zaterdag 21 september 2013

'Amerika 1961 maar net ontsnapt aan kernramp'

Het kernwapen was 260 keer krachtiger dan de bom die Hiroshima verwoestte.Foto: AP

za 21 sep 2013, 02:59

'Amerika 1961 maar net ontsnapt aan kernramp'


LONDEN - De Verenigde Staten zijn in 1961 op het nippertje ontkomen aan een kernramp. Een van de twee waterstofbommen, die boven de staat North Carolina van een Amerikaans vliegtuig waren gevallen, was bijna ontploft, zo meldt de Britse krant The Guardian vrijdag. Het kernwapen was 260 keer krachtiger dan de bom die Hiroshima verwoestte.

    De krant baseert zich op tot nu toe geheime documenten die ze had opgevraagd. Daaruit blijkt dat drie van de vier veiligheidsmechanismes van de bom niet werkten. Slechts een simpele elektrische schakelaar voorkwam de ontploffing van de kernbom. Amerika heeft altijd volgehouden dat bij het incident in januari 1961 geen levens in gevaar waren.
    Het voorval gebeurde drie dagen na de inauguratie van John F. Kennedy als Amerikaanse president, op 23 januari 1961, toen een B-52 bommenwerper boven de plaats Goldsboro in de problemen kwam. Het toestel verloor daarbij de twee waterstofbommen die het bij zich had.
    Een van de bommen opende de parachute en sprong op scherp. Er werd een signaal naar de kern van het wapen gestuurd, dat alleen door een gevoelige elekrische schakelaar werd geblokkeerd. Een elektrische schok had voor een kortsluiting kunnen zorgen, waardoor ook dit laatste veiligheidsmechanisme had kunnen falen.

    Ads by Google
    Lees ook

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten