woensdag 28 februari 2024

Zuid-Korea breekt eigen record voor laagste vruchtbaarheidscijfer op 0,72, tegenover 0,78 in 2022.

 

Zuid-Korea breekt eigen record voor laagste vruchtbaarheidscijfer op 0,72, tegenover 0,78 in 2022.


Zuid-Korea breekt eigen record voor laagste vruchtbaarheidscijfer© Copyright ANP 2024

SEOUL (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het aantal kinderen dat Zuid-Koreaanse vrouwen krijgen, heeft opnieuw een historisch dieptepunt bereikt. Het vruchtbaarheidscijfer stond vorig jaar volgens het landelijke statistiekbureau op 0,72, tegenover 0,78 in 2022. Zuid-Korea is voor zover bekend het land met het laagste vruchtbaarheidscijfer in de wereld. Dat heeft grote maatschappelijke en economische gevolgen. De bevolking kan deze eeuw bijna halveren in omvang.

Zuid-Koreaanse media spreken over een 'demografische tijdbom'. Er bestaan zorgen dat door de krimpende bevolking steeds minder militairen beschikbaar zijn om het land te verdedigen.

In het land wonen momenteel zo'n 50 miljoen mensen. Het aantal geboortes daalde vorig jaar naar ongeveer 230.000, een afname van 7,7 procent. De Zuid-Koreaanse regering trekt veel geld uit om mensen aan te moedigen meer kinderen te krijgen, maar tot dusver zonder succes. De autoriteiten voorspellen dat het vruchtbaarheidscijfer dit jaar nog verder kan zakken.

Andere landen in de regio kampen met vergelijkbare problemen. Japan heeft voor 2022 een vruchtbaarheidscijfer gemeld van 1,26 en China van 1,09, de laagste cijfers sinds die worden bijgehouden.

Zuid-Korea breekt eigen record voor laagste vruchtbaarheidscijfer (msn.com)

Bitcoin koerst af op grootste maandwinst sinds oktober 2021, de waarde steeg 4 procent tot 59.405 dollar op 28/2/2024

 

Bitcoin koerst af op grootste maandwinst sinds oktober 2021, de waarde steeg 4 procent tot 59.405 dollar op 28/2/2024


Bitcoin koerst af op grootste maandwinst sinds oktober 2021© ANP

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin koerst in februari af op de grootste prijsstijging in een maand tijd sinds oktober 2021. De waarde van de grootste cryptomunt ter wereld is deze maand met bijna 40 procent gestegen en staat op het hoogste niveau sinds eind 2021. In dat jaar schoot de koers van de bitcoin omhoog doordat veel mensen tijdens de coronapandemie cryptomunten begonnen te kopen.

De bitcoin, die meer dan tien jaar geleden werd geïntroduceerd, bereikte in november 2021 een recordniveau van circa 69.000 dollar. In 2022 stortte de prijs van de bitcoin echter in door het omvallen van cryptobeurs FTX en andere cryptoplatforms. Mede door de ondergang van FTX was de bitcoin begin 2023 nog maar 16.600 dollar waard. Sindsdien is de waarde van de bitcoin weer flink gestegen.

De koers van de bitcoin steeg woensdag ruim 4 procent tot 59.405 dollar. De prijs wordt gesteund door de sterke vraag van beleggers naar op de beurs verhandelde bitcoin-fondsen, die op 11 januari in de Verenigde Staten werden geïntroduceerd. Door die fondsen is de cryptomunt toegankelijker geworden voor een grotere groep beleggers.

Ook wordt uitgekeken naar de zogeheten 'halvering' van de bitcoin in april, waarbij de beloning voor miners van de bitcoin wordt gehalveerd. Miners gebruiken krachtige computers om complexe wiskundige problemen op te lossen en in ruil daarvoor krijgen zij een beloning in bitcoin. Bij de vorige halvering van de beloning voor de miners in mei 2020 schoot de koers van de bitcoin in de maanden daarna flink omhoog. Cryptobeleggers hopen dat deze gebeurtenis nu weer tot een opmars zal leiden.

Bitcoin koerst af op grootste maandwinst sinds oktober 2021 (msn.com)

Raad stemt over tweede termijn Halsema als burgemeester Amsterdam

 

Raad stemt over tweede termijn Halsema als burgemeester Amsterdam


Raad stemt over tweede termijn Halsema als burgemeester Amsterdam© Copyright ANP 2024

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse gemeenteraad stemt woensdag over de tweede termijn van burgemeester Femke Halsema. Zij liet in september weten nog zes jaar burgemeester van de hoofdstad te willen zijn. Het debat en de stemming hierover zijn niet openbaar, maar doet de raad in het geheim.

De raad stemt of Halsema wordt aanbevolen aan de minister van Binnenlandse Zaken. De minister zal de burgemeester dan weer voordragen bij de koning, die haar kan herbenoemen. Hoe laat de stemming zal zijn, is nog onduidelijk.

De GroenLinks-politica begon in 2018 als eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam. Haar ambtsperiode verliep niet altijd soepel. Zo werd haar destijds 15-jarige zoon in 2019 betrapt met een onklaar gemaakt wapen dat in de ambtswoning had gelegen. In 2020 kreeg ze een motie van wantrouwen, omdat ze tijdens de coronapandemie niet ingreep bij een drukbezochte Black Lives Matter-demonstratie op de Dam.

Halsema gaf in september toe fouten te hebben gemaakt. "Het werk gaat dag en nacht door. Amsterdam ligt als eigenzinnige hoofdstad onder een vergrootglas en beslissingen die je in een oogwenk moet nemen kunnen grote gevolgen hebben voor het leven van inwoners of het functioneren van bedrijven of culturele instellingen. Dat vereist niet alleen daadkracht en beslistheid, maar soms juist ook terughoudendheid en gematigdheid: in die laatste eigenschappen heb ik mijzelf moeten trainen."

De afgelopen jaren maakte ze zich vooral hard voor de stadsdelen Nieuw-West, Zuidoost en Noord en het aanpakken van misdaad en massatoerisme. Ook nam ze vaak een duidelijk standpunt in tegen antisemitisme, racisme en geweld tegen lhbti'ers en vrouwen.

Raad stemt over tweede termijn Halsema als burgemeester Amsterdam (msn.com)

China wil wedijveren met NASA met 100 ruimtevluchten in één jaar

 

China wil wedijveren met NASA met 100 ruimtevluchten in één jaar


China wil wedijveren met NASA met 100 ruimtevluchten in één jaar© Aangeboden door TCE

China lanceerde 67 ruimtemissies in 2023 en komt daarmee op de tweede plaats na de VS wat betreft het lanceren van ruimtemissies.

China heeft zich tot doel gesteld om in 2024 100 ruimtemissies te lanceren in een poging om te wedijveren met de VS in een nieuwe ruimterace.

China Aerospace Science and Technology Corporation kondigde maandag tijdens een persconferentie aan dat Peking een ambitieus doel heeft gesteld om zijn voetafdruk in de ruimte uit te breiden, waaronder de oprichting van de eerste commerciële lanceerbasis in het land, in de provincie Hainan.

CASC, de leidende kracht in China’s ruimtevaartinspanningen, publiceerde het “Blue Book”, een rapport waarin China’s ruimtemissies in 2023 en de missies gepland voor 2024 worden belicht.

“In het ‘Blue Book’ staat dat de Chinese lucht- en ruimtevaartindustrie in 2024 naar verwachting ongeveer 100 lanceringen zal uitvoeren, wat naar verwachting een nieuw record zal zijn”, meldde de Chinese staatsmedia China Daily, die de persconferentie van maandag aanhaalde.

Het streven van Beijing om zijn aanwezigheid in de ruimte uit te breiden komt op een moment dat de ruimte is uitgegroeid tot een arena van strategische concurrentie tussen grootmachten. Xi Jinping, de leider van China, heeft persoonlijk toezicht gehouden op de lanceringen en uitbreiding van China’s ruimtestation Tiangong.

China’s ruimteprogramma heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt, waaronder het sturen van sondes naar verre planeten en het verlengen van de duur van bemande missies. Deze inspanningen maken deel uit van een bredere strategie om permanent aanwezig te zijn in een baan om de aarde en uiteindelijk op de maan.

China wil wedijveren met NASA met 100 ruimtevluchten in één jaar (msn.com)

Recordhoeveelheid aan windenergieproductie erbij in EU in 2023

 

Recordhoeveelheid aan windenergieproductie erbij in EU in 2023


Recordhoeveelheid aan windenergieproductie erbij in EU in 2023© ANP

BRUSSEL (ANP/RTR/DPA) - In de Europese Unie is vorig jaar voor een recordhoeveelheid aan nieuwe productiecapaciteit voor windenergie gebouwd. Volgens lobbygroep WindEurope ging het om een totale productiecapaciteit door nieuwe windparken van 16,2 gigawatt. Het grootste deel van die nieuwe windparken werd op land gebouwd, aldus WindEurope.

Eén gigawatt is voldoende om ongeveer een miljoen Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien. Een aanzienlijk deel van die nieuwe productiecapaciteit kwam erbij in Duitsland en ook Spanje. De EU heeft een doelstelling om in 2030 meer dan 42 procent van de energie uit duurzame bronnen te halen. Om dat te behalen moet volgens WindEurope jaarlijks gemiddeld 33 gigawatt aan extra windcapaciteit worden gebouwd.

Volgens de lobbygroep profiteerde de windmolensector onder meer van versoepelingen van vergunningsprocedures voor de aanleg van nieuwe windparken. Wel maakt de organisatie zich zorgen over beperkingen op het stroomnet. De groep vindt dat de uitbreiding van het elektriciteitsnet dan ook veel sneller moet.

Recordhoeveelheid aan windenergieproductie erbij in EU in 2023 (msn.com)

Mirakel in Death Valley: meer ontstaat op droogste plek in Verenigde Staten

 

Mirakel in Death Valley: meer ontstaat op droogste plek in Verenigde Staten

Mirakel in Death Valley: meer ontstaat op droogste plek in Verenigde Staten© Unsplash

Een meer kwam onlangs weer tot leven in het hart van Death Valley in de Verenigde Staten, een even vluchtige als opmerkelijke gebeurtenis.

Death Valley ligt 855 meter onder de zeespiegel en staat bekend als de droogste plek in de Verenigde Staten. In 2023 brak de regio zelfs het wereldhitterecord met een temperatuur van 56,7°C. Maar de afgelopen zes maanden heeft de regio te maken gehad met uitzonderlijke regenval, na verschillende stormen die Californië troffen. Terwijl Death Valley normaal gesproken slechts 5 cm neerslag ontvangt, is er de afgelopen zes maanden al meer dan 10 cm gevallen.

Badwater, meestal een uitgestrekte witte vlakte onder de hete zon, is nu omgetoverd tot een groot meer dat toeristen verwelkomt die graag een unieke ervaring willen: kajakken en paddleboarden in dit woestijngebied.

Nichole Andler, parkwachter, reageerde op deze uitzonderlijke gebeurtenis in US News: “Het is het laagste punt in Noord-Amerika. Het gaat dus water verzamelen. Het is heel uitzonderlijk om hier zoveel water te hebben als nu. Het is zeldzaam dat het meer zo diep is."

Deskundigen schatten dat het meer tot april zichtbaar zal blijven voordat het verandert in een grote modderpoel, waarna het volledig opdroogt en terugkeert naar wat het was: een brandende woestijnruimte.

(Tagtik/Picture: Jojo via Unsplash)

Mirakel in Death Valley: meer ontstaat op droogste plek in Verenigde Staten (msn.com)

Verken 60 van de meest extreme locaties op aarde

 

Verken 60 van de meest extreme locaties op aarde


Verken 60 van de meest extreme locaties op aarde
Hoogste punt bereikbaar per landvoertuig
Hoogste punt bereikbaar met landvoertuig
verste punt van de aardas
Hoogste punt op het aardoppervlak
Hoogste gletsjer