donderdag 9 oktober 2014

Nederland : Hoogste inkomens betalen 64 procent van de inkomstenbelasting en premies

 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: ANP

wo 08 okt 2014, 11:56

Hoogste inkomens betalen 64 procent van de inkomstenbelasting en premies

Grootverdieners hebben vorig jaar de staatskas flink gespekt. Het kwart huishoudens met de hoogste inkomens betaalde in 2013 54,6 miljard euro aan inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen. Dat is 64 procent van het totale bedrag dat de Belastingdienst in die categorie incasseerde.
    Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde die cijfers vanochtend.
    De laagste inkomens dragen een stuk minder bij aan de schatkist. Het kwart laagste inkomens leverde maar 3 procent van het totaal, namelijk 2,6 miljard euro. Zij betalen minder, omdat zij weinig verdienen en relatief vaak van een uitkering of pensioen leven. Ook betalen AOW'ers geen premie meer voor deze oudedagsvoorziening.

    Belastingdruk

    Gepensioneerden betalen gemiddeld iets meer dan 15 procent van hun bruto-inkomen aan inkomstenbelasting en sociale premies, berekende het CBS. Dat is een stuk lager dan het gemiddelde van 19,7 procent. Hoge inkomens betalen gemiddeld zelfs 25 procent van de 120.000 euro die zij verdienen aan inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen.
    De druk van de inkomstenbelasting en sociale premies is de afgelopen nauwelijks veranderd, concludeert het CBS. Aan het begin van de crisis, in 2008 en 2009, steeg de druk wel.
    Het kabinet wil het belastingsysteem hervormen. Gaat u dan meer belasting betalen?

    Meer Belastingen

    Langer steun werkloze ouders

    http://www.telegraaf.nl/dft/geld/belastingen/23175316/__Hoogste_inkomens_betalen_64_procent_van_de_inkomstenbelasting_en_premies__.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten