Het weekend van 10 en 11 mei is het Nationale Molendag. Dan zijn ruim 950 molens open voor bezoek. Een reis langs molens in de wereld.

In the Dutch mountains vinden we veel molens… De molen is een landschapssymbool van Nederland, en staat voor het eeuwige gevecht tegen het water. De historische Nederlandse molens zijn wereldberoemd in het buitenland en zijn terug te vinden op tal van souvenirs en in de Nederlandse taal. Zoals: ‘de ambtelijke molen’, ‘dat is koren op zijn molen’ en ‘hij heeft een klap van de molen gehad’.

1200 molens in Nederland

Nederland telt momenteel nog zo’n 1200 molens. De meeste daarvan, 220 in totaal, staan in Noord-Holland. Meer dan 100 jaar geleden telde Nederland zo’n 10.000 molens die allemaal in gebruik waren. Het historische Kinderdijk, vlakbij Rotterdam, is een zeer bekend molendorp waar maar liefst 19 molens staan, de ultieme toeristische trekpleister. Hotels vergelijken Rotterdam?
We kennen windmolens, korenmolens en poldermolens maar er bestaan ook watermolens en rosmolens (getrokken door een paard).

Typisch Nederlands landschap: molens met tulpen.

Nationale Molendag 2014

Het thema van Nationale Molendag 2014 is: 'Ontdek je molen' met veel activiteiten voor kinderen. Een molen is niet alleen een bijzonder symbool in het Nederlandse landschap, molens hadden en hebben soms nog een functie. Molens kunnen graan tot meel malen, water pompen, olie persen en hout zagen. Nationale Molendag is een mooie gelegenheid om te ontdekken hoe bijzonder molens zijn en hoe ze functioneren. Op 10 en 11 mei 2014 openen meer dan 950 molens hun deuren en laten de wieken draaien.
www.nationalemolendag.nl

Beroemde molens in Nederland: werelderfgoed Kinderdijk

Het beroemdste molendorp in Nederland is waarschijnlijk Kinderdijk. Daar staan 19 18e-eeuwse molens samen langs dijken en wegen in een authentiek polderlandschap. Maak er een wandeling, vaar er langs met een boottocht en bezoek de museummolen om een indruk te krijgen van het interieur van de molens. Nederlandser krijgt u het niet.

De beroemde molens van werelderfgoed Kinderdijk.

Molens in de wereld

De Zwaan windmolen, Michigan

Hoe kan het ook anders: De Zwaan is een echte Nederlandse windmolen in het Amerikaanse Michigan waar vroeger veel Nederlanders naar toe zijn geëmigreerd. Het is enige nog werkende Nederlandse windmolen in de Verenigde Staten en is te vinden in Windmill Island municipal park.

North (Dutch) windmill, Golden Gate park, San Francisco

In het westelijke gedeelte van het Golden Gate Parkin San Francisco staat een oer-Hollandse windmolen met de toepasselijke naam: The (North) Dutch Windmill. De molen werd hier oorspronkelijk gebouwd om water te pompen. Nu is het een toeristische attractie, omgeven door tulpen. Er wordt hard gewerkt aan restauratie van deze en een andere windmolen, ze dreigen namelijk in verval te raken.

De Dutch windmill in het Golden Gate park in San Francisco.

Holambra windmolen, Holambra, Brazilië

Zuid-Amerika telt niet veel windmolens maar Holambra in Brazilië claimt de grootste windmolen in Latijns-Amerika te bezitten. Niet zo gek dat hier een windmolen staat want Holambra is samengesteld uit Holland, Amerika en Brazilië en komt voort uit de Nederlandse nederzetting die ontstond op de toenmalige boerderij Ribeirão. Nederlanders zochten hier hun geluk. In 2008 werd de molen geopend op het moment dat men 60 jaar Nederlandse immigratie in Holambra herdacht.

Windmolens, Castilla La Mancha, Spanje

Iedereen kent wel het verhaal van Don Quijote die met zijn vertrouwde maat Sancho Panza door het Spaanse landschap trok en tegen molens vocht. Het vertelt het verhaal van een oude edelman die denkt dat hij een dolende ridder is. In Castilla La Mancha vindt u rondom de mooie, historische plaats la Ruta de Don Quijote (of Quichot in het Nederlands) langs de beroemde en typische Spaanse windmolens.

De bekende molens 'van' Don Quijote in Castilla la Mancha.

Overnachten in een molen

Wilt u zelf eens voelen hoe het is om een molenaar te zijn? Overnacht dan eens in een molen. Nederland telt tientallen molens die nu dienst doen als bed & breakfast. Zoals Nostro Mulino, Dromen in een Molen, nabij Eindhoven. Een tot bed & breakfast omgebouwde molen die u helemaal voor uzelf heeft. Of bij de fraaie Langweerder Molen in Langweer, Friesland, een polder- en roggemolen.

 http://www.skyscanner.nl/nieuws/nationale-molendag-een-reis-langs-molens