SIMFEROPOL - Het referendum over de toekomst van het Oekraïnse schiereiland de Krim is zondag vooralsnog zonder incidenten verlopen. De ruim 1200 stembussen gaan om 19.00 uur Nederlandse tijd dicht. Drie uur voor de sluiting had 70 procent van de stemgerechtigden zich uitgesproken. Krimpremier Sergej Aksjonov rekent op een totale opkomst van 90 procent.
In totaal 1,8 miljoen inwoners van de Krim mochten zondag in het stemhokje laten weten of zij willen dat hun regio zich bij Rusland aansluit. Aangezien de meerderheid etnisch Russisch is, ligt die uitslag erg voor de hand. De Tartaarse minderheid, 12 procent van de bevolking, besloot bovendien het referendum te boycotten. De stembureaus worden door milities bewaakt.
Voor de stembureaus in de regionale hoofdstad Simferopol stonden zondag rijen wachtende mensen. Premier Aksjonov bracht zijn stem daar uit in een school. „Dit is een historische dag”, verklaarde hij. De stemmen worden met de hand geteld en de eerste uitslagen worden uiterlijk maandagmorgen verwacht. De Europese Unie en de Verenigde Staten benadrukten zondag opnieuw het resultaat niet te zullen erkennen. Ook Oekraïne doet dat niet.
Ondertussen bereikten de ministeries van Defensie van Oekraïne en Rusland zondag een akkoord over 'een bestand' op de Krim tot vrijdag 21 maart, zo liet de Oekraïense minister van Defensie Ihor Tenjoek weten. De Russen zouden hem onder meer verzekerd hebben tot die tijd geen maatregelen te nemen tegen de Oekraïense militaire complexen op de Krim. Tenjoek zei ook dat het aantal troepen op de Krim blijft groeien: volgens hem zitten er nu al 22.000 Russische militairen. In eerdere afspraken tussen Oekraïne en Rusland had Moskou toegezegd niet meer dan 12.500 militairen op de Krim te legeren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten