zondag 22 september 2013

Top 10: Mooiste IAA-conceptautomodellen van 2013 in Frankfurt

Foto: Volvo

zo 22 sep 2013, 09:00 15 reacties

Top 10: Mooiste IAA-conceptmodellen van 2013

door Remco Slump
AMSTERDAM - De IAA in Frankfurt is altijd goed voor een flink aantal studiemodellen en de afgelopen editie was daarop geen uitzondering. We zetten de tien mooiste onder elkaar.

    Foto: Lexus
    Foto: Kia
    Foto: Infiniti
    Foto: Cadillac
    Foto: Renault
    Foto: Audi
    Foto: Jaguar
    Foto: Opel
    Foto: Mercedes-Benz
    Foto: Volvo

    10. Lexus LF-NX

    Misschien niet zozeer mooi, maar wel indrukwekkend. Bovendien laat Lexus met de LF-NX zien over een flinke hoeveelheid lef te beschikken, want de Darth Vader-looks van het studiemodel zullen niet bij iedereen in de smaak vallen. Lexus’ kenmerkende grille is op een IS immers al prominent aanwezig, maar op de LF-NX is de puntige patatsnijder wel erg over de top.

    9. Kia Niro Concept

    Zwart, dik en met vleugeldeuren: de Kia Niro Concept is een stoere crossover in de trant van de Nissan Juke. En er zal ongetwijfeld een productieversie komen van de compacte Koreaan, maar zo gaaf als hij op de IAA stond, zien we hem niet meer terug. En dat is jammer, want het studiemodel van Kia mag dan klein zijn van stuk, maar qua überholprestige zit het wel snor.

    8. Infiniti Q30

    Infiniti heeft de handschoen opgepakt en staat klaar om hem terug te smijten in de gezichten van Audi, BMW en Mercedes-Benz. De prachtige, gewelfde Q30 moet namelijk gaan concurreren met de A1, 1-serie en A-klasse. Tot nu toe heeft Infiniti in Europa nooit potten kunnen breken, maar misschien gaat daar verandering in komen als de Q30 in 2015 op de markt komt.

    7. Cadillac Elmiraj

    Het zoveelste prachtige studiemodel van Cadillac. Het is alleen jammer dat ze er nooit wat mee doen. Vooruit, ze hebben de Evoq in afgeleukte vorm in productie genomen, maar de Cien, Ciel en Sixteen zijn met stille trom in de opslagkelders van het Cadillac-hoofdkwartier verdwenen. Misschien dat het Amerikaanse merk ons dit keer een plezier kan doen en staat de Elmiraj over een paar jaar in de showroom.

    6. Renault Initiale Paris Concept

    De huidige Espace gaat al behoorlijk lang mee. Te lang! Daarom komt de door Laurens van den Acker getekende Initiale Paris Concept als geroepen. Daarbij is het dieppaars gekleurde studiemodel een voorbode van de nieuwe Initiale Paris-modellijn (een tegenhanger van de Citroën DS-reeks). Geinig foefje van de ruimtelijke Renault: een plattegrond van Parijs op het dak.

    5. Audi Sport Quattro Concept

    Een herhaling van zetten – er stond drie jaar geleden al een Audi Quattro Concept op de autoshow van Parijs – maar het blijft een bruut apparaat. Eentje die in de nieuwste uitvoering zelfs nog een tandje heftiger is geworden, want de 408 pk sterke 2,5 liter vijfcilinder turbomotor heeft plaatsgemaakt voor een 4,0 liter biturbo V8 en een elektromotor met gecombineerd een vermogen van 700 pk.

    4. Jaguar C-X17 Concept

    Meesterontwerper Ian Callum flikt het weer! Na de bloedmooie Jaguar F-type heeft de Engelsman met de C-X17 Concept wederom een prachtige auto uit zijn pen weten te toveren. Jaguars eerste SUV hevelt de kenmerkende stijl van het merk moeiteloos over van ranke sedan- en coupémodellen naar een ruime, hoge vierwielaandrijver.

    3. Opel Monza Concept

    Een gedurfd en imposant studiemodel van Opel dat aangeeft waar het Duitse merk de komende jaren qua design naartoe wil. De Monza Concept is moeilijk in een hokje te plaatsen en oogt meer als een shooting brake dan als een coupé. Onder de kap ligt een evolutie van de Ampera-aandrijflijn met een 1,0 liter driecilindermotor op LPG.

    2. Mercedes-Benz S-klasse Coupé Concept

    Qua looks steekt hij de Volvo Concept Coupé naar de kroon en daarmee heeft Mercedes-Benz een puike prestatie geleverd. Met de elegante S-klasse Coupé Concept borduurt het merk voort op stijlelementen van eerdere modellen: de grille met diamantstructuur kennen we van de CLA en de gewelfde flanken zagen we op de CLS. Zeker, het is een lel van een auto, maar dat zie je er zeker niet aan af.

    1. Volvo Concept Coupé

    De Concept Coupé is een voorbode van Volvo’s nieuwe designtaal. En dat is een goed teken! Strak, stoer en gestrekt: de Zweedse coupé laat zien dat je weinig lijnen nodig hebt om een wonderschone auto neer te zetten. De schouderpartij van de Concept Coupé heeft iets weg van de Aston Martin DB9, maar dat is als zeggen dat iemands vriendin een beetje op Scarlett Johansson lijkt. Niks mis mee dus.

    Ads by Google
    Lees ook

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten