ingewikkelde berekeningen te doen voor de optimale hoeveelheid: "Zo zijn er mensen die elke dag dezelfde hoeveelheid insuline spuiten, zonder hierbij goed rekening te houden met de glucosewaarde op dat moment omdat ze toch meestal ongeveer hetzelfde eten. Uit het onderzoek blijkt dat een ingebouwde calculator in de bloedglucosemeter hen helpt dagelijks op een goede manier om te gaan met hun diabetes."




    Gerelateerde artikelen
    29-10: 

    http://www.telegraaf.nl/gezondheid/22278107/__Glucosemeter_wapen_tegen_complicaties__.html

     
    Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
    Foto: Frank van der Vleuten



    di 21 jan 2014, 15:14

    Stuk chocolade tegen diabetes


    Goed nieuws voor chocolade- en wijnliefhebbers. Nieuw onderzoek suggereert dat een hoge consumptie flavonoïden, gevonden in producten zoals chocolade, thee, bessen en wijn, kan helpen tegen diabetes type 2.
      De studie is gepubliceerd in The Journal of Nutrition.
      Onderzoekers van Kings College in Londen en de Universiteit van East Anglia, zeggen dat hun onderzoek aantoont dat een hoge inname van deze stoffen via de voeding is gekoppeld aan verminderde insulineresistentie en een verbeterde glucoseregulatie.
      Type 2 diabetes – de meest voorkomende vorm van diabetes – wordt veroorzaakt door deze insulineresistentie. Dit betekent dat het lichaam de insuline niet goed kan gebruiken, wat kan leiden tot abnormale bloedglucosewaarden.

      Consumptie

      Het onderzoeksteam analyseerde bijna 2000 vrouwelijke vrijwilligers tussen de 18 en 76 jaar, die allemaal een voedingsvragenlijst moesten invullen. Aan de hand hiervan werd hun totale flavonoïdeinname geschat.
      Wat bleek? Vrouwen die veel van deze flavonoïden binnen kregen via producten als bessen, kruiden, rode druiven, chocolade en wijn, bleken duidelijk minder resistent voor de werking van insuline.
      Bovendien bleken deze vrouwen de minste kans te hebben op hart- en vaatziekten, obesitas en kanker. Deze ziekten worden vaak in verband gebracht met diabetes type 2.
      Echter, zo benadrukken de onderzoekers, ze moeten nog wel eerst vaststellen hoeveel van deze stof er precies moet worden geconsumeerd om dit beschermende effect te bereiken.
      Meer weten over diabetes? Bekijk ons Diabetesdossier.




      Gerelateerde artikelen
      29-10: 

      http://www.telegraaf.nl/gezondheid/actueel/22228962/__Stuk_chocolade_tegen_diabetes__.html

      vr 17 jan 2014, 10:59

      Slimme contactlens helpt diabetici


      Amsterdam - Google is bezig met de ontwikkeling van een 'slimme' contactlens, speciaal voor diabetici. Dat laat het bedrijf weten op haar officiële blog. De lens waarschuwt mensen met suikerziekte wanneer de bloedsuikerwaarde te laag of te hoog wordt.
        Foto: Google
        De bloedsuikerwaarde is normaal gesproken vrij lastig bij te houden, omdat deze gedurende de dag steeds schommelt.
        De lens zou dit alles veel makkelijker maken, door middel van een chip die de suikerspiegel in het traanvocht meet. Er gaat een ingebouwd lampje branden zodra de bloedsuikerwaarde gevaarlijk wordt. Op dat moment weet de drager meteen dat hij iets moet doen om de suikerspiegel weer op peil te brengen.
        Google test momenteel prototypes van de lens die elke seconde een bloedsuikermeting verrichten, zo laat het bedrijf weten.

        Prikken

        Het Diabetes Fonds is blij met de mogelijkheid dat de contactlens er komt. „Wij juichen dit initiatief van Google toe. Dit kan echt het verschil maken voor mensen met diabetes. Als dit lukt wordt meerdere keren per dag in je vinger prikken verleden tijd”, zei directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds vrijdag.
        Ook in Nederland wordt er gewerkt aan methoden om pijnloos de bloedsuiker te meten. ''Samen met TNO werkt het Diabetes Fonds hard aan lichttechnologie. Hiermee kan je met een sensor dwars door de huid meten. Het zou mooi zijn als straks beide alternatieven op de markt komen en de patiënt de keuze heeft'', laat Dessing weten.
        Meer weten over diabetes? Bekijk ons Diabetesdossier.

        http://www.telegraaf.nl/gezondheid/actueel/22218896/__Diabetes_Fonds_blij_met_Google-lens__.html



         
        Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
        Foto: TLG



        vr 20 dec 2013, 11:30

        Wonden bij diabetes voorkomen


        Voetzweren of zelfs amputatie van teen, voet of been: het lot van veel mensen met diabetes. Een flink deel van de problemen kan worden voorkomen met een voetdrukmeting in de schoen.
          ZOo stelt bewegingswetenschapper Sicco Bus van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam in het vakblad Diabetes Care. Zorgverleners zien daarmee precies waar risicoplekken onder de voeten zitten en kunnen maatregelen treffen om wonden te voorkomen.
          Jaarlijks ondergaan 1700 diabetespatiënten een of meerdere amputaties. Na jaren diabetes hebben mensen vaak gevoelloze voeten en standsafwijkingen van de voet, waardoor drukplekken ontstaan die kunnen uitgroeien tot wonden en zweren. Die genezen op hun beurt weer slecht door de diabetes.

          Meetzolen

          Wetenschappers van de afdeling revalidatie van het AMC onderzochten 170 mensen met diabetes en voetproblemen. Bij een deel van hen maten ze in de orthopedische schoen met een speciale meetzool de drukverdeling onder de voeten tijdens het lopen. De onderzoekers konden op basis van de gemeten druk de schoenen en steunzolen aanpassen en de druk verlagen op plekken die veel belast werden maar waar nog geen wonden te zien waren. Deze aanpak blijkt goed te werken, de druk werd met gemiddeld 20 tot 30% verlaagd.

          Praktijk

          Er zijn al enkele centra in Nederland die de voetdrukmeting gebruiken bij het aanmeten en evalueren van schoenen. De onderzoeksgroep pleit er echter voor om de metingen bij meer voetencentra te introduceren. Belangrijk is dan wel dat mensen de orthopedische schoenen echt gebruiken. Want uit het onderzoek blijkt dat het verlagen van de druk alleen zin heeft als de schoen consequent gedragen wordt. En binnenshuis gebeurt dat vaak niet. Goede patiënteducatie en speciaal schoeisel om thuis op te lopen kunnen dit misschien verbeteren.




          Gerelateerde artikelen
          14-11: 

          http://www.telegraaf.nl/gezondheid/actueel/22157190/__Wonden_bij_diabetes_voorkomen__.html
           
          Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
          Foto: TMG.nl



          di 14 jan 2014, 18:20

          Glaasje koeienplas tegen diabetes


          New Delhi - Net als miljoenen mensen heeft Jairam Singhal uit India diabetes. Hij doet echter niet aan medicijnen of insulinepennen, maar drinkt gewoon iedere dag een glaasje koeienplas.
            Al tien jaar lang hangt Singhal iedere ochtend onder zijn koe om een vers glaasje urine op te vangen. Hoe vies het ook klinkt, hij zweert bij deze urinetherapie. ''Ik had diabetes, maar sinds ik de urine van mijn koe drink zijn al mijn waardes onder controle'', vertelt hij tegen de Mirror. ''Iemand vertelde me ooit dat het drinken van de urine van een koe goed is voor de gezondheid, vandaar.''

            Hype

            Singhal is inmiddels niet meer de enige die in de helende kracht van het warme jkoeiengoedje gelooft. ''Er komen hier veel mensen om de urine te proeven, zelfs kankerpatiënten die zelf de helende voordelen van de urine willen ervaren.''

            Voor wie een paar koeien in de wei heeft staan en ook een glaasje wil tappen, let op. Een 'helende koe' moet aan een aantal voorwaarden voordoen. ''De koe moet maagd zijn, ze mogen geen kalf hebben gebaard. Ook moet de urine worden opgevangen net voor zonsopgang, dan heeft de urine het beste effect'', adviseert Singhal.

            Urinetherapie is een oud Indiaas gebruik, waar nog steeds veel mensen bij zweren. Een glaasje plas zou een ongelofelijke reeks aan hormonen, enzymen, voedingsstoffen en een groot pakket aan antistoffen bevatten. Voor wie erin gelooft; urine drinken is relatief veilig. Wetenschappelijke bewijs voor de gezondheidsvoordelen en Singhals theorie is er echter nog niet.

            http://www.telegraaf.nl/gezondheid/actueel/22209519/__Glaasje_koeienplas_tegen_diabetes__.html

            wo 05 nov 2014, 11:46

            Nieuwe methode pijnbestrijding bij diabetes

            MAASTRICHT - Voor diabetespatiënten met heftige, brandende pijn in handen en voeten is er een nieuwe methode voor pijnbestrijding. Geen medicijnen, maar een elektrode die het ruggenmerg stimuleert.
              Foto: ANP
              Onderzoek van Maastrichtse wetenschappers heeft aangetoond dat ruggenmergstimulatie de pijn beter verlicht dan medicijnen. Dat liet het Maastricht UMC woensdag weten.

              Stroompje

              De onderzoekers gaan in gesprek met zorgverzekeraars over het gebruik van deze vorm van pijnbestrijding bij diabetespatiënten. De methode wordt al gebruikt bij mensen met bijvoorbeeld herniaklachten.
              Een elektrode tegen het ruggenmerk geeft een elektrisch stroompje af. Dat kan pijnprikkels onderdrukken. Met een afstandsbediening bepaalt de patiënt zelf hoe sterk het stroompje is. Bij bijna twee derde van de patiënten bleek de behandeling over de periode van een half jaar uiteindelijk succesvol te zijn. Patiënten konden bijvoorbeeld weer beter slapen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Diabetes Care.
              Hoeveel mensen er baat bij kunnen hebben, is lastig in te schatten. Er zijn geen cijfers van het aantal diabetespatiënten met zogeheten polyneuropahtie, zegt onderzoekster Rachel Slangen. „Waarschijnlijk is de groep veel groter dan we denken.”
              In Nederland hebben ongeveer een miljoen mensen suikerziekte.
              Meer over diabetes

              http://www.telegraaf.nl/gezondheid/23290054/__Elektroden_tegen__diabetespijn___.html

              Geen opmerkingen:

              Een reactie posten