woensdag 3 juli 2013

vrijdag 12 juli : 'Manhattanhenge'

Manhanttanhenge vanaf 42th Street.Foto: Wikimedia Commons
wo 03 jul 2013, 11:31 | 10 reacties

'Manhattanhenge'


Hoewel heel de Verenigde Staten zich op maakt voor de viering van de 'Fourth of Juy' - oftewel Independence Day - richt New York zich op een natuurfenomeen dat volgende week plaats vindt in de stad; 'Manhattanhenge'.

    Op vrijdag 12 juli kun je - mocht je in de Big Apple zijn - getuige zijn van de zon die ondergaat precies door de straten van Manhattan (die van oost naar west lopen), hetgeen sommigen doet denken aan de jaarlijkse zonnewendefeesten bij Stonehenge. Alleen dan zonder mystiek en mannen in aparte kledij.
    Het magische moment is om 20.23 uur. Straten die worden aangeraden om het fenomeen gade te slaan zijn 14th, 34th, 42nd en 57th (34th en 42nd zijn bijzonder fotogeniek).

    Manhanttanhenge, mei 2011 Manhanttanhenge, mei 2011Foto: Wikimedia Commons

    Dit 'hemelse' verschijnsel is natuurlijk niet alleen aan New York voorbehouden. Elke stad met een symmetrisch grid-systeem en een ononderbroken uitzicht op de horizon maakt hier kans op. Denk bijvoorbeeld aan Montreal ('Montrealhenge'; 12 juli), Chicago ('Chicagohenge'; 25 september) en Toronto ('Torontohenge'; 25 oktober). De dag is afhankelijk van de exacte hoek van de straten van elke stad (geen van deze genoemde steden hebben een raster dat precies oost-west en noord-to-zuid is aangelegd).

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten