IJsland
do 16 mei 2013, 14:12| 11 reacties
'10 mooiste plekken ter wereld'
In mooie documentaires zien we vaak plekken op aarde waar we ons over verwonderen maar niet altijd zelf kunnen bezoeken. Discovery Channel heeft tien locaties gekozen als mooiste plekken op aarde.
Met al die bijzondere natuurverschijnselen is het vast een bijzonder lastige opgave geweest voor het Amerikaanse televisienetwerk om er maar tien te kiezen. Toch zijn ze erin geslaagd. Vinden ze...
Great Blue Hole, Belize
Het gat in de zee is ongeveer 300 meter breed en 126 meter diep. Dit zijn indrukwekkende getallen wat veel mensen de stuipen op het lijf jaagt. Toch zijn er durfals die een duik naar de diepte nemen. Helaas is er dan weinig te zien. Door gebrek aan zuurstof in het water en licht is er amper leven in het gat. Hoe het is ontstaan is nog niet helemaal duidelijk. Wetenschappers vermoeden dat 10.000 jaar geleden een ondergronds grottensysteem is ingestort wat dit prachtige natuursverschijnsel heeft doen ontstaan.
Cueva de los Cristales, Mexico
Het is bizar om te zien en maar weinig mensen hebben deze 'grotten der kristallen' zelf bezocht. Circa driehonderd meter onder de Mexicaanse zilvermijn Naica is deze grote ruimte in 2000 ontdekt en leeggepompt. Het is in de 'Cueva de los Cristales' bijzonder heet waardoor er maar een paar mensen per jaar dit mooie natuurverschijnsel van dichtbij kunnen bewonderen.
Uluru, Australië
De bekende rotsformatie Uluru, ook wel bekend als 'Ayers Rock', bevindt zich in het Australische natuurpark Uluru-Kata Tjuta. Deze gigantische rots is circa 9,4 kilometer lang en bestaat uit arkoze, een soort zandsteen. Door klei en roestende ijzermetalen krijgt Uluru een roodachtige kleur. Bij zondsop-, en ondergang wordt de kleur nog intenser.
Australië ","Wikimedia%20Commons ");'>Foto: Wikimedia Commons
De bergtoppen van Meteora, Griekenland
Iets dichterbij, in Griekenland, vind je de rotsformaties 'Meteora'. De bergtoppen steken zo'n 620 meter boven het landschap uit en bestaan voornamelijk uit zandsteen. Op bijzondere plekken staan kloosters die nog steeds in gebruik zijn. Tot 1925 was het klooster Ayia Triada alleen via een mand of ladder bereikbaar. Tja... je moet er wat voor over hebben.
Salar de Uyuni, Bolivië
De zoutvlakte Salar de Uyuni is niet zomaar een woestijn. Tijdens het regenseizoen ligt hier zo'n vijftien centimeter water waardoor het een speciaal effect krijgt; de zoutvlakte wordt één grote spiegel.
De Barst van Silfra, IJsland
De Noord-Amerikaanse en Europese tektonische platen komen samen in IJsland. Dit prachtige natuurfenomeen in Lake Thingvalla heet de Barst van Silfra. Het kristalheldere smeltwater trekt jaarlijks duikers van over de hele wereld. Ervaren duikers die het aandurven kunnen zo'n 45 meter diep duiken.
IJsland ","Wikimedia%20Commons ");'>Foto: Wikimedia Commons
Tsingy de Bamaraha, Madagascar
Madagascar, een eiland dat onder andere bekend is van de gelijknamige animatiefilm. Het zou nog bekender moeten zijn omdat het dier- en plantensoorten heeft die nergens anders op aarde te vinden zijn. Een van de meest bijzondere attracties van het eiland is het imponerede Messenwoud.
Mammoth Cave, VS
Het tot nu toe grootste ontdekte grottensysteem ter wereld bevindt zich in de Verenigde Staten. Het is interessant door de mineralen en stenen, maar ook door de grote verscheidenheid van flora en fauna.
Devil's Tower, VS
Deze indrukwekkende berg in de Amerikaanse staat Wyoming is bekend dankzij de film 'Close Encounters of the Third Kind' van de beroemde regisseur Steve Spielberg. De 386 meter hoge 'toren' is voor meer dan twintig inheemse stammen heilig gebied. Volgens wetenschappers is het circa vijftig miljoen jaar geleden gevormd.
Cappadocië, Turkije
In Centraal-Turkije bevindt zich een gebied vol met bizarre steenformaties. Deze 'schoorstenen' worden zelfs gebruikt als onderkomen: vroeger voor kloosters, vandaag als hotelkamer voor toeristen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten