maandag 5 augustus 2013

Overal muziek in Amsterdam

Foto: Frank de Ruiter

Amsterdam

vr 02 aug 2013, 10:53 | 5 reacties

Overal muziek in Amsterdam

door Bart Wijlaars
Of je nu van pop, jazz of klassiek houdt, van wereldsterren of van jong talent, van binnenconcerten of van buitenoptredens, of zelfs een voorkeur hebt voor heel duur of ontzettend gratis: Amsterdam hééft het. Geen stad in ons land met zoveel muziekpodia, geen stad die zo van noord tot zuid en van oost tot west zingt en speelt. Als opwarmer voor het tiendaagse Grachtenfestival van 16 tot en met 25 augustus, een muzikaal reisje door de stad.

    Smartlap

    Zeggen we Nederlandse muziek, dan kun en wil je in Amsterdam niet om volksmuziek heen. Vroeger regeerde de smartlap op de grachten, en met name in de Jordaan. Hoewel die tijd voorbij is, zijn er nog altijd genoeg kroegen waar het ouderwets gezellig kan zijn met Jantje Koopmans, Willy Alberti en alle andere Hollandse helden van toen en nu. De kroeg van Peter Beense is berucht (Korte Reguliers Dwarsstraat 10), hetzelfde geldt voor de Amsterdamse Avonden in Anno 1890 (Amstelveenseweg 1124). Voor een flard Jordaan van vroeger, verwijzen we u graag naar Café Lowietje (Derde Goudsbloemdwarsstraat 2).

    Grachtenfestival

    Het Grachtenfestival, bedoeld om klassieke muziek zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen, zet Amsterdam meteen goed op de kaart. Niet de geijkte locaties worden door deze tiendaagse aangedaan, maar juist wat minder voor de hand liggende plekken. Zo wordt de Oostpassage van het Centraal Station tijdelijk geopend, zal er muziek worden gemaakt in de Koninklijke Industrieele Groote Club aan de Dam en in modewarenhuis Maison de Bonneterie aan het Rokin. Het Marineterrein verwelkomt voor het eerst sinds 365 jaar haar poorten voor bezoekers, evenals het Hembrugterrein. Zeer bijzonder is ook de tuin van het volgend jaar pas haar deuren openende Waldorf Astoria, waarvan de tuin al wel helemaal is aangelegd. Een onmogelijk goed verborgen stadsoase is dit, zagen we al spiekend. En noteer 24 augustus ook alvast, dan vindt het jaarlijkse Prinsengrachtconcert plaats op het ponton voor het Pulitzer Hotel.
    Meer info, programma en kaartverkoop: www.grachtenfestival.nl.

    Trendy Clubs

    De discussie of plaatjesdraaien nu live muziek is of niet even buiten beschouwing gelaten, tot in de vroege uurtjes clubben en dansen valt eigenlijk altijd wel te regelen in onze hoofdstad. Bekend en roemrijk zijn Club Air (Amstelstraat 24, voorheen iT) en Escape (Rembrandtplein 11), dat als laatste-der-house-Mohikanen haar deuren sinds 1987 open heeft weten te houden. Hip en trendy zijn Trouw (Wibautstraat 127) in de voormalige Trouwdrukkerij en daar tegenover Canvas (Wibautstraat 150), dat op de zevende etage mooi uitzicht op de stad biedt. Niet moeilijk doen, maar gewoon een leuke avond hebbenweten Amsterdammers, kan het best in Panama (Oostelijke Handelskade 4) of in de Supperclub (Jonge Roelensteeg 21).

    Buiten luisteren

    Naast de vele kroegen, clubs en podia, is er in de hoofdstad ook een enorm aanbod aan prachtige buitenlocaties waar in Amsterdam regelmatig concerten of optredens worden georganiseerd. Met stip op één qua bekendheid staat natuurlijk het Museumplein, waar op een goede (Konings)dag 200.000 man op past. Ook de Dam en het Rembrandtplein zijn regelmatig decor voor cultuur. Evenals het Vondelpark, het Westerpark en het Bijlmerpark, waar jaarlijks het Kwakoe Festival neerstrijkt. Aan de overkant van het IJ biedt de NDSM-werf juist weer onderdak aan het alternatief-hippe Valtifest.
    Foto: PAUL BERGEN

    Klassieke hotspots

    De wereld bestaat natuurlijk niet alleen uit popmuziek, ook liefhebbers van klassiek kunnen al jaren hun hart ophalen in Amsterdam. Aan de kop van het Museumplein schittert en straalt natuurlijk het Concertgebouw. Eén van de mooiste Weens klassieke gebouwen van de stad dat inmiddels alweer 125 jaar hooggeëerd publiek ontvangt in haar vier zalen. De grootste daarvan is vanzelfsprekend het meest indrukwekkend.
    De galmtijd (ruim twee seconden) maakt niet elk type muziek geschikt voor de zaal, maar velen hebben het geprobeerd (ook popmuzikanten) en slechts weinigen zijn er door het ijs gezakt. Een concert in het Concertgebouw wordt deels gedragen door de beleving. Het statige, sjieke uiterlijk en klassiek moderne innerlijk van het pand doen iets met je wanneer de zaallichten doven. Andere bekende klassieke hotspots van de stad zijn het Muziekgebouw aan het IJ (waar je vanuit restaurant Zouthaven de zon in het water kunt zien zakken) en het Muziektheater. Iets minder voor de hand liggend, maar qua sfeer prachtig is het Bethaniënklooster. Een locatie die ook door het Grachtenfestival wordt aangedaan.

    Live popmuziek

    Plekken om live popmuziek te horen zijn er te over in Amsterdam. En op alle niveaus. Een beetje muzikant begint bijvoorbeeld in de kroeg. Een verrassend goede groep eenlingen die vaak gratis te bewonderen is tijdens open podiumavonden in kroegen als Jet Lounge (Prinstererstraat 41) en De Doelen (Kloveniersburgwal 125) is The Amsterdam Songwriters Guild. Case Mayfield sloot zich enkele jaren geleden aan bij deze groep, inmiddels is de Volendammer toch een gearriveerde naam.
    De volgende stap voor bands en artiesten zijn de kleinere zalen, zoals die van Bitterzoet (Spuistraat 2 hs), de Desmet Studio’s (Plantage Middenlaan 4a) en af en toe ook Club Dauphine (Prins Bernardplein 175). De stappen daarna zijn echter voor artiesten zelf interessanter, want schop je het voorbij deze zalen dan begeef je je al snel op historisch terrein. De Melkweg (Lijnbaansgracht 234a) diende in de achttiende eeuw als suikerraffinaderij, werd begin vorige eeuw omgedoopt tot melkfabriek, waarna er vanaf 1970 eenn multimediacentrum van werd gemaakt.
    Behalve muziek biedt het zalencomplex namelijk ook ruimte voor film, dans, theater en exposities. Even verderop, aan de andere kant van het Leidseplein, is zo mogelijk nog meer mondiale eer te behalen, daar zit namelijk Paradiso (Weteringschans 6-8).
    Dat opende iets eerder dan de Melkweg haar deuren voor popmusici en haar luisteraars, na eerder zo’n negentig jaar dienst te hebben gedaan als kerk. De schitterende glas-in-loodwand achter het podium en de balkonnetjes boven de zaal maakten deze tempel wereldberoemd en nog bijna dagelijks wordt de lijst met hoog aangeschreven gasten langer en indrukwekkender.
    Daarna nóg meer stappen maken kan in Amsterdam natuurlijk ook, maar dan hebben we het meteen over de grootste popconcerten denkbaar. Van klein naar groot: Heineken Music Hall (5.500 toeschouwers), Ziggo Dome (17.500) en ArenA (50.000; allen gelegen aan het Arenaplein).

    Jazzcats

    ’Jazzcats’ moeten uiteraard op de eerste plaats in Rotterdam hun heil zoeken, waar het North Sea Jazz Festival sinds enkele jaren die hele wereld bijeen brengt. Maar ook Amsterdam kent haar jazzhotspots. Het Bimhuis aan het IJ (Piet Heinkade 3) staat voor kwaliteit, de North Sea Jazz Club op het Westergasfabriekterrein voor sfeer. Losser uit de pols gaat het er aan toe in muziekcafé’s als Bourbon Street (Leidsekruisstraat 6-8) en Café Alto (Korte Leidsedwarsstraat 115). En dit weekeinde wordt, voor het eerst op vijf podia in het hoofdgebouw van de Arena, het South East Jazzfestival gehouden.

    Op elke hoek

    Zelfs wanneer je niet actief op zoek gaat naar muziek kun je daar in onze hoofdstad moeilijk aan ontkomen. Op het water of op de weg, afgezien van enkele belangrijke doorgangswegen in het centrum mogen straatmuzikanten in Amsterdam spelen waar ze willen. Een ware luxe en eer voor onze oren, zo’n kloppend muzikaal hart.
    Verzekeraar waarschuwt voor stelende monteurs
    De prachtige zuidkust van Engeland
    'Hierna wil jij ook naar China'
    Top 5 surfspots in El Salvador
    Verzekeraar waarschuwt voor stelende monteurs
    Minder reizigers halen vaccinatie
    Word Reiskrantreporter naar Noorse fjorden
    Zwarte Zaterdag op z'n hoogtepunt
    Verzekeraar waarschuwt voor stelende monteurs
    De prachtige zuidkust van Engeland
    'Hierna wil jij ook naar China'
    Top 5 surfspots in El Salvador

    Reportages over Amsterdam

    Overal muziek in Amsterdam

    Of je nu van pop, jazz of klassiek houdt, van wereldsterren of van jong talent, van binnenconcerten of van buitenoptredens, of zelfs een voorkeur hebt voor heel duur of ontzettend gratis: Amsterdam hééft het. Geen stad in ons land met zoveel muziekpodia, geen stad die zo van...

    Amsterdam Anders

    Vergeet de P.C. Hooftstraat; de Zeedijk met zijn leuke winkeltjes doet er niet voor onder. Ontdek exotische vogels en bijzondere dieren die in de stadsjungle leven. Ga in plaats van de gelikte bezoekerscentra van Heineken naar kleine ambachtelijke brouwerijen. Of maak kennis...

    Genieten in de ’Grote Ui’

    New York staat ook wel bekend als de Big Apple. Waarom dan Amsterdam niet Grote Ui noemen? Want je kunt de stad als het ware van de Dam afpellen. Daar, in het huidige centrum, ontstond onze hoofdstad eeuwen geleden, waarna naar het westen toe de Jordaan,...
    Lees alle 31 reisreportages

    Vakantiegangers over Amsterdam

    De Rollende Keukens

    Door: Katrien Dat vakantie in eigen land fantastisch kan zijn, hoef ik niet uit te leggen. Maar een dagje weg en dat in Amsterdam zonder shoppen leg ik graag even uit! Onze hoofdstad herbergt veel nieuwe eetten...

    Licht in Amsterdam!

    Door: ilse Amsterdam in december is prachtig! Alle bruggetjes zijn versiert, overal hangen lampjes, een en al kerstsfeer! Een aanrader is de christmas canal parade, een optocht van met lampjes versierde bote...

    Geef jij de boor eens aan

    Door: Katrien Wie aan Amsterdam denkt, denkt meteen aan de Wallen, de grachten en het Museumplein. Maar de Noord-Zuidlijn? Juist, daar wil Amsterdam nu een verandering in brengen. Hoe? Trek je kaplaarzen aan, ze...
    Ads by Google
    Lees ook

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten