maandag 12 augustus 2013

Nederland : Prins Friso overleden op maandagmorgen 12-8-2013. Hij was 44 jaar.

Foto: EPA
ma 12 aug 2013, 15:09
|
lees voor

Prins Friso overleden


AMSTERDAM - Prins Friso is maandagmorgen overleden. De tweede zoon van prinses Beatrix lag lang 17 maanden in coma na een ski-ongeluk in Lech. Hij werd onlangs vanuit het Wellington ziekenhuis overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch. Het overlijden komt een dag na de verjaardag van zijn vrouw, Prinses Mabel.

Prins Friso overleden

    Prins Friso is overleden.Foto: PPE Edwin Veelo
    „Prins Friso is overleden aan complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk”, aldus de RVD.
    Na behandeling op de intensive care van het ziekenhuis in Innsbruck werd Friso begin maart vorig jaar overgebracht naar het Wellington-ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Sinds november vertoonde hij tekenen van zeer gering bewustzijn, wat sindsdien niet meer is veranderd. Begin vorige maand werd hij overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch.
    De koninklijke familie laat in het persbericht van de RVD weten iedereen die voor Friso heeft gezorgd, heel hartelijk te bedanken „voor de uitstekende en toegewijde verzorging”.
    Necrologie
    Prins Friso (44) vertrok in 1998 voor zijn werk naar Londen. Daar ging hij achtereenvolgens aan de slag bij de zakenbank Goldman Sachs, waar hij zijn loopbaan 5 jaar later afsloot als vicepresident 'investment banking'. Hij werkte bij Wolfensohn & Company in Londen en bij TNO in Delft, en kwam in 2011 bij Urenco, waar hij werd benoemd tot financieel directeur. Die positie werd vorig jaar opgegeven vanwege de gezondheidstoestand van de prins.
    Friso huwde in april 2004 met Mabel Wisse Smit. De verloving, bijna een jaar eerder, zorgde voor veel ophef toen bleek dat Mabel in het verleden contacten had gehad met de drugscrimineel Klaas Bruinsma en het paar in de gesprekken met toenmalig minister-president Jan Peter Balkenende daarover veel had verzwegen. Ook koningin Beatrix was niet alles verteld. Balkenende vertrouwde het stel niet meer en weigerde parlementaire toestemming te vragen voor het huwelijk. Friso verloor daardoor met zijn jawoord het lidmaatschap van het Koninklijk Huis. Voor de troonopvolging zelf had het geen consequenties omdat prinses Máxima op dat moment al haar eerste kind had gekregen.
    Mabel en Friso kregen samen twee kinderen: Luana (2005) en Zaria (2006). Ze zorgden samen voor de opvoeding, zo weten vrienden van het prinselijk paar te melden. Friso nam zijn dochters graag op sleeptouw in Londen, maar een bezoekje aan McDonald's zat er niet in. Dat paste niet in zijn beeld van een goede opvoeding, waarin de kinderen ook oog moesten hebben voor zaken als duurzaamheid. Het maatschappelijk engagement van de ouders moest al vroeg ook de kinderen worden bijgebracht, zo vonden Friso en Mabel.
    De op 25 september 1968 in Utrecht geboren en op Drakensteijn opgegroeide prins, kreeg van zijn ouders al vroeg alle ruimte om zijn eigen weg te kiezen. Hij was weliswaar tweede in de lijn van troonopvolging achter broer Willem-Alexander, maar dat had geen consequenties voor zijn opleiding. Friso heeft die vrijheid altijd zeer gewaardeerd.
    Hij bleek een studiebol en ging na 2 jaar studeren in Berkeley in Californië aan de slag in Delft (lucht- en ruimtevaarttechniek) en Rotterdam (bedrijfseconomie) waar hij achtereenvolgens in 1994 en 1995 afstudeerde. Voor beide studies verdiepte hij zich in mogelijkheden tot verbetering van efficiency in de luchtvaartindustrie. Bij de Oost-Europese maatschappij WizzAir kon hij dat later ook in de praktijk brengen. Friso koppelde er ook nog een studie aan het prestigieuze Insead in Fontainebleau aan vast, waar hij een MBA behaalde.
    Prins Friso was evenals zijn andere familieleden sportief. Hij hield van autorijden en golfen, en was van kinds af aan vertrouwd met de skihellingen van Lech waar de koninklijke familie jaar in jaar uit op wintersportvakantie gaat. Op 17 februari 2012 ging Friso samen met jeugdvriend Florian Moosbrugger off piste skiën waarbij de prins werd bedolven onder een lawine. Zijn hart stond door zuurstofgebrek 50 minuten stil en hij raakte in coma van waaruit hij niet is ontwaakt. Vanuit Oostenrijk werd hij overgebracht naar Londen waar hij enige tijd werd behandeld.
    http://www.telegraaf.nl/binnenland/21803614/__Prins_Friso_overleden__.html

     



    Rust in vrede

    Prins Friso overleden

    Prins Friso overleden



    Gepubliceerd: vandaag 15:10
    Update: vandaag 16:36
    Prins Friso is maandagmorgen overleden op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandagmiddag laten weten.
    Lees ook:

    "Prins Friso is overleden aan complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk'', aldus de RVD.

    Na behandeling op de intensive care van het ziekenhuis in Innsbruck werd Friso begin maart vorig jaar overgebracht naar het Wellington-ziekenhuis in zijn woonplaats Londen.
    Zeer gering bewustzijn
    Sinds november vertoonde hij tekenen van zeer gering bewustzijn, wat sindsdien niet meer is veranderd. Begin vorige maand werd hij overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch.

    Toegewijde verzorging
    De koninklijke familie laat in het persbericht van de RVD weten iedereen die voor Friso heeft gezorgd, heel hartelijk te bedanken "voor de uitstekende en toegewijde verzorging''.

    "Het lijkt erop dat het lichaam het niet meer aankon. Wat nu vooral past is medeleven met de familie’’, zegt neuroloog en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie Bernard Uitdehaag maandag in reactie op het overlijden van prins Friso. ,,Het is erg triest.’’ Uitdehaag was niet betrokken bij de behandeling of verzorging van de prins.
    Complicaties
    De prins die anderhalf jaar geleden in coma raakte, overleed aan bijkomende complicaties. "Een coma is een niet-natuurlijke situatie, daar zit een groot risico op complicaties bij’’, aldus de neuroloog. "Het leek alsof er af en toe een klein sprankje hoop was. Maar het lichaam kon het niet meer aan, vermoed ik.’’

    Friso verkeerde in een toestand van 'minimal consciousness’. Dat betekent dat een comapatiënt na lange tijd weer af en toe kan reageren op vragen of prikkels uit zijn omgeving. In die toestand werd hij vorige maand overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch.
    De verzorging was daar door een medisch team onder leiding van professor Jan van Gijn (neuroloog) en dr. Michael Kuiper, neuroloog-internist die expert is op het gebied van reanimatie.

    Intens verdrietig
    Premier Mark Rutte noemt het overlijden van prins Friso in een eerste reactie "intens verdrietig''.
    Afgebroken
    Koning Willem-Alexander en zijn gezin hebben hun vakantie in Griekenland afgebroken vanwege het overlijden van prins Friso. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandagmiddag laten weten. Het vijftal vliegt zo snel mogelijk naar Nederland. Wanneer ze terug zullen zijn, is nog niet bekend.
    Condoleance
    Nog geen half uur nadat het overlijden van prins Friso maandagmiddag bekend was gemaakt, stroomde het condoleanceregister op Condoleance.nl al vol. Honderden mensen wensen prinses Mabel, haar kinderen en de rest van de familie veel sterkte toe. "Tegen beter hopen in'', aldus een ondertekenaar van het register.
    Condoleance.nl plaatste om half 4 al een mededeling dat er een vertraging in de site zat wegens de drukte.

    http://www.deondernemer.nl/deondernemer/655577/Prins-Friso-overleden.html

    'Friso ging toch nog onverwachts'

    'Friso ging toch nog onverwachts'



    Door: DeOndernemer 
    Gepubliceerd: vandaag 17:02
    Update: vandaag 17:05
    Het overlijden van prins Friso kwam maandagochtend toch nog onverwachts. Dat leiden verschillende media af uit het feit dat koning Willem-Alexander moet terugkeren van vakantie en prins Jaime de Bourbon de Parme maandag zijn huwelijk aankondigde.


    Prinses Mabel dankte zondag nog via Twitter voor haar verjaardagsfelicitaties.
    Mabel werd zondag 45 jaar, haar man stierf een dag later op 44-jarige leeftijd. Koning Willem-Alexander en zijn gezin vieren nu vakantie in Griekenland. Prins Jaime, de tweelingbroer van prinses Margarita, gaat op 5 oktober trouwen in Apeldoorn.
    Premier Mark Rutte noemt het overlijden van prins Friso in een eerste reactie "intens verdrietig''."Ondanks alles komt dit nieuws toch als een schok. Prins Friso was pas 44 jaar oud en stond tot aan het skiongeluk, nu ruim anderhalf jaar geleden, midden in het leven. Voor prinses Mabel en hun twee dochters Luana en Zaria moet het nauwelijks te bevatten zijn dat zij nu definitief verder moeten zonder hun man en vader. Bij hen zijn onze gedachten nu in de eerste plaats'', aldus de premier.


     

     Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan hyves.nl Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

    Lees ook


     

    Profiel prins Friso

    Profiel prins Friso



    Gepubliceerd: zaterdag 10 augustus 2013 15:17
    Update: vandaag 15:51
    Prins Friso, de jongere broer van koning Willem Alexander en zoon van prinses Beatrix, is maandagmorgen thuis overleden. Hieronder een kort profiel.
    Lees ook:

    Naam:
    Johan Friso Bernhard Christiaan David, prins van Oranje-Nassau, graaf van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg.
    Geboren: 25 september 1968 in Utrecht als tweede zoon van prinses Beatrix en prins Claus.
    Familie: broers koning Willem-Alexander (1967) en prins Constantijn (1968).
    Persoonlijk: trouwt op 24 april 2004 in Delft met Mabel Wisse Smit (1968). Het paar krijgt twee dochters: gravin Luana (2005) en gravin Zaria (2006).
    Studie: studeert 2 jaar mechinal engineering aan de Universiteit van Californië in Berkeley, lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft (afgestudeerd in 1994) en bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit (1995), en in 1997 het European Institute of Business Administration (INSEAD) in Frankrijk, waar hij zijn MBA behaalt.
    Loopbaan: tot oktober 2012 financieel directeur bij Urenco in Engeland, waar hij op 1 april 2011 is begonnen. Hij was voor die tijd mededirecteur bij TNO Space in Delft en managing director voor Wolfensohn & Company in Londen. Daarvoor werkte hij bij McKinsey & Company en Goldman Sachs International. Betrokken bij ondernemingen op het gebied van duurzame energie, medische diensten, duurzame voedsel & landbouw, en technologie (onder andere het MRI Centrum, Rabo Ventures en Wizz Air). Van 2004 tot 2013 was hij lid van de Raad van Bestuur van Telenet.
    Bijzonderheden: Erevoorzitter van Prins Claus Fonds. Raakt bedolven door lawine bij skiën nabij Lech op 17 februari 2012. Sindsdien in coma.
     
     Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan hyves.nl Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

    Lees ook


    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten